Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Żarówki typu bluevision
Autor Wiadomość
mihau202 

Marka: Opel
Model: Astra
Pojemność: 2.0
Wysłany: 2010-04-18, 10:49   Żarówki typu bluevision

No więc jak w temacie co o nich sądzicie ?? wiele razy spotkałem się z opiniami typu "wiejski tuning" na ich temat. Natomiast z drogiej strony w programie "toolBox" na tvn Turbo odnośnie oświetlenia samochodowego jakiś tam ekspert wypowiadał się że dają one najlepsze światło dla oka ludzkiego i że jeżeli jest możliwość to powinno sie właśnie na nich latać ponieważ białe światło jakie dają faktycznie jest najodpowiedniejsze oku ludzkiemu. Kolejna sprawa to ich przepalanie, nie są tanie a ponoć szybko padają. Jakie jest wasze zdanie i opinie na ten temat ??

VRx 

Pojemność: akurat do miasta
Wysłany: 2010-04-18, 10:56   

Pytanie podstawowe, czy mamy rozmawiać o żarówkach typu "bluevision" czy o prawdziwym BlueVision czyli modelu Philipsa.
http://www.lighting.phili...ighting&lang=pl

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

mihau202 

Wysłany: 2010-04-18, 10:58   

tak mi dokładnie chodzi o BlueVision Philipsa czyli tych z błękitnymi "łepkami", na razie spotkałem się dokładnie tylko z takimi ale z tego co wiem to OSRAM też ma w swojej ofercie jakieś tego typu. Ale w moich rozważaniach miałem na myśli philipsy

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2010-04-18, 11:02   

mihau202 napisał/a:
wiele razy spotkałem się z opiniami typu "wiejski tuning" na ich temat.
Szczerze to pierwsze słyszę, najważniejsza jest ich praktyczność. A zzewnątrz oryginalne BlueVision nie wiele się różnią od normalnej żarówki. Opinie że przypominają beznadziejny xenon są nieprawdziwe.
mihau202 napisał/a:
Natomiast z drogiej strony w programie "toolBox" na tvn Turbo odnośnie oświetlenia samochodowego jakiś tam ekspert wypowiadał się że dają one najlepsze światło dla oka ludzkiego i że jeżeli jest możliwość to powinno sie właśnie na nich latać ponieważ białe światło jakie dają faktycznie jest najodpowiedniejsze oku ludzkiemu.
Powiem, że to jak najbardziej prawda. Ja dość dużo jeżdżę nocą w trasie - przynajmniej raz w tygodniu - i muszę przyznać, że te żarówki są duuużo lepsze od normalnych żarówek.
mihau202 napisał/a:
Kolejna sprawa to ich przepalanie, nie są tanie a ponoć szybko padają. Jakie jest wasze zdanie i opinie na ten temat ??
Jeżdżę na nich około rok i żadnych niepokojących zmian - jednym słowem dobrze się trzymają. Co do ceny... jasne, są droższe od normalnych, ale przynajmniej dla mnie warte swej ceny.

Reasumując na prawdę polecam żarówki Philips BV. Nie testowałem nigdy innego typu żarówek o podobnych właściwościach, możliwe że są lepsze "zamienniki" o takich właściwościach innych firm. Philips z natury rzeczy jest dość drogą firmą, ale raczej porządną ;)

VRx 

Wysłany: 2010-04-18, 11:20   

Jak Osram to pewnie:
http://www.osram.pl/osram...BLUE/index.html

choć jeszcze jest:
http://www.osram.pl/osram...AKER/index.html

Jeśli chodzi o Philipsy to powstrzymał bym się od określenia typu "bluevision" bo obrażasz te żarówki. Są o klasę wyżej od żarówek typu "xenon efekt" http://www.kropsik.com.pl...ore&iProduct=81
Przyjmijmy dla uproszczenia skrót myślowy BlueVision dla żarówek Philipsa z tej właśnie serii. Żeby nie mylić ich z żarówkami "krzak xenon turbo efekt night light itp."

Do rzeczy:
Philips BlueVision - plusem dla mnie jest to że przy kupnie zestawu dostajesz postojówki z tej samej serii, świecą dość białym światłem jak na postojówki, które z reguły (innych producentów) świecą mocno żółtą poświatą.
Światło Bluevision jest faktycznie jasne i miłe dla oka. Jednakże: padają szybciej i to sporo.
Dla porównania:
- dla tungsrama czy tesli rok jazdy bez problemu.
- philips bluevision w okolicach sezonu
Przy czym z rzeczy które zauważyłem, kiedyś philips opisywał bluevision jako +30% światła, vision plus jako +50% i skusiłem się na te drugie. Świecą trochę dłużej niż bluevision (porównanie z dwóch samochodów ze zbliżonymi przebiegami). Światło bluevision jest przyjemniejsze dla oka od vision plus, ale ogólnie nie ustępują tym pierwszym tyle żeby płacić za nie 2 razy więcej, bo taka jest różnica między blue vision a vision plus. Przy czym też do końca nie ufam jakości i ilości światła, gdyż w aucie z vision plus mam zamienniki Oplowskich lamp (tradycyjna z garbowanym szkłem), a w drugim jest oryginalna lampa z soczewką z żarówką bluevision.

Jeszcze dwa słowa jeśli chodzi o żywotność.
Jasna żarówka zawsze będzie świeciła krócej, gdyż dla uzyskania większej jasności przy tej samej instalacji elektrycznej i tej samej mocy żarówki, trzeba użyć cieńszego włókna, które wtedy świeci jaśniejszym światłem, jednak cieńsze włókno szybciej się przepala, nie ma na to siły. Nie da się w obecnych czasach zrobić tradycyjnej żarówki z białym mocnym światłem (55/60W), która świeciłaby tak długo jak tanie żarówki o słabszym świetle. To też zostało potwierdzone przez jakiś test żarówek w prasie motoryzacyjnej.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos
Ostatnio zmieniony przez VRx 2010-04-18, 11:25, w całości zmieniany 2 razy  

Jackass 

Wysłany: 2010-04-18, 11:31   

vrx.pl napisał/a:
Jednakże: padają szybciej i to sporo.
Dla porównania:
- dla tungsrama czy tesli rok jazdy bez problemu.
- philips bluevision w okolicach sezonu
Ile Ty robisz km rocznie że tak Ci się żarówki palą? Moja Astra w ciągu prawie 110kkm nie spaliła żadnej żarówki prócz postojówki z tyłu. Mniej więcej myślę, że z 15, może 20kkm zrobiłem na BV i wszystko ok. Przez wcześniejsze 90-95kkm nie spaliła w ogóle H4, ani żadnej innej.

Ada$ 

Marka: Seat
Model: Leon
Pojemność: 1.8
Wysłany: 2010-04-18, 11:41   

Więc tak

Miałem w sonarach swego czasu obydwie żarówki

Tzn Philipsy Bluevision i Osram CoolBlue

Moje zdanie jest takie, że Osramy są lepsze od Philipsów. Lepiej świecą.

Przygotuj się, że takie żarówki kosztuja prawie 100zł za kpl :P [ philipsy jak i Osramy :P ]

mihau202 

Wysłany: 2010-04-18, 11:53   

to że kosztują prawie 100 to wiem bo już przeglądałem alledrogo i jakieś tam sklepy internetowe . Pieniądze to akurat nie problem tylko chodzi o to aby je dobrze zainwestować wiec dlatego pytam Was :)

Ada$ 

Wysłany: 2010-04-18, 12:40   

Mogę załatwić Ci w Płocku bez kosztów przesyłki. Ale bede dopiero pod koniec kwietnia w Płocku ;) [Cena może być niższa, ale musiałbym pogadać z moimi "źródłami" :D ]

VRx 

Wysłany: 2010-04-18, 13:35   

Jackass napisał/a:
Ile Ty robisz km rocznie że tak Ci się żarówki palą?

Od 17-04-2009 ~15 000
od 16-04-2008 do 17-04-2009 ponad 20000
Ostatnie Vision Plus wytrzymały ok. roku.
W aucie w którym jeżdżą BlueVision jest ok. 25000 rocznie i zmiana żarówek dwukrotnie nastąpiła.
Jackass napisał/a:
Moja Astra w ciągu prawie 110kkm nie spaliła żadnej żarówki prócz postojówki z tyłu.

Postojówki tylne wymieniane były obydwie ze 2 razy w ciągu 180000. Przednie ze 3 razy.
H4 3 razy w ciągu ostatnich ok 60000. Wcześniej przez 120000 także ok. 3 razy ale wtedy nie były zakładane BV ani Vplus, z reguły tesla lub tungsram, albo jakiś noname 90/100W.
Więc sam widzisz że moja statystyka nie odbiega nadto od Twojej, a z kolei po zmianie żarówek widać też że i Twoje rok to maks, a poprzednie 90 kkm jak się domyślam nie miałeś BV i dały radę.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

mihau202 

Wysłany: 2010-04-18, 13:39   

Ada$ napisał/a:
Mogę załatwić Ci w Płocku bez kosztów przesyłki. Ale bede dopiero pod koniec kwietnia w Płocku ;) [Cena może być niższa, ale musiałbym pogadać z moimi "źródłami" :D ]

Spoko Ada$ aż tak mi się z nimi nie pali poczekam, więc możesz poruszyć swoje "źeódła" :)

Kri$ 

Wysłany: 2010-04-18, 14:00   

ja co prawda nie mam osramów ani philipsów ale kupiłem żarówki po 35zł działające na dokładnie takiej samej zasadzie jak te co kolego piszesz wyżej mają one ta niebieska powlokę na szkle i dają białe światło. Nie są to gówniane żarówki chińskie co sie w momencie przepalą i nic nie widać i których jest od groma na allegro . Wcześniej jeździłem na zwykłych niemieckich narwach 55W i jazda nocą to była porażka . W ogłoszeniu było napisane że te świecące na biało dają 30% wiecej światła myślałem że to jakaś bujda a jednak prawda super mi sie na nich w nocy jeździ lepiej drogę, znaki , pieszych widać i tak oczy sie nie meczą jak jadę. Mam je już z 1,5 roku i jeszcze sie nie przepaliły . Odwoziłem kumpla do Sannik jakoś w styczniu bo miał studniówkę w Płocku to powiedział że super mi te żarówki świecą bo wszystko widac, a jeszcze nie było kierowcy co by mi długimi migał że go oślepiam. W każdym razie teraz mam zamiar kupić sobie nastepne osramy bo przekonałem sie do tego typu żarówek

morieris 

Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG
Wysłany: 2010-04-18, 17:01   

Kri$ jestem w stanie uwierzyc w to co napisales, bo sam kiedys mialem podobne żarówki i mysle ze VRx moze potwierdzic ze bardzo dobrze swiecily, tylko jak na zlosc nigdy nie moge sobie ich nazwy przypomniec....

Kri$ 

Wysłany: 2010-04-18, 18:00   

no ja juz nie pamiętam ich nazwy bo opakowania wywaliłem niestety a wątpię żeby pisało to na żarówce

@ro
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-18, 18:48   

Ogólnie Philips BV mają krótszy czas świecenia. Na każdym forum znajdziesz potwierdzenie tej opinii ale świecą lepiej to fakt. Pali się jedna a musisz kupić znowu dwie...ja kupiłem zwykłe oryginały hella i jest git i wiadomo każde białe światło nie prześwietla mgły. Dlatego barwa bardziej żółta jest w tym wypadku lepsza ale jak ktoś ma zwykłe halogeny to ma sprawę rozwiązaną. Osobiście nigdy nie zdecydowałem się na zakup ale kumpel uparcie je kupuje i wszystko co wyżej napisałem potwierdza. Wszystko ma plusy i minusy.

VRx 

Wysłany: 2010-04-18, 20:08   

Znaczy nie musisz kupić od razu dwóch ale w ciągu 2-3 tygodni może miesiąca druga żarówka zmusi nas do wymiany, w przeciwieństwie do tańszych żarówek one mają podobną żywotność, z tańszymi bywa różnie, jedna jeździ rok druga dwa, przynajmniej ja się tak spotkałem.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Jackass 

Wysłany: 2010-05-05, 15:07   

Dziś pierwszy raz od roku, po około 22 tys km (z włączonymi światłami) spaliła się prawa H4 BlueVision. Tak więc chwilowo założone normalne żarówki, a następne będą Osram'y. Chcę zobaczyć różnicę w jakości.

Ada$ 

Wysłany: 2010-05-05, 17:12   

Osramy w soczewce SONAR i FK lepsze :)

patric 

Model: Omega BFL
Pojemność: 2.5 V6 170KM 230Nm
Wysłany: 2010-11-11, 21:43   

Panowie nie bardzo wiem co chcecie uzyskać, ładny wygląd świecących lamp czy dobrą widoczność podczas jazdy nocą?
Co do wyglądu to te BV się sprawdzą a co do efektywności to polecam Osram+90%. Używałem ich w poprzedniej omedze w soczewce i byłem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem założone właśnie te Philipsy i zmieniając na Osramy założyłem tylko jedną tak dla porównania w nocy.
Moim zdaniem Osramy są o niebo lepsze, bielsze światło a co za tym idzie lepsza widoczność. Co do żywotności to jeździłem na nich 1,5 roku i po sprzedaży auta kupujący jeździł jeszcze pół roku i dopiero jedna padła.Koszt zestawu 55zł w Radomiu.

Jackass 

Wysłany: 2010-11-12, 08:00   

patric napisał/a:
polecam Osram+90%
one się nazywają "osram +90%" czy mają jakąś inną nazwę? O tego typu chodzi - http://allegro.pl/i1305579205.html ?

Będę musiał sprawdzić.

Co do
patric napisał/a:
Panowie nie bardzo wiem co chcecie uzyskać, ładny wygląd świecących lamp czy dobrą widoczność podczas jazdy nocą?
to myślę, że raczej 90% z nas chodzi o lepszą widoczność niż wygląd... Dla wyglądu to sobie postojówki na diodowe można zmieniać :lol: a nie główne żarówki, które mają spory wpływ na bezpieczeństwo.

patric 

Model: Omega BFL
Pojemność: 2.5 V6 170KM 230Nm
Wysłany: 2010-11-12, 23:02   

Jackass napisał/a:
O tego typu chodzi - http://allegro.pl/i1305579205.html ?

Dokładnie o te mi chodzi 8-)

Jackass napisał/a:
to myślę, że raczej 90% z nas chodzi o lepszą widoczność niż wygląd... Dla wyglądu to sobie postojówki na diodowe można zmieniać a nie główne żarówki, które mają spory wpływ na bezpieczeństwo.

Więc polecam żarówki zaprezentowane wyżej.
Nie tylko ja sie do nich przekonałem.

bączek 

Model: Astra F
Pojemność: 1600
Wysłany: 2010-11-20, 01:47   

żarówki osram(coolblue mam w astrze około 1,5 roku) i jestem bardzo zadowolony. następne będą nightbreaker.

można je kupić w media mark (Warszawa al. Krakowska)

Odpowiedz do tematu