Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

x16xel głupieje na ssaniu i zbuntowana szyba.
Autor Wiadomość
@ro
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-16, 19:14   x16xel głupieje na ssaniu i zbuntowana szyba.

A więc po odpaleniu na zimnym silniku jak załączy się "odkurzacz"(Ci co maja vectry wiedzą o co chodzi bo nie wiem czy w innym oplu tez to montowali) i ssanie głupieją obroty. Nie falują jak przy brudnym krokowcu tylko powolutku opadają na 1000 i przez chwilę tak się utrzymuje a potem z powrotem wskakują na ok 1100 i znowu po 30 sek. opadają na 1000. Jak ssanie z "odkurzaczem" się wyłącza falowanie znika i trzyma ok 900. Silnik x16xel.

Problem drugi. Szyba od kierowcy straciła opcje komfortu, czyli domykania. Przy dłuższym przytrzymaniu przycisku powinna się domknąć sama a nie chce. Poza tym działa normalnie. Od strony pasażera komfort działa ok. Lakiernik odłączał akumulator. Czy może coś trzeba jakoś teraz zaprogramować?
Ostatnio zmieniony przez @ro 2010-06-16, 19:15, w całości zmieniany 2 razy  

Kri$ 

Wysłany: 2010-06-16, 19:43   

1 sczytaj błedy z kompa może cos ci wykaże :) był temat na moim forum o takim zachowaniu silnika w nexi ale nie moge sobie przypomnieć co to powodowało cos mi chodzi po głowie lambda (i nie mów mi że mam daewoo bo mój silnik to akurat oploski 1,6 tylko po innowacjach) ale najpierw sprawdź błędy na kompie samemu

2 A moze to nie jest wcale wina tego ze był aku odłaczany tylko czujnik odpowiedzialny za domykanie szyby cos nie łaczy ?

morieris 

Marka: Opel
Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG
Wysłany: 2010-06-16, 22:11   

co do szyby to najpierw opuszczasz ją na max i trzymasz jeszcze ok 3 sekund, potem max do góry, znowu trzymasz ok 3 sekund, jesli dalej nie dziala - jedz do elektryka

tomus89 

Model: Vectra
Pojemność: 1.7
Wysłany: 2010-06-16, 22:18   

Jeżeli chodzi o opcję komfortu w drzwiach, to opuść szybę do końca, następnie podnieś do góry i mimo jej całkowitego zamknięcia przytrzymaj przycisk nie puszczając go ok. 3 - 4 sekund - aż usłyszysz kliknięcie. Tak się programuje. Powinno pomóc.

Pozdrawiam :-) :-)

@guś 

Model: Vectra B
Pojemność: 1,6 16V
Wysłany: 2010-06-16, 22:24   

w imieniu @ro wielkie dzięki :-D

xspeed 

Model: Vectra B
Pojemność: 1.8
Wysłany: 2010-06-17, 14:12   

aro a co do falowania obrotow to u mnie w x18xe tez tak jest.Dodatkowo jak odkurzacz chodzi i auto delikatnie przzegazuje sluchac w nim jakies strzaly.

Musze sie zebrac piekego dnia i wywalic to dziadostwo z samochodu :)

@ro
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-18, 15:53   

Szyba już lata jak powinna. Dzięki morieris i tomus89. Programowanie pomogło.

Co do falowania to odkąd odebrałem vectrę od lakiernika tylko raz zdarzyło się małe wahnięcie obrotów po odpaleniu rano. Teraz jest ok. Kris kodów teraz nie sczytam bo lakiernik przez odłączenie aku wszystko wykasował więc poczekam na razie czy "usterka" wróci.
Xspeed co do wywalenia tez biorę taka opcję pod uwagę tyle że z viki @guśki bo u mnie to jeszcze chodzi cicho ale u niej to już totalny odkurzacz. Najwyżej jak coś popsuje to nie w swojej ;-)
Ostatnio zmieniony przez @ro 2010-06-18, 15:56, w całości zmieniany 1 raz  

Kri$ 

Wysłany: 2010-06-18, 18:12   

skoro ci odłączył aku to zaprogramuj komp czyli zaraz po resecie kompa zapalasz silnik i nie ruszasz pedału gazu, dajesz mu sie nagrzac do optimum lub 15minut pracy na jałowych obrotach potem gasisz silnik i to wsio. Stif mechanik nexiomani mówił ze tak sie własnie programuje komputer po resecie i lepiej równiej pracuje silnik

@ro
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-18, 18:28   

Ja słyszałem że tak jak mówisz zostawić na jałowym ale aż się wentylator uruchomi na chłodnicy. Jednak podobno to nie jest konieczność bo podczas jazdy komp też się ustawi tylko potrwa to dłużej niż w wypadku jak Ty opisałeś.

Odpowiedz do tematu