Wysłany: 2011-01-10, 19:30 Wymiana/czyszczenie silniczka krokowego w X14NZ
Szukałem tego w necie, lecz nigdzie znaleźć tego nie mogłem. Myślałem już dawno o przeczyszczeniu, ale jakoś nie mogłem się zabrać, brakowało manuala. Być może jest to rzecz oczywista, ale ja nie miałem o tym zielonego pojęcia. Dziś jednak wywaliło mi błąd kompa z tym związany, więc się za to wziąłem.
Narzędzia jakie będą nam potrzebne to:
-Klucz T20 (torx, gwiazdkowy)
-papier ścierny drobnoziarnisty/drobny pilniczek
-pędzelek
-papier toaletowy/szmatka
-pęseta
-spirytus, WD-40 lub coś do przeczyszczenia
-smar/olej
-browar, bo bez browara to nie robota
1.) Na początek musimy otworzyć piwo A poważnie to odszukać ten nasz silnik krokowy (heh, nie miałem pojęcia, że jest on tam gdzie jest ). Znajduje się on na widoku w miejscu zaznaczonym na zdjęciu na czerwono:
A z bliska wygląda to tak:
2.) Odkręcamy dwie śruby (T20), śruby są dość długie, także chwilę się kręci.
3.) Silniczek wyjmujemy delikatnie, ruchem w kierunku przodu samochodu.
4.) Naszym oczom ukazuje się taki oto widok:
Wyjęty silniczek wygląda tak:
I teraz w zależności od tego co chcemy robić postępujemy dalej.
A.) Czyszczenie silniczka
5.) Bierzemy w łapki coś do przemycia samej obudowy silniczka - nie jest to konieczne, ale patrząc na to jakie u mnie ślady korozji były, to Ople ze starszych roczników czy z większym przebiegiem mogą mieć pewien problem, który warto przeczyścić i jeśli to potrzebne zabezpieczyć.
6.) Bierzemy spirytus, WD-40, lub inny środek i czyścimy pędzelkiem ewentualne naleciałości śniedzi w kostce, a większe "farfocle" wyciągamy pęsetą, zaś same zaśniedziałe elementy czyścimy delikatnie papierem ściernym lub pilniczkiem
7.) Pęsetą wyciągamy syf ze środka silniczka, oraz przemywamy to wnętrze naszym środkiem czyszczącym
8.) Za pomocą papieru toaletowego lub szmatki osuszamy silniczek (ważne, żeby nie zostały żadne nitki czy pyłki), po czym smarujemy go delikatnie smarem/olejem
9.) Montujemy silniczek wykonując pkt-y 1-4 w odwrotnej kolejności
10.) Pozostało nam już tylko "programowanie" (regulacja) wolnych obrotów
B.) Nowy silniczek
Jeśli mamy nowy silniczek, pomijamy pkty 5-8.
Programowanie/regulacja wolnych obrotów
Robimy to na zimnym silniku!
1.) Włącz zapłon na 5 sekund
2.) Wyłącz zapłon na 5 sekund
3.) Uruchom silnik - powinien pochodzić na wolnych obrotach, aż rozgrzeje się do normalnej temperatury pracy (około 80-90 stopni C, może to potrwać około 10 minut)
4.) Jeżeli samochód ma klimatyzację, włącz klimę na 10 sekund i wyłącz
5.) Wyłącz silnik.
Ot, cała zabawa
P.S. Wielkie podziękowania dla Gladiego za szybką konsultację i wyjaśnienie mi kilku banalnych rzeczy
P.S.2. Prawdopodobnie wszystkie małolitrażowe (do 1.6 włącznie) Oplowskie jednostki mają to podobnie rozwiązane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum