Marka: opel
Model: astra f
Pojemność: 1600
Wysłany: 2010-04-20, 16:42 wymiana oringu pod modulem zaplonowym disem x16sz
witajcie
dzisiaj zabrałem się za wymianę oringu pod modułem,lub jak kto woli obok modułu zapłonowego tzw disa
objawy to sączenie się oleju obok modułu zapłonowego
potrzebne nam będą
oring ,w sklepie wyszło im ze są dwa rodzaje cienki i grubszy kupiłem dwa,2 zl sztuka,
torx 27,ja mam cały komplet bitów
klucz grzechotka z nasadka lub plaski 10
plaski wkrętak mały
zmywacz do hamulcy
otwieramy maskę i lokalizujemy moduł zapłonowy
znajduje się po prawej stronie stojąc przodem do samochodu
na zdjęciu zaznaczony kółeczkiem
następnie bierzemy torxa 27 i odkręcamy trzy śruby które są z boku
na zdjęciu po odkręceniu zaznaczyłem kropkami,przed odkręceniem można sobie kostkę odłączyć czarna co dochodzi do modułu i potem tylko go odsunąć,kabli ze świec nie trzeba ściągać
potem mamy taka zaślepkę aluminiową,bierzemy klucz 10 i odkręcamy trzy śruby zaznaczone
jak odkręcimy możemy mieć mały problem ze ściągnięciem tej zaślepki,bierzemy plaski śrubokręt i lekko podwadzamy,na pewno zejdzie,tylko nic na siłe
jak uda się nam zdjąć zobaczymy o to taki widok,czyścimy tam powierzchnie gdzie był oring,nie psikamy zmywaczem do środka,ani nic tam nie wkładamy
tak wyglada wyczyszczona powierzchnia
na zdjęciu zaślepki zaznaczyłem oring,łatwo się go zdejmuje,wystarczy tylko śrubokrętem go podwadzić
po nałożeniu nowego oringa patrzymy do okola czy nie jest skręcony,lub gdzieś nadpęknięty,jeśli wszystko ok,to najlepiej jest go nasmarować lekko choćby olejem jakimś,żeby l wszedł nam w swoje miejsce,przy wkładaniu uważamy żeby się nie przekręcił,zaślepka aluminiowa jak wejdzie na swoje miejsce ,będzie słychać lekkie puk,to znaczy że siedzi na swoim miejscu no i potem skladamy wszystko w odwrotnej kolejnosci jak rozebraliśmy
Wysłany: 2010-04-20, 18:51
zapomniałes o czymś bardzo ważnym.........zdejmując aparat zapłonowy dobrze jest zaznaczyć flamastrem kreske miedzy blokiem silnika a aparatem bo wiesz o tym że kręcąc nim zmieniasz kąt zapłonu ? i silnik inaczej pracuje
Marka: Opel
Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 746 Skąd: 022.com
Wysłany: 2010-04-21, 12:52
Kri$, ale czy to przypadkiem nie ma znaczenia? bo przeciez po pierwsze przykrecasz to na sruby i nie masz za bardzo mozliwosci zlego zalozenia, a druga rzecz to przeciez przy DISie nie masz palca tylko jest to sterowane inaczej... ale moze ja cos zle mowie?
cytując wikipedie:
Cytat:
W starszych rozwiązaniach układu zapłonowego często w aparacie zapłonowym umieszczano przerywacz mechaniczny, jego regulator odśrodkowy, itp. elementy sterujące pracą układu. W nowszych rozwiązaniach w obudowie aparatu zapłonowego umieszczano czasem czujniki położenia wału korbowego itp. elementy.
_________________ >> Wheel Whore <<
Ostatnio zmieniony przez morieris 2010-04-21, 12:53, w całości zmieniany 1 raz
Marka: opel
Model: astra f
Pojemność: 1600
Wysłany: 2010-04-21, 15:27
Kri$ napisał/a:
zapomniałes o czymś bardzo ważnym.........zdejmując aparat zapłonowy dobrze jest zaznaczyć flamastrem kreske miedzy blokiem silnika a aparatem bo wiesz o tym że kręcąc nim zmieniasz kąt zapłonu ? i silnik inaczej pracuje
dzięki wielkie za info,ale wydaje mi się ze tam dłubać nie będzie nikt,napisałem żeby nie wkładać niczego i nie dłubać w środku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum