Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Test tanich radioodtwarzaczy - Porównanie i prezentacja
Autor Wiadomość
czarneś 

Marka: BMW
Model: E36
Pojemność: 1.7 TDS
Wysłany: 2010-12-30, 20:11   Test tanich radioodtwarzaczy - Porównanie i prezentacja

Wielki test tanich radioodtwarzaczy - Porównanie i prezentacja modeli mam nadzieje ze filmiki się przydadzą

http://www.youtube.com/wa...feature=channel

http://www.youtube.com/wa...feature=channel

Kri$ 

Wysłany: 2010-12-30, 22:07   

najpierw trzeba sobie zadać bardzo ważne ale proste pytanie czego od radia wymagamy czy żeby brzęczało i styka czy ma grać.

Jeżeli to pierwsze to tańsze z alledrogo kupić i cieszyć sie bo gra.
Jeżeli to drugie to sie idzie to sklepu, odsłuchuje i porównuje jakość /cena/ funkcjonalność i dokonujemy wyboru. Ja w tamtym miesiącu kupiłem radio w media markt i jestem bardzo zadowolony . Wybrałem radio z przedziału cenowego około 300zł i po odsłuchu najgorzej wyszły sony i akai , srednio wyszedł pioneer i jvc a najlepiej wyszedł alpine i Kenwood przy czym porównując alpinka i kenwooda ten drugi miał najlepsze wyposażenie i jego kupiłem. Cena każdego z wymienionych radyjek była podobna a różnica w jakości była kolosalna.
Porównując cene na alledrogo i mediamarkt różnica była 20zł gdybym doliczył przesyłke to wiadomo ze na alledrogo było by jeszcze drożej. O gwarancji i szybszej obsłudze na miejscu nie wspomnę

czarneś 

Marka: BMW
Model: E36
Pojemność: 1.7 TDS
Wysłany: 2010-12-30, 22:14   

Kri$ napisał/a:
najlepiej wyszedł alpine i Kenwood przy czym porównując alpinka i kenwooda ten drugi miał najlepsze wyposażenie i jego kupiłem.

co do tego zdania nie zgodzę si z tobą bo miałem z wysokiej polki kenwooda i porównując go do Alpiny którą mam nie miał żadnego polotu i tu od razu mowie ze na tych samych głośnikach w tym samy aucie

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2010-12-30, 22:55   

czarneś, ale myślę, że Kri$owi chodzi o jakieś konkretne modele. Moim zdaniem nie ma co twierdzić, że tylko dana firma jest dobra, bo tak w żadnej branży nie jest. A porównując konkretne modele można stwierdzić, że np. wśród tanich odtwarzaczy jest dobry blaupunkt, a droższych pioneer. Bardziej z głowy rzucone, ale wiadomo o co chodzi. Nie ma czegoś takiego jak lider w pełnym zakresie cenowym/funkcjonalnym itd.

Kri$ 

Wysłany: 2010-12-31, 09:57   

No tak mówię o konkretnych modelach bo np był alpine który kosztował 800zł i juz lepiej grał od tego Kenwooda . Ja mówię o radyjkach o cenie około 300zł. Alpine ten za 300zł miał mniej średnich tonów a więcej jakby basu od tego Kenwooda ale znowu Kenwood miał odczyt mp3, wma , aqq i regulacje filtra dolnoprzepustowego na suba przy czym alpine z tego co napisałem miał tylko odtwarzanie mp3 a reszty już nie , było tam jeszcze parę pierdół ale długo pisać. Jackas ma racje w innym przedziale cenwym inna firma była by lepsza ja powiedziałem tylko o moich odczuciach do kilku modeli w przedziale cenowym około 300zł

VRx 

Marka: Opel
Model: Corsa
Pojemność: 1.0
Wysłany: 2010-12-31, 13:45   

Ale nie oszukujmy się jeśli chodzi o radioodtwarzacze, to tych poprawnie muzycznych jest tyle że na palcach jednej ręki policzyć i niestety ten fakt obala teorię Jackassa, najlepsze odtwarzacze robi dosłownie kilka firm, inne robią przyzwoite, za tym niestety idą koszty i cena, a to powoduje, że w klasie do 300pln radia będą zbliżone, czy sony, czy alpine, kenwood, blaupunkt itd.itd. Bo nie da się w takich kosztach nic wymyśleć, wsadzić przetwornika, który kosztuje więcej niż ma kosztować całe radio.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Jackass 

Wysłany: 2010-12-31, 14:00   

VRx napisał/a:
niestety ten fakt obala teorię Jackassa
Ale nie wiem czy zrozumiałeś przesłanie mojego posta. Nie do końca może poprawnie ubrałem w słowa, ale chodzi o to, że nie da się wskazać jednoznacznego lidera. Jak sam powiedziałeś jest KILKA firm. A odtwarzaczy bez większych wad jest jak wspomniałeś mało, bo większości ludzi nie zależy tak na dobrym graniu w samochodzie, jak np. w domu. W sumie ja też nie widzę sensu robienia super car audio w starym samochodzie, bo same koszty przekroczyłyby znacznie koszt mechanicznie sprawnej budy. Ale jak już się chce robić car audio nie można wychodzić tylko z założenia, że np. liczy się tylko logo Pioneer. I o to w "teorii jackassa" chodziło.

VRx 

Wysłany: 2010-12-31, 14:41   

Jackass napisał/a:
Nie do końca może poprawnie ubrałem w słowa, ale chodzi o to, że nie da się wskazać jednoznacznego lidera. Jak sam powiedziałeś jest KILKA firm.

Tak ale napisałem to bardzo ogólnikowo, bo mowa tu o wyborze radioodtwarzacza dla przeciętnego kowalskiego. Jeśli mamy rozmawiać o królu królów to ok. uważam, że nie masz racji, jest kilka firm które robią najlepsze radioodtwarzacze, jednak można wybrać jeden który będzie naj najlepszy. Przeciętny kowalski nie rozróżni pierwszego w rankingu od drugiego, natomiast eksperci oceniając wierne odwzrowanie, funkcjonalność itd. itd. wybiorą tego jednego, przez co można uznać że dana marka jest najlepsza bo wyprodukowała najlepszy odtwarzacz na rynku. To jeśli chodzi o obiektywną ocenę, bo jeśli mowa o subiektywnej to jak w każdej dziedzinie, jeden woli ładne auto, drugi szybkie, a trzeci niezawodne.
Jackass napisał/a:
A odtwarzaczy bez większych wad jest jak wspomniałeś mało, bo większości ludzi nie zależy tak na dobrym graniu w samochodzie, jak np. w domu. W sumie ja też nie widzę sensu robienia super car audio w starym samochodzie

No to może ja jestem inny, bo gdyby moja buda się nie sypała dlatego że jest powypadkowa, to pewnie miałbym lepsze audio niż mam, bo w aucie słucham więcej muzyki niż w domu. Jak jeździłem komunikacją częściej słuchałem przenośnego odtwarzacza niż w domu, dlatego miałem, lepszego walkmana niż przeciętny, lepszą mp3 niż przeciętna.
Jackass napisał/a:
Ale jak już się chce robić car audio nie można wychodzić tylko z założenia, że np. liczy się tylko logo Pioneer. I o to w "teorii jackassa" chodziło.

Widzisz a dla mnie się liczy, jeśli chodzi o radioodtwarzacz uznaję kilka firm, Clarion, Nakamichi, Alpine, jednak chciałbym mieć Alpine zdecydowanie.

p.s. sprawdź prosze czy często Ci się zdarza wysłać podwójnie posta, bo powyższy poszedł 2 razy. W Fx mam to samo w pracy, ale tylko w pracy, na lapie i w domu nie ma takiego problemu.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Ostatnio zmieniony przez VRx 2010-12-31, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  

Jackass 

Wysłany: 2010-12-31, 14:58   

VRx napisał/a:
w każdej dziedzinie, jeden woli ładne auto, drugi szybkie, a trzeci niezawodne.
I w taki sposób do tego podszedłem. Praktycznie w żadnej dziedzinie nie produkuje się rzeczy mających same pozytywy i będących dosłownie "wszystkomające".
VRx napisał/a:
No to może ja jestem inny, bo gdyby moja buda się nie sypała dlatego że jest powypadkowa, to pewnie miałbym lepsze audio niż mam, bo w aucie słucham więcej muzyki niż w domu. Jak jeździłem komunikacją częściej słuchałem przenośnego odtwarzacza niż w domu, dlatego miałem, lepszego walkmana niż przeciętny, lepszą mp3 niż przeciętna.
Z jednej strony się zgodzę, bo przenośne odtwarzacze też wolę wysokiej jakości niż tanie, ale jakoś w samochodzie nie potrafię np. słuchać głośno muzyki w czasie jazdy, bo zwyczajnie mnie to irytuje :mrgreen: Z resztą z wspomnianych przenośnych odtwarzaczy też nigdy głośno słuchać nie potrafiłem. Ale nie o głośność chodzi, tylko generalnie ja w samochodzie audio traktuję tak, że dobrze jak coś gra, ale w zasadzie nie koniecznie musi. Nie zwraca się takiej uwagi do linii melodycznych itd jak w przypadku słuchania na porządnych słuchawkach. Żeby brzmiało to na prawdę porządnie, to myślę, że trzebaby włożyć w audio dwukrotność wartości astry, a to wydaje się dla mnie zbyteczne, bo jest wg. mnie 100 ważniejszych rzeczy do zrobienia w samochodzie. Dlatego ważne dla mnie, żeby coś tam udawało, że gra - jak sprowadzałem z niemcowni furacze, to najgorzej się jechało w trasie tymi bez radia :lol:
VRx napisał/a:
Widzisz a dla mnie się liczy, jeśli chodzi o radioodtwarzacz uznaję kilka firm, Clarion, Nakamichi, Alpine, jednak chciałbym mieć Alpine zdecydowanie.
I jest to jedyna rzecz jaką byś się kierował budując car audio? Właśnie o to mi chodzi, że nie powinno się kierować "metką", a właściwościami.
VRx napisał/a:

p.s. sprawdź prosze czy często Ci się zdarza wysłać podwójnie posta, bo powyższy poszedł 2 razy. W Fx mam to samo w pracy, ale tylko w pracy, na lapie i w domu nie ma takiego problemu.
Nie za często mi się to zdarza - w zasadzie prawie cały czas z tego samego kompa wchodzę.

VRx 

Wysłany: 2010-12-31, 15:53   

Jackass napisał/a:
I w taki sposób do tego podszedłem. Praktycznie w żadnej dziedzinie nie produkuje się rzeczy mających same pozytywy i będących dosłownie "wszystkomające".

No nie, bo te słabsze mają zbędne bajery żeby przyciągnąć "przeciętnego" kowalskiego z grubym portwelem, jednak odtwarzacze z wyższej półki zostają np. okrojone z Megawatów (czyt. końcówki mocy).
Natomiast obiektywny test wyłaniający najlepszy z najlepszych ocenia to co jest przydatne, niezbędne i zbędne, a przede wszystkim to co najważniejsze jakość, a nie ilość.
Jackass napisał/a:
ale jakoś w samochodzie nie potrafię np. słuchać głośno muzyki w czasie jazdy, bo zwyczajnie mnie to irytuje

W dobrym audio nie chodzi o to aby słuchać głośno.
Jackass napisał/a:
Ale nie o głośność chodzi, tylko generalnie ja w samochodzie audio traktuję tak, że dobrze jak coś gra, ale w zasadzie nie koniecznie musi. Nie zwraca się takiej uwagi do linii melodycznych itd jak w przypadku słuchania na porządnych słuchawkach. Żeby brzmiało to na prawdę porządnie, to myślę, że trzebaby włożyć w audio dwukrotność wartości astry, a to wydaje się dla mnie zbyteczne, bo jest wg. mnie 100 ważniejszych rzeczy do zrobienia w samochodzie.

Czyli zwyczajnie Ci się nudzi. Ja natomiast jak kupuję nową CD, to najczęściej i najdłużej słucham jej w samochodzie, bo zwyczajnie tam mam najwięcej czasu, poza tym to też jest dobry test, jak dobra płyta to umila podróż, nawet tą krótką, po której przy dobrym audio nie chce Ci się wysiadać, ta kiepska okazuje się kiepska i wylatuje z auta, ale jak nie masz audio na przyzwoitym poziomie tylko jakiegoś grajka i szerokopasmówki, albo 15 letnie oplowskie papierowe odseparowane to może doprowadzić, że jakakolwiek płyta będzie Cię zwyczajnie drażnić, to co powiedzieli w linkowanych filmikach.
Oczywiście że dobre audio dające najlepsze efekty myśle że przewartościuje nie tylko Astrę, ale zawsze można wydać nie 25k pln, a 1000pln i będzie to 1000 wydane z głową, które na pewno poprawi jakość odsłuchu a tym samym jakość podróży. I nie mówię tu o umca umca za plecami i drżenie wszystkiego co może wpaść w rezonans.
Oczywiście że w 15 letniej astrze jest wiele do zrobienia, tylko dlaczego w takim razie niektórzy wybierają angel eyes, digitala, elektrykę szyb, czy podświetlanie daszki przeciwsłoneczne, zamiast zawieszenia, hamulców, silnika i blachy. Nie czepiam się Ciebie, bo nie o to w tym chodzi, ale nie wmówisz mi że tymi ważniejszymi do zrobienia problemami była wymiana zegarów na digitala, montaż elektryki, wymiana lampki podświetlenia, otwieranie bagara z pilota, czy kombinowanie z montażem nawigacji.
Policz sobie te wszystkie mody i idę o głowę, że ta kasa i czas spożytkowany na te modyfikacje przeznaczone na audio dały by na pewno efekt, który spowodowałby jakiś tam uśmiech na Twojej twarzy i przyjemność dla ucha.
I nie mów, że lepszy odsłuch będzie na słuchawkach, bo to bzdura, jasne że są słuchawki które przetwarzają lepiej niż niejedne głośniki, ale nie ma słuchawek, które zabiją wszystkie głośniki dostępne na rynku. Śmiem nawet twierdzić, że taniej będzie kupić zestaw głośnikowy o lepszej jakości niż o zbliżonej jakości słuchawki.
Jackass napisał/a:
I jest to jedyna rzecz jaką byś się kierował budując car audio? Właśnie o to mi chodzi, że nie powinno się kierować "metką", a właściwościami.

Ale jaka jedyna? o jakiej rzeczy piszesz? Przecież ja nie napisałem że wybrałbym Alpine bo to Alpine, mało tego nie napisałem w ogóle dlaczego bym ją wybrał.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Ostatnio zmieniony przez VRx 2010-12-31, 15:55, w całości zmieniany 1 raz  

Jackass 

Wysłany: 2010-12-31, 16:01   

VRx napisał/a:
Oczywiście że w 15 letniej astrze jest wiele do zrobienia, tylko dlaczego w takim razie niektórzy wybierają angel eyes, digitala, elektrykę szyb, czy podświetlanie daszki przeciwsłoneczne, zamiast zawieszenia, hamulców, silnika i blachy. Nie czepiam się Ciebie, bo nie o to w tym chodzi, ale nie wmówisz mi że tymi ważniejszymi do zrobienia problemami była wymiana zegarów na digitala, montaż elektryki, wymiana lampki podświetlenia, otwieranie bagara z pilota, czy kombinowanie z montażem nawigacji.
Policz sobie te wszystkie mody i idę o głowę, że ta kasa i czas spożytkowany na te modyfikacje przeznaczone na audio dały by na pewno efekt, który spowodowałby jakiś tam uśmiech na Twojej twarzy i przyjemność dla ucha.
Angel eyesów akurat nie mam, ale reszta się zgadza. Myślę, że jakbym podliczył wszystkie "mody", to wyjdzie i tak tyle, że porządnych głośników na tył bym nie kupił. Dlatego mam voicekrafty :lol: No i na pewno jakbym miał zbędnego tysiaka, to bym wolał swapować albo chociaż założyć lpg, niż dłubać w car audio, bo nie jest to dla mnie jakimś tam priorytetem.
VRx napisał/a:
Ale jaka jedyna? o jakiej rzeczy piszesz? Przecież ja nie napisałem że wybrałbym Alpine bo to Alpine, mało tego nie napisałem w ogóle dlaczego bym ją wybrał.
No ale ja właśnie o tym od początku mówię, że nie powinno się patrzeć tylko na firmę.

VRx 

Wysłany: 2010-12-31, 17:01   

Jackass napisał/a:
No ale ja właśnie o tym od początku mówię, że nie powinno się patrzeć tylko na firmę.

Teraz piszesz co innego, bo jest pewna różnica między patrzeniem na firmę a twierdzeniem, że dana firma jest dobra.
Ja nie mówię że trzeba patrzeć na daną firmę tylko mówię że trzeba patrzeć na tą która jest dobra. Nikt tu nie zaprzeczy, że Clarion, Naka, czy Alpine to nie są dobre firmy.
Widzisz chodzi o to, że akurat w kwestii tych lepszych firm jak powiesz komuś kup Alpine, to nawet jak kupi tą do 300pln to będą dobrze wydane pieniądze. Zobacz, że Kri$ nie napisał że Ken był lepszy, tylko że był porównywalny jakościowo, możliwości ma więcej Ken, ale nie oszukujmy się jaki jest najbardziej popularny format MP3.
Kri$ napisał/a:
a najlepiej wyszedł alpine i Kenwood przy czym porównując alpinka i kenwooda ten drugi miał najlepsze wyposażenie i jego kupiłem

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Ostatnio zmieniony przez VRx 2010-12-31, 17:02, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu