Witam
Z góry piszę że jeśli napisałem post w nie właściwym dziale to proszę admina/moda o przeniesienie tematu do odpowiedniego
Po tej zimie wyszła mi ruda na drzwiach kierowcy i na progach , oczywiście się tym zajmę jak najszybciej żeby się to nie skończyło wymiana poszczególnych elementów . I tu mam swoje pytanie czy możecie mi polecić preparaty które spowolnią albo zahamują (najlepiej) rozwój korozji . Słyszałem że jest taki co się leje do progów i on od środka zabezpiecza wiec to tez możecie podać , ale bardziej zależy mi na takim którym wysmaruje progi od zewnątrz bo mam na myśli zeszlifowanie progów do gołej blachy posmarowanie tym preparatem potem podkład , farba lakier i niech się trzyma. Farbę i lakier bezbarwny już mam
pozdro
Wysłany: 2010-03-09, 17:00
lakier z farbą raczej podkładu a nie preparatu
Ada$, wiem ze sa na allegro ale chodzi mi czy ktoś jakiś konkretny stosował i czy moze polecic
@ro [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-09, 19:30
Pierwsze słyszę żeby ktoś dawał jakiś preparat pod podkład. Do progów to stary olej wlewali. jakiś czas auto syfi wokół siebie ale podobno znacznie to spowalnia rudą w profilach.
mayday5 [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-09, 19:33
za moich dawnych czasow to nawet i beton szedl Temat z olejem dosc jeszcze aktualny alchyba najlepiej to wpuscic w progi i profile jakis srodek antykorozyjny
@ro [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-09, 19:40
Beton też znam no ale nie proponowałem . Kiedyś miałem poldolota i był zabezpieczany w jakimś warsztacie w stolycy przez poprzedniego właściciela. Do sprzedaży zero rdzy. Podłoga dzwon a wiadomo jak poldi lubi rudą...albo raczej ona jego. Ciekawe ile taka usługa?
Takie cuś w necie znalazłem:
PODWOZIA POJAZDÓW
- Noxudol 300 black
- Noxudol 300 bronze
- Noxudol 900 black
- Noxudol 900 bronze
- Noxudol 910L black
- Noxudol UM-1600
- Noxudol Auto-Plastone
- Noxudol 1100 black
Marka: Opel
Model: Astra
Pojemność: 2000
Wysłany: 2010-03-10, 13:04
ja swoją mam zamiar konserwować :
Myślałem o wyczyszczeniu rdzy do 0 pomalowaniu podkładem i użyciu czegoś typu baranek bitex ale sam nie wiem do końca
Marka: Opel
Model: Frontera A Long
Pojemność: 2.4
Wysłany: 2011-10-02, 23:23
Jak chcecie się pozbyć rdzy na stałe to polecam taki zabieg który sam stosuję przy naprawach aut:
1. Oczyszczenie powierzchni szczotką drucianą na szlifierce kątowej
2. Piaskowanie powierzchni i przedmuchanie sprężonym powietrzem
3. Jeśli w wyniku poprzednich działań pojawiły się dziury to zaspawanie i wyszlifowanie
4. Nałożenie 2-3 warstw cynku w sprayu
5. Nałożenie podkładu
6. Wyrównanie szpachlą wykończeniową
7. Docieranie szpachli (jeśli spowodowało przetarcie ocynku to położyć kolejną jego warstwę)
7. Nałożenie podkładu i wygładzenie papierem wodnym
8. Lakierowanie
9. Polerowanie
Po dokładnym piaskowaniu nie ma potrzeby odtłuszczania powierzchni. Należy ją dokładnie pokryć ocynkiem.
Inne środki typu żywica, szpachle z włóknem itp, są tylko półśrodkami. Jedynie zaspawanie dziur i dwustronne zabezpieczenie miejsca spawania zagwarantuje trwałość naprawy.
Dodam, że po tak przeprowadzonej naprawie progu w mojej byłej astrze można było w tym miejscu podstawiać podnośnik i bez strachu ją podnośić. Żadna żywica tego nie zapewni.
Ostatnio zmieniony przez adamwwy 2011-10-02, 23:25, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum