Marka: OPEL
Model: Corsa B
Pojemność: 1.6
Wysłany: 2010-05-31, 23:58 Sprężyny zawieszenia.
Witam od pewnego czasu zastanawiam się dosyć mocno jakie sprężyny obniżające zastosować. Amorki zostawiam seryjne to też sprężyny będą -40/-40. Tylko tu pytanie jaka firma. Co polecacie za rozsądną cenę ok 300zł (bo np. Eibachy za 700zł nie wchodzą w moim przypadku w grę). Myślę na czymś z Jamexa, MTS lub TA- Technix co wybrać ? Czy może warto dopłacić te kilka dyszek i zainwestować np. w FK-Automotive ?
Wysłany: 2010-06-01, 09:36
rozwijając jeszcze wątek proszę was w dalszym ciągu związane z tym jaką firmę wybrać, jak również chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was ma doświadczenie w zastosowaniu obniżających sprężyn w zestawieniu z seryjnymi amortyzatorami.
Z tego co wyczytałem to zmniejsza się żywotność amortyzatora oraz znacząco pogarsza się tłumienie gdyż amor automatycznie jest ściśnięty. Teoretycznie granicą logiczną wg. większości przy seryjnym amorze jest obniżenie -30 max -35. Ale tu obawiam się że efekt obniżenia będzie mniej satysfakcjonujący dla mnie niż te -40. Czy ktoś w praktyce ma doświadczenie z tego typu zabiegami i może coś konkretnego w tej materii napisać ?
Marka: Opel
Model: Corsa
Pojemność: 1400
Wysłany: 2010-06-01, 10:11
znam kilka osób które tak zrobiły i komfort się im nie zmniejszył z tego co mówili zawsze lepiej niż na twardym zawiasie ja osobiście wybrał bym sprężyny FK-Automotive sam jeżdżę na zawisie FK i chwalę sobie
_________________ Zamienie swoja corse na astre f kombi 1.7 ISUZU
Marka: Opel
Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 746 Skąd: 022.com
Wysłany: 2010-06-01, 10:39
Ja obecnie jezdze na Irmscherach w Calibrze i sa świetne, jest twardawo, ale komfortowo teraz bede wsadzal -60 FK i podobno również są w miare komfortowe. a co do mts i ta... to ja bym odpuscil...
_________________ >> Wheel Whore <<
@ro [Usunięty]
Wysłany: 2010-06-01, 18:57
TA- Technix podobnie jak sprężyny Jamex są bardzo sztywne i na pewno zabiorą dużo komfortu. Też myślę o glebie i sporo poczytałem. No przynajmniej na VKP sporo osób narzeka na TA-Technix a Jamex (czerwone) miałem w scirocco i plomby z zębów leciały. Jak wpadłem w dziurę to nawet maska sama potrafiła mi się otworzyć. Co prawda o Jamex-a nie pytałeś ale tak na wszelki wspomniałem
Ostatnio zmieniony przez @ro 2010-06-01, 20:15, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2010-06-01, 19:09
Cytat:
Proponuję używane Eibachy. W końcu firma
no tak tu trudno się nie zgodzić ale z kolei też nie wiadomo co ta sprężyna w przeszłości przeszła. Mimo wszystko wydatek 400-500 zł bo po tyle używki chodzą no nie jest jak dla mnie najrozsądniejszy mimo iż Firma jak najbardziej High Level.
@ro napisał/a:
Jak wpadłem w dziurę to nawet maska sama potrafiła mi się otworzyć.
takich ekscesów chciałbym uniknąć
a jamexach wspominałem .Ale wybór chyba jednak padnie na FK.
A sam fakt zastosowania sprężyn -40 na seryjne amory jak oceniacie. Nie jest to zbyt desperackie rozwiązanie Bo tu z tego co przeczytałem na różnych forach można niezłą książkę napisać ale chciałbym tez poznać wasze zdanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum