Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Słyszeliście o nowym pomysle w sejmie ?
Autor Wiadomość
Kri$ 

Wysłany: 2010-04-09, 15:26   Słyszeliście o nowym pomysle w sejmie ?

Mi sie ten pomysł jak najbardziej podoba bo od jeżdżenia na światłach mijania cały rok wcale nie jest bezpieczniej tylko właśnie większe koszta ponosi kierowca
http://moto.wp.pl/kat,106...,wiadomosc.html

Goco 

Marka: Opel
Model: Tigra
Pojemność: 1400
Wysłany: 2010-04-09, 15:29   

zaraz bedzie afera zarowkowa i powalaja komisje jakas

VRx 

Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta
Wysłany: 2010-04-09, 15:41   

1. wskaż mi gdzie te oszczędności z nieużywania świateł?
2. samochód w słoneczny dzień jest na prawdę lepiej widoczny
3. Wybory idą, to trzeba czymś walczyć o wyborców

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Kri$ 

Wysłany: 2010-04-09, 16:05   

oszczędności są bo żarówki zadziej zmieniasz, wolniej ci się odbłyśnik wypala , mniejsze spalanie (niewiele ale zawsze coś) , miśki tylko czekają żeby cie wynagrodzić mandatem jak nie włączysz świateł.......jeszcze by sie coś znalazło

Goco 

Model: Tigra
Pojemność: 1400
Wysłany: 2010-04-09, 16:21   

Kri$ napisał/a:
mniejsze spalanie (niewiele ale zawsze coś)

gdzies w necie bylo na przykladzie alfy 156 kombi 2.0 150KM. Oszczednosc roczna na paliwie lekko powyzej 400zl,

VRx 

Wysłany: 2010-04-09, 16:48   

Kri$ napisał/a:
oszczędności są bo żarówki zadziej zmieniasz

Tja
warunek jest taki, że jeździsz tylko w dzień....
jak jeździsz w nocy to i tak musisz jeździć na światłach i tak, więc ta różnica się zaciera, statystycznie myślę że jest to mała różnica w czasie
Pamiętaj że na czas świecenia żarówek ma wpływ też ich jakość, jakość instalacji elektrycznej włącznie z alternatorem...
A może by poszukać np. spisku producentów żarówek, obniżyli jakość bo zwęszyli dobry zarobek.
Kri$ napisał/a:
wolniej ci się odbłyśnik wypala

No to już jest mocno naciągana teoria.
Są kraje, w których taki przepis istniał dużo wcześniej i myślisz, że tam stosują inne odbłyśniki?
Kri$ napisał/a:
mniejsze spalanie (niewiele ale zawsze coś)

Równie dobrze możesz się nie ganiać od świateł do świateł i zaoszczędzisz pewnie więcej niż na całej tej akcji z żarówkami....
Nie traktuj tego personalnie...
Kri$ napisał/a:
miśki tylko czekają żeby cie wynagrodzić mandatem jak nie włączysz świateł.......

Tak, bo nie mają innych zmartwień tylko czekać za krzakiem żeby Ci dać bzdurny mandat za nie używanie świateł zgodnie z przepisami.
Kri$ napisał/a:
jeszcze by sie coś znalazło

Np. to, że któryś tam rząd wymienił prawa jazdy, odbyło się to też niezgodnie z czymś tam, już nie pamiętam, bo weszło chyba rozporządzeniem a powinno ustawą... ktoś wziął za to kase i tu nikt nie szuka (pozornych) oszczędności (dla kierowców).
Dowody osobiste, kolejna akcja wyciągnięcia pieniędzy z kieszeni obywateli, stary dowód był ważny bezterminowo, jeśli nie zmieniły się dane, obecny 10 lat i tak będą Cię co 10 naliczać za nowy dowód.
Jakoś tutaj się nie martwią o obywateli, bo kasa płynie wprost do "ich kieszeni", a z takich żarówek mają "pryszcz", no to nadarzyła się okazja zjednać sobie wyborców....

A żarówki pseudo-energooszczędne? A pseudo-ekologiczne torby w marketach? Tym jakoś mało osób się interesuje, był jakiś tam program na TVN, ale żaden PISowiec, nie stwierdził, o tak naciąganie ludzi....

Sorki Kri$ nie traktuj tego personalnie, nie mam nic do Ciebie, chciałbym tylko zwrócić Waszą uwagę na to na co powinniście(my) bo pamiętaj że polityka dziś to nic innego jak marketing, reklamy pewnie też omijasz, a przynajmniej nie rzucasz się na każdy reklamowany produkt jak menel za papierosem do śmietnika ;)

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos
Ostatnio zmieniony przez VRx 2010-04-09, 16:51, w całości zmieniany 1 raz  

Kri$ 

Wysłany: 2010-04-09, 17:18   

WRX no powiem jak to jest w moim przypadku. Ja jeżdżę tylko w dzień bo nie mam potrzeby po nocy z reszta nie lubię jakoś po nocy jeździć....to ja tu różnice widzę :)

O odbłyśniku mówisz są kraje....ale ja mieszkam w Polsce. I nawiązując do twojej jazdy nocą na pewno sie komfort jazdy nocą zmniejsza bo masz gorsza widoczność. Miałem przyjemność założyć do nesi nowe odbłyśniki i różnica była duża w widoczności na tych samych żarówkach

Wiesz no dla ciebie to jest bzdurny mandat a dla policjantów to jest chleb powszedni , mój były instruktor na prawko jest policjantem i mówił że jak suszą to z chęcią takich zapominalskich baranów zatrzymują. No chyba ze u ciebie w wawie jest inaczej :P

Nie traktuje tego personalnie bo każdy może mieć swoje zdanie :) Nie koniecznie sie z nim każdy musi zgadzać ale wysłuchać powinien ;-)

czarneś 

Marka: BMW
Model: E36
Pojemność: 1.7 TDS
Wysłany: 2010-04-09, 19:10   

Kri$ napisał/a:
wolniej ci się odbłyśnik wypala , mniejsze spalanie (niewiele ale zawsze coś) ,
eee tam ja mam od jakiego czasu 100 w zarowki i nie widze zadnej roznicy w spalaniu tak jak vrx pisal kolejny pomysl aby przyciagnac zwolenikow

@ro
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-09, 21:25   

Ja tam też jestem za tym żeby obowiązek jazdy na światłach pozostał i totalna bzdura ze pojazd nie jest lepiej widoczny bo sam widzę że właśnie jest. Robię ok 25 tys rocznie i jakoś mnie ten obowiązek nie zrujnował.

VRx 

Wysłany: 2010-04-09, 21:29   

czarneś napisał/a:
100 w zarowki

To postaw sie na miejscu tego co jedzie z przeciwka....

Ja również jestem za obowiązkiem cały rok, tak jak napisał @ro, zauważyłem jeszcze przed wprowadzeniem całorocznego obowiązku, że jednak Ci na światłach są widoczni lepiej.
Jak to ktoś napisał na innym forum "stanie w korkach bardziej rujnuje portfel niż światła włączone cały rok"

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2010-04-09, 21:44   

W ciągu roku zrobiłem Astrą 40tys km. Łącznie przebiegu prawie 110tys km. Żarówki zostały zmienione raz, bo... Philips Bluevision podpasowały mi bardziej niż normalne żarówki z salonu. No, postojówki parę razy zmieniane, ale też ze względu na moje widzimisię, a nie na to, że przepalone. Przepaliła mi się jedna żarówka - tylna postojowa. I straciłem na tym z całe 3zł... Więc oszczędność żadna. Scenic od nowości jeździ non-stop na włączonych światłach i w ciągu 200tys km spaliła się 5 razy postojówka z przodu i raz żarówka mijania. Daje nam to łącznie sumę około 3zł x5 + 15zł, czyli 30zł. Oszczędność straszna by była...

A o ile to moim zdaniem bezpieczniejsze - już nie wspominając o widoczności, to głupi przykład: widząc samochód na włączonych światłach masz 99% pewności, że jedzie, a nie jest zaparkowany. W wąskich uliczkach w czasie mijania dobra rzecz.

Wracając do oszczędności... Spalanie... Czy mając klimatyzację w upalny dzień wyłączasz ją, bo wtedy ciągnie wache? Nie, bo byłoby to bez sensu. Jak tak zależy na minimalnych oszczędnościach, to proponuję wyłączyć radio, cb radio, nawigację, odpiąc podświetlenie konsoli itd, bo to "marnuje wache"... Zużywa się odbłyśnik? Czy jak masz nowe opony, to też jeździsz na starych żeby nowych nie zużyć? Nie, bo bezpieczeństwo.

Dobra, zakładając, że nie musimy w ciągu dnia włączać świateł. Skąd będzie wiadomo kiedy je włączyć? Znów rozpocznie się dyskusja czy półmrok to już ciemno, czy jeszcze jasno. Czy na oko to robić, czy jakiś bezsensowny przepis?

Co do Policji, to jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby się doczepili do kogoś kto ma tylko światła na sumieniu. Przecież im też nie zależy na tym, żeby karać innych ludzi... Słyszałem za to nie raz, że Policja zatrzymywała i tylko przypominała o światłach ;)

@guś 

Model: Vectra B
Pojemność: 1,6 16V
Wysłany: 2010-04-09, 21:52   

światełka włączajmy światełka :-D
też jestem zaaaa.... też sporo jeżdżę głównie trasa, poza miastem i z doświadczenia wiem że autka na światełkach są bardziej widoczne..
wziąłby się lepiej ktoś porządnie za mało widocznych pieszych i rowerzystów.... :evil:

@ro
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-09, 21:55   

Jackass napisał/a:
Dobra, zakładając, że nie musimy w ciągu dnia włączać świateł. Skąd będzie wiadomo kiedy je włączyć? Znów rozpocznie się dyskusja czy półmrok to już ciemno, czy jeszcze jasno. Czy na oko to robić, czy jakiś bezsensowny przepis?

I tu podałeś bardzo dobry przykład bo niejeden oszczędny kapelusznik bo mu akumulatorka szkoda nawet w półmroku świateł nie zapali. Gwiazd na niebie nie widzi to uważna że jeszcze nie musi :-x

czarneś 

Wysłany: 2010-04-09, 21:57   

vrx.pl napisał/a:
To postaw sie na miejscu tego co jedzie z przeciwka....

zobaczysz w wawie że wcale tak nie jest :-)

@guś 

Model: Vectra B
Pojemność: 1,6 16V
Wysłany: 2010-04-09, 21:58   

a nawet jeśli ktoś udowodniłby że jest to jakaś oszczędność (jakakolwiek mniejsza czy większa) to jakim kosztem? kosztem swojego lub innych bezpieczeństwa?
no w ten sposób to my do pieniędzy nie dojdziemy :mrgreen:

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2010-04-09, 22:02   

@guś napisał/a:
wziąłby się lepiej ktoś porządnie za mało widocznych pieszych i rowerzystów....
Dobrze mówi, polać jej! ;)

morieris 

Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG
Wysłany: 2010-04-09, 23:14   

ja nawet jak nie bylo obowiazku jezdzilem w dzien na wlaczonych swiatlach i nie zamierzam tego zmieniac... jedyny plus jaki widze to jak ktos ma xenony to widzac policje moze je wylaczyc :D

VRx 

Wysłany: 2010-04-10, 07:26   

czarneś napisał/a:
zobaczysz w wawie że wcale tak nie jest :-)

Czarneś, prosze Cie, miałem 100W w poprzednich lampach w Astrze i wiem co to jest.
Nawet ciężarówkom zdarzało się mrygać, że ich oślepiam. Nie wspomne o tym, że po takiej akcji właśnie odbłyśniki dostały po tyłku (Wojtek, żebyś się nie czepiał, na poprzednich, oryginalnych lampach :D ).
Zainwestuj w dobre markowe żarówki a zobaczysz, że 100W nie potrzeba.

Jackass, dał parę dobrych przykładów. Ja bym do tego dorzucił jeszcze deszczowy dzień, kiedy to np. kapelusznik wspomniany przez @ro też nie włączy świateł, a w deszczu, jak chlapią inne auta, robi się np. ściana wody za ciężarówką, to światła jednak pomagają.

Była kiedyś akcja dla pieszych pod hasłem "bądź widoczny na drodze" to samo hasło powinno się tyczyć kierowców.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos
Ostatnio zmieniony przez VRx 2010-04-10, 07:27, w całości zmieniany 2 razy  

czarneś 

Wysłany: 2010-04-10, 08:07   

vrx.pl napisał/a:
Nawet ciężarówkom zdarzało się mrygać, że ich oślepiam

z reka na sercu jeszcze nikt mi nie mrygał że go oślepiam a w nocy jezdze sporo

qlcat 

Marka: Vectra B
Model: SPORT Zender
Pojemność: 2,5 V6
Wysłany: 2010-04-13, 03:34   

hehe paranoja :)jakwidzę poza miastemjakiegoś buca jadącego bez świateł to mam ochote w łeb mu ......... :D tym bardziej jak się zlewa kolor lakieru z otoczeniem :P co do oszczędności to debilizm bo taka oszczędność to żadna oszczędność. U mnie są xenony, pobierają mniej prądu i mniej ciepła wydzielają ale za to jedna żaróweczka a raczej żarnik kosztuje dużo więcjej niż zwykła żarówka i mi jakoś nie szkoda bo jestem widoczny :) a jeśli naprawdę komuś szkoda prądu i lamp to niech sobie zamontuje światła led do jazdy dziennej ale niech ten montaż będzie według norm a nie w stylu: a tu sobie zamontuję bo mi tu pasuje i ładnie wygląda.
Pozdro

Odpowiedz do tematu