Marka: Opel
Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 746 Skąd: 022.com
Wysłany: 2010-03-17, 23:56
hahah homologacja to sie usmialem wszystko co nie jest typowo ksenonową obudowa palnika czyli np d2s/r nie ma prawa miec homologacji dopuszczajacej do ruchu drogowego
zeby xenon byl legalny:
palniki d2s/r
soczewki d2s/r
homologacja lampy na xenon
samopoziomowanie
spryskiwacze wysokoscisnieniowe
a jak to wyglada w praktyce kazdy wie
_________________ >> Wheel Whore <<
Ostatnio zmieniony przez morieris 2010-03-17, 23:58, w całości zmieniany 1 raz
Pojemność: X16SZ + LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 746 Skąd: 022.com
Wysłany: 2010-03-18, 23:22
Ada$, ja to rozumiem tak ze prawo nie dziala wstecz ( nie wiem czy oma B miala fabryczny xenon i czy miala samopoziomowanie ) wiec nawet jak taka oma by nie miala samopoziomowania a wyjechala tak z fabryki, albo ma zalozone fabryczne czesci zgodne z homologacją na xenon to mysle ze nie powinno byc problemu, ale jesli wezmiemy za przyklad astre f ktora nigdy nie miala w swojej ofercie, nawet za doplatą refelektorow xenonowych to mylse ze dolozenie do nich aniolkow i hidów nie sprawi ze bedzie to legalne i raczje policjantowi nie wmowimy ze tak wyszla z fabryki
jak powszechnie wiadomo wszystko zalezy od policjanta ktory nas kontroluje, jeden moze przymknac oko na to ze masz xenon w soczewce, ale samopoziomowania i spryskow juz brak, a inny sie o to przyczepi....
Poza tym na allegro itak mozna juz kupic zestawy samopoziomowaina wiec dla chcacego nic trudnego A z uwagi na to ze sprzedaje je sklep xenonowe.pl mysle ze nie koniecznie moze byc to niedzialajace badziewie
Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 430 Skąd: www.vrx.pl
Wysłany: 2010-03-19, 01:17
morieris napisał/a:
ale jesli wezmiemy za przyklad astre f ktora nigdy nie miala w swojej ofercie
To czy miała w ofercie czy nie to pikuś.
Do Omegi znajdziesz lampy z homologacją na Xenon, do Astry F już zaczynają się schody.
Jeśli nie będzie homologacji na lampie to czy masz samopoziomowanie czy masz spryski i tak jesteś na bakier....
Ktoś miał zamontowane samopoziomowanie z allegro, ktoś z ATT, tylko, że po podłączeniu instalacja zaczęła mu się palić szczerze mówiąc, dobrze, że to ktoś sprawdził bo byłem przygotowany do kupna takiego samopoziomowania
Pojemność: 2000
Wysłany: 2010-03-20, 22:05
powiem tak pracuje obecnie w Starostwie powiatowym i meczę jednego kolesia z komunikacji właśnie o xenon jak to jest z tym jeżeli mamy lampę do astry z soczewką z homologacją jeżeli xenon ma homologacje i jeżeli mamy spryski lamp i te samo poziomowanie to nie ma problemu z przeglądem i z policją. tylko teraz dałem mu za zadnie dowiedzieć się czy te samo poziomowanie jest potrzebne w przypadku starszych samochodów i w poniedziałek ma mi dać odpowiedz bo w przepisach które mamy w starostwie nie ma nic jaka to musi być homologacja wszędzie jest że h4 wiec na wszystkim mamy h4. Byłem na badaniu technicznym samochodu ojca i pytałem się tego ziomka co robił przegląd o xenon j jeżeli bede miał komplet bez samopoziomowania to podbije mi przegląd i sam ustawi mi lampy dodam że to nie jest mój żaden znajomy czyli da się to zrobic tak żeby było ok :D:D:D
Pojemność: akurat do miasta Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 430 Skąd: www.vrx.pl
Wysłany: 2010-03-21, 09:50
KaWo_88, ale tak jak napisał morieris już wcześniej, wszystko zależy od diagnosty i policjanta.
Tylko jak diagnosta Ci podbije bez samopoziomowania, a policjant Ci zabierze dowód, to z drugą pieczątką będzie już większy problem.
Pojemność: 2000
Wysłany: 2010-03-21, 10:11
tylko ciekawe czy diagnosta nie daje wtedy papierka że xenon spełnia wymogi który pokazuje się policjantowi. Nie wiem musze się jeszcze dobrze wszystkiego dowiedzieć
Wysłany: 2010-03-21, 20:57
Po prostu wbija przegląd, a jak Policjant zabierze dowód za xenon, to potem będziesz miał problem żeby nawet na tej same stacji, nie mówiąc o każdej innej zrobić przegląd, bo każdy diagnosta wtedy będzie się trochę bał, no może nie każdy.
Diagnosta nie da Ci papieru, on się będzie tłumaczył że xenon to taka rzecz którą mogłeś założyć po wyjechaniu ze stacji diag. a Ty będziesz musiał kursować od stacji do urzędu po dowód, a diagnosta będzie ręce zacierał bo za każdy przegląd zgarnie.
no swieta prawda nie no to zalezy, jak masz dobrze ustawione swiatła to niepowinni Cie zatrzymac a jak zatrzymaja i masz el. reg i spryski to moga przymknąc oko ale to zalezy bo jak bedzie z typu policjant służbista to dowód papa a jesli policjant człowiek to przymknie oko Najlepiej to jezdzic na xeno i miec w schowku normalne zarowki wtedy jak ma byc dowod zabrany zawsze mozna zmienic zarowki na miejscu interesuje mnie jedna rzecz bo ostatnio gadalem z koleszka ze policjant nie ma prawa zajrzec Ci pod maske wiec nie moze stwierdzic ze masz xeno... Tak wiem zaraz beda komenty ze jestes glupi ze xeno sie zauwaza nawet bez spąglądania pod maske...Tak wiem to bardziej mnie interesuje ile to prawdy w tym ze policjant nie moze zajrzec Ci pod maske
_________________ Pasy rozpięte, na drzwiach trzymam rękę
Jedziem wolno na VIP'a jak el Presidente
Schwanz'e nadęte obcinają felgę
Nie ma dla nich tu miejsca choćby były przepiękne
Bo jadę, jadę z mą szaloną kliką
Wysłany: 2010-03-22, 14:23
Przybysz napisał/a:
jak masz dobrze ustawione swiatła to niepowinni Cie zatrzymac
Jak widzi Astrę F na xenonie to już masz prawie pewność że Cie zatrzyma, bo w F fabrycznie nie było nawet opcji na xenon...
Zapytaj Drewniaka ile razy go zatrzymali właśnie z powodu xenonów.
Przybysz napisał/a:
Najlepiej to jezdzic na xeno i miec w schowku normalne zarowki wtedy jak ma byc dowod zabrany zawsze mozna zmienic zarowki na miejscu
Jak będzie ten służbista to nawet jak zmienisz na halogen to dostaniesz mandat.
Przybysz napisał/a:
nteresuje mnie jedna rzecz bo ostatnio gadalem z koleszka ze policjant nie ma prawa zajrzec Ci pod maske wiec nie moze stwierdzic ze masz xeno...
Ma podejrzenia że samochód jest niesprawny i to wystarczy aby zajrzeć pod maskę. Generalnie zajrzeć może zawsze, pod warunkiem że Ty mu otworzysz maske, podobnie jest z bagażnikiem i wnętrzem....
Wysłany: 2010-03-22, 17:18
vrx.pl napisał/a:
Przybysz napisał/a:
nteresuje mnie jedna rzecz bo ostatnio gadalem z koleszka ze policjant nie ma prawa zajrzec Ci pod maske wiec nie moze stwierdzic ze masz xeno...
Ma podejrzenia że samochód jest niesprawny i to wystarczy aby zajrzeć pod maskę.
Moge sie mylić ale z tego co kiedyś Przemek mowil to chyba wystarczy samo podejrzenie tego ze masz nielegalna instalacje xenonowa wystarzy zeby wysłać samochod na badanie techniczne i nie musi zagladac pod maske. Poza tym np u mojego ojca ktory ma xenon ale ori nic mu nie da ze bedzie patrzyl pod maske bo tam nawet nie widać dekielków od lamp tak jest napchane ... ja jesli bede w calibrze zakladal xenony to prztwornice kupie w wersji slim i bede je do lampy upychal tak ze nie bedzie ich widać na pierwszy rzut oka.
a co do otwierania schowkow to juz raz slyszalem awanture jak ktoś sie za to wydzierał na policjanta
Jak widzi Astrę F na xenonie to już masz prawie pewność że Cie zatrzyma, bo w F fabrycznie nie było nawet opcji na xenon...
Zapytaj Drewniaka ile razy go zatrzymali właśnie z powodu xenonów.
vrx.pl napisał/a:
ak będzie ten służbista to nawet jak zmienisz na halogen to dostaniesz mandat.
no dlatego napisalem ze zalezy od policjanta...
nteresuje mnie jedna rzecz bo ostatnio gadalem z koleszka ze policjant nie ma prawa zajrzec Ci pod maske wiec nie moze stwierdzic ze masz xeno... Tak wiem zaraz beda komenty ze jestes glupi ze xeno sie zauwaza nawet bez spąglądania pod maske...Tak wiem to bardziej mnie interesuje ile to prawdy w tym ze policjant nie moze zajrzec Ci pod maske
_________________ Pasy rozpięte, na drzwiach trzymam rękę
Jedziem wolno na VIP'a jak el Presidente
Schwanz'e nadęte obcinają felgę
Nie ma dla nich tu miejsca choćby były przepiękne
Bo jadę, jadę z mą szaloną kliką
ostatnio jechałem k=mojego kumpla kadetem na przegląd miał on założone xenony i spryski, nie miał samopoziomujących, diagnosta powiedział że normy spełnia on ustawi ale lampy te mają to do siebie że mogą się przestawić i wtedy już może być problem więc można ale nie trzeba mieć samo poziomujących.
czyli by przegląd przeszedł a wiadomo co przejdzie przegląd jest legalne to
żarówki xenonowe i odpowiednia instalacja
spryskiwacze reflektorów wysokociśnieniowe.
tak na upartego można zawsze powiedzieć jak do ciemnych przednich szyb panie kupiłem już takie auto nie wiedziałem że to jest nie legalne zaraz pojadę do domu i to wymontuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum