Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Problem z alarmem neo2006 wersja K20
Autor Wiadomość
silka 

Marka: Opel
Model: Astra F Clasic 1999r
Pojemność: 1,4 8V , X14NZ , Gaz
Wysłany: 2011-01-28, 21:23   Problem z alarmem neo2006 wersja K20

Od jakiegoś czasu zacząłem mieć z nim problem ( jest z centralnym zamkiem). Samochód posiadam od 7-miesięcy.Na początku czasami nie zamykał/otwierał wszystkie drzwi ( zazwyczaj prawa strona, albo jedno drzwi albo dwa). Dwa miesiące temu przestał mi działać, nie reagował na pilota (wymieniłem baterie i nic). W międzyczasie wymieniałem akumulator, ale po tym przez tydzień nic się nie działo ( programowanie z instrukcji nie pomaga). Wszystko by było w porządku bo mogłem otwierać/zamykać z kluczyka ale od dwóch dni mam inny problem. Po zgaszeniu samochodu i zamknięciu drzwi ( niezależnie czy zamkne drzwi kluczykiem czy nie) syrena wydaje dziwny dżwięk, nie jest to dżwięk alarmu tylko cały czas: ,, pik pik pik,, ( raz ciszej raz głośno). Po otwarciu drzwi, maski bądź przekręceniu kluczyka przestaje wyć. Jak chce go zostawić na parkingu muszę zdjąć klemy i dopiero nie wyje. Znalazłem papiery według których przez serwis Opla ( dokładnie firma Atech )przy kupnie samochodu był zakładany alarm Prestige APS 400MX, blokada pompy paliwowej, immobiliser IMO 720, Pro Car 202. O ile dwa systemy (blokada pompy paliwowej, immobiliser IMO 720, Pro Car 202) działają o tyle alarm wydaje mi się, że jest neo2006, gdyż papiery ( karta gwarancyjna, schemat układu) wystawione są z datą 02.2009 i tej firmy mam pilot. Teraz jakie mam pytania:
- po pierwsze czy stary alarm jest jakoś połączony z nowym (neo)
- co może być zepsute i jak go naprawić
- jeśli nie da rady naprawić to jak go odłączyć

Jutro jak będe w pracy to zeskanuje schemat i go wrzuce.

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2011-01-28, 23:41   

silka, myślę, że jednym z problemów może być zawilgotniała syrena. U mnie pobierała cały czas prąd i rozładowywała akumulator. Jedyne co pomogło to wymiana go. Kolejna sprawa posprawdzaj bezpieczniki i wszystkie złączki - mogło się coś poutleniać i zacząć świrować.

silka 

Wysłany: 2011-01-29, 10:26   

Ok, a gdzie może być ukryta centralka alarmu? Schemat moge wrzucić dopiero w poniedziałek bo zapomniałem go wziąć do roboty.

silka 

Wysłany: 2011-01-31, 18:58   

Jackass napisał/a:
silka, myślę, że jednym z problemów może być zawilgotniała syrena. U mnie pobierała cały czas prąd i rozładowywała akumulator. Jedyne co pomogło to wymiana go. Kolejna sprawa posprawdzaj bezpieczniki i wszystkie złączki - mogło się coś poutleniać i zacząć świrować.

Na razie sprawę załatwiłem doraźnie, odłączyłem głośnik od syreny. Podejrzewam że to faktycznie syrena bo po rozebraniu jej okazało się są poprzesuwane i zaśniedziałe baterie w środku. Tylko zastanawiam się czy syrena i tak nie będzie ciągnąć prąd z akumulatora. Mam do ciebie pytanie czy nie posiadasz takie urządzonko (nie znam się i nie wiem jak się nazywa) które mierzy pobór prądu przy wyłączonym silniku, jak tak to czy można by było się z tobą umówić. Kiepsko u mnie z kasą i nie chce płacić jakiemuś elektrykowi, a wole postawić komuś browara.
Ostatnio zmieniony przez silka 2011-01-31, 19:02, w całości zmieniany 1 raz  

Jackass 

Wysłany: 2011-01-31, 19:12   

silka, takim urządzeniem jest amperomierz :) Posiadam nie jeden multimetr, mogę wziąć na najbliższego spota (w sumie zawsze mam miernik w samochodzie ;) ). Ale generalnie warto takową rzecz posiadać, a najtańszy multimetr w np. Brico Depot kosztował jakiś tydzień temu bodajże 12zł z groszami. A multimetr, czyli woltomierz, amperomierz, omomierz itd, to dość przydatna rzecz zarówno w samochodzie jak i w domu.
Ostatnio zmieniony przez Jackass 2011-01-31, 19:13, w całości zmieniany 1 raz  

silka 

Wysłany: 2011-01-31, 19:52   

Pewnie będę musiał kupić ale to się tak mówi 12zł. W tym miesiącu już i tak sporo wydałem na Aśkę: akumulator,końcówkę drążka, klocki, kable zapłonowe, świece, oczywiście mechanik bo wszystkiego nie zrobisz, a został jeszcze ten nieszczęsny alarm, są jeszcze sprawy związane z domem i rodziną, więc każdy grosz się liczy a Aśką trzeba jeździć :-) . Właśnie się kumpel odezwał że gdzieś ma ten amperomierz i jak znajdzie to na jutro ma mi przywieź. Tylko jakbyś mi wytłumaczył jak się sprawdza tym amperomierzem i od czego są (i czym się różnią) te inne urządzenia i jak się nimi sprawdza. Tylko tak łopatologicznie bo jestem w tym niekumaty :-/ (manualnie potrafię coś rozebrać, naprawić i złożyć ale nie kumam dlaczego, co i jak). Patrzyłem podobne tematy ale nie do końca rozumiem te formułki.

Jackass 

Wysłany: 2011-01-31, 20:24   

silka, w skrócie to włączasz szeregowo w kabel plusowy, włączasz 10A DCA (czyli amperomierz prądu stałego, zakres 10A). Na tym zakresie spokojnie można sprawdzać samochodowy amperaż (przykładowo 100W to natężenie niecałych 10A z wzoru P=U*I). A taki ogólnie manual ze stosowania multimetru postaram się naskrobać w wolnej chwili, bo to na prawdę banalne rzeczy, a przydają się w samochodzie, czy choćby w czasie robienia/naprawiania instalacji elektrycznej w domu.

silka 

Wysłany: 2011-01-31, 20:37   

No dobra ale jakie powinno być natężenie tzn. powyżej ilu oznacza że coś mi ciągnie prąd niepotrzebnie na postoju. Mam golasa, nie ma klimy, elektrycznych szyb itd. ( radio to i tak wypne żeby porównać).

Jackass 

Wysłany: 2011-01-31, 20:46   

silka, tylko na takim tanim multimetrze to chodziło mi o sprawdzenie bardziej amperażu na syrenie w czasie czuwania. Żeby sprawdzić większe natężenie potrzeba już czegoś z większym zakresem i grubszymi kablami. Jak coś to taką skrzynkę mogę przywieźć jak będę na wsi, tylko aktualnie nie wiem kiedy się tam wybiorę.

silka 

Wysłany: 2011-01-31, 20:50   

Kolega ma takie wielkości kasety VHS to może wystarczy, a jak coś to dam znać.

[ Dodano: 2011-01-31, 20:57 ]
Znalazłem coś takiego:
http://czarnikm.republika.pl/c14nz.htm#pompa
W wolnej chwili i jak ogarne przyrządy to się popróbuje, może mi coś pomoże.
Na razie idę w kime bo na 6 do roboty.
Ostatnio zmieniony przez silka 2011-01-31, 20:58, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu