Wysłany: 2010-06-18, 16:10 Wszystko do pielęgnacji naszych opli
Pomysł podsunął mi w sumie xspeed swoim pytaniem o dobry preparat do czyszczenia robali. Myślę że każdemu przyda się info co dobrze do czego użyć. Chciałbym żebyście wpisywali nazwy preparatów sprawdzonych przez was osobiście (woski, szampony, plaki, pasty polerskie itp), do czego służy i orientacyjna cena. Ogólnie mówiąc wpisujcie wszystko co pomoże utrzymać nasze autka w blasku, czystości i przyjemnym zapachu
Zapomniałem w ogóle o tym, że miałem podać nazwę środka który używam Ale teraz sobie przypomniałem i zerknąłem.
Firma Sonax, środek do usuwania owadów. W sklepie dałem koło 2 dych za to, starcza na długo, działa wyśmienicie. Oczywiście trochę siły trzeba użyć, ale nawet największe dziadostwo schodzi z lakieru. Przykładowy link http://allegro.pl/item107...nia_owadow.html
Ogólnie polecam firmę Sonax. Stosuję też ich wosk koloryzujący (ze 20zł) i mleczko (10zł)/spray(20zł) do czyszczenia/nabłyszczania czarnych plastików zewnętrznych i opon
Marka: Opel
Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 746 Skąd: 022.com
Wysłany: 2010-06-18, 18:57
a zna kotoś cos na usuniecie smoly z lakieru ? bo pół samochodu mam tym usrane
_________________ >> Wheel Whore <<
@ro [Usunięty]
Wysłany: 2010-06-18, 19:07
morieris napisał/a:
a zna kotoś cos na usuniecie smoly z lakieru ? bo pół samochodu mam tym usrane
Niestety nie testowane bo ja się pozbyłem po pobycie vectry u lakiernika ale wiem od kilku osób że benzyna ekstrakcyjna daje radę tylko sporo szmat zużyjesz bo trzeba często zmieniać żeby gorzej smoły nie rozmazać. Potem to miejsce przemyj zwykłą wodą z mydłem i wywoskuj.
Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 429 Skąd: www.vrx.pl
Wysłany: 2010-06-19, 16:56
Przeniosłem temat, bo do offtopa nie pasował.
Autoland
PSIK PSIK - płyn do mycia szyb, pomaga łatwo i szybko usuwać wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia, szybko wysycha, praktycznie cieżko zdążyć urwać kolejny kawałek papierowego ręcznika żeby dotrzeć szybę do sucha. Nie zostawia smug
Chusteczki do szyb - podobnie jak płyn nie zostawia smug, używam głównie do szybkiego umycia szyb od środka, od czasu do czasu przecieram nimi wycieraczki.
PSIK - PSIK - płyn do spryskiwaczy, od kilku lat używam tylko Autolandu, letni i zimowy, obydwa nie mają niemiłego zapachu alkoholu, praktycznie nic nie czuć nosem po użyciu. Na zimę najczęściej kupuję koncentrat -60*C i do spryskiwacza rozcieńczam 1:1, a 1:0 używam w atomizerze jako odmrażacza szyb (bez skrobania).
p.s. Nic nie dostałem od autolandu za reklamę. Użyłem raz i się przekonałem na własnej skórze. Podobno płyn do spryskiwaczy shella jest najlepszy, ale droższy, nie miałem jeszcze okazji wypróbować.
Do spryskiwaczy ja zawsze używam Shella. Odkąd pamiętam rodzice go używają, więc jak trzeba to im podbieram. Najważniejsze dla mnie że nie czuć go ani trochę no i spełnia swoje zadanie. A w lecie często korzystam ze zwyczajnej wody do spryskiwaczy
Model: Vectra B
Pojemność: 1,6 16V
Wiek: 29 Dołączyła: 28 Lut 2010 Posty: 209 Skąd: Borkowo Kościelne
Wysłany: 2010-06-19, 19:00
Autoland - szampon do samochodu (radzi sobie z syfkiem na autku dobrze a przy tym całkiem wydajny)
do czyszczenia szybek natomiast polecam piankę Prestone
_________________ żadne wielkie przedsięwzięcie nie może się udać bez kobiety
Model: Vectra B
Pojemność: 1.8
Wysłany: 2010-06-22, 11:54
plyn do spryskiwaczy uzywam albo z lidla albo z biedronki (nie smierdza,jakos swoje role spelniaja)
Do robali kupilem jakis spray firmy plak,ładnie zeszlo wsio ze zderzaka,koszt cos ok 12zl
Co do smoly na drzwiach
Zainwestowalem w oryginalne chlapacze
A tak an serio to sa specjalne preparaty (cos w podobie jak te na robale)
Ja osobiscie ze zderzaka i drzwi co nie pozlazilo na myjni przepastowalem pasta tempo Zeszlo wsio ladnie A ze mam biale auto dobrze widze
Do nablyszczania srodkow raz na jakis czas zwyczajny plak z tym ze w wersji MAT!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum