Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Wymiana uszczelki napędu rozdzielacza w X14NZ
Autor Wiadomość
Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2011-01-29, 22:12   Wymiana uszczelki napędu rozdzielacza w X14NZ

Wymieniłem u siebie, więc i tu pokażę co i jak. Wyciek spod napędu rozdzielacza jest ponoć normą w small-blockach 8V. U mnie dolałem jakieś 300ml od 10tys km, ale zawsze to 300ml :P No i silnik upierdzielony i nie widać by było jakby nagle /ODPUKAĆ/ zaczęło się coś dziać pod głowicą. A naprawa tego kosztuje około złotówki, więc warto się tym zająć. Tym bardziej, że jak się okazało jest to banał. Tyle słowem wstępu.

Potrzebne rzeczy:
klucz 13mm
cienki śrubokręt
taśma izolacyjna, tudzież jakiś marker (do oznaczenia)
szmatka
oczywiście uszczelka - koszt kilkudziesięciu groszy w sklepie
piwo :mrgreen:
5-10min wolnego czasu (zależy jak długo pijemy piwo :P )

Do dzieła:
1.) Otwieramy maskę i widzimy rozdzielacz:

2.) Oznaczamy czymś położenie napędu - ja oznaczyłem rysami i taśmą izolacyjną (dla pokazania o co chodzi)

3.) Zdejmujemy kopułkę

4.) Odkręcamy śrubę 13mm, która znajduje się około 2-3cm pod mechanizmem rozdzielacza - trzyma ona "łapkę" trzymającą napęd. Niestety fotki zapomniałem zrobić. Oraz odpinamy kostkę przy rozdzielaczu (jedyna kostka w okolicy, więc każdy będzie wiedział o co chodzi).
5.) Ściągamy mechanizm w stronę kierowcy (patrząc przodem do samochodu - w prawo). Naszym oczom ukazuje się:

Przecieramy to szmatką nie pozostawiającą żadnych drobinek.
6.) W łapkach pozostaje nam takowa część:

Przecieramy to szmatką nie pozostawiającą żadnych drobinek.
7.) Interesuje nas uszczelka z pkt. 6. Ściągamy ją za pomocą paznokci lub cienkiego śrubokręta i zakładamy nową. Stara uszczelka będzie miała przekrój owala, zaś nowa koła. Wynika to z dopasowania - nowa też się dopasuje w owal.
8.) Składamy wszystko w odwrotnej kolejności zwracając uwagę na naszą zaznaczoną linię. Dokręcamy i gotowe :)

P.S.1.Radzę jeszcze przy okazji przetrzeć szmatką blok silnika i obserwować ew. wycieki, by mieć pewność, że wyeliminowaliśmy właściwą przyczynę "pocenia się" naszego silnika.
P.S.2.Prawdopodobnie manual dotyczy wszystkich Oplowskich small-blocków 8V (jednak ja to robiłem na X14NZ).

UWAGA!
Nie biorę odpowiedzialności za powstałe szkody. U mnie to w pełni działa.

Zabraniam kopiowania bez zgody.
Ostatnio zmieniony przez Jackass 2011-01-29, 22:16, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu