Ada$, ja bym odradzał TwinPort'a, bo strasznie oleju chla. Wujek kupił półtora roku temu nową, z salonu, Astrę G 1.4 TwinPort i od tamtego czasu chla oleju i ogólnie wujek narzeka w stosunku do mojej eFki którą to od niego kupiłem
Za to kuzyn ma 1.8 16V w gazie z 98r (nie wiem czy to ekokibel czy nie) i sobie chwali.
Marka: Opel
Model: Vectra B
Pojemność: 1.8
Wysłany: 2010-08-14, 13:46
a wiec tak.
W astrze 2 polecany silnik 1.6 8v (wiadomo go gazu jak znalazl)
1.6 zre olej poniewaz ma wade konstrukcyjna jakas tam. x16xel (norma do 0.7 na 1000)
polecenia godne sa silniki x18xe np mam taki w vb (wiadomo auto ciezsze)Ale motorek daje rady i mimo sporego juz przebiegu z braniem oleju nie ma problemow.od wymiany do wymiany nie dolewam
bolaczkami sa czujniki walka rozrzadu i walu korbowego ale naprawa niezbyt kosztowna i mozna zrobic samemu
Wiec wstrzymalbym sie troche z okresleniami typu ekokibel bo jak sie trafi zadbanego i z oryginalnym przebiegiem 200 tys to posluzy jeszcze jakis czas
z tego co czytalem na vkp lety maja spora tolerancje na tuning i sa w sumie poszukiwanymi jednostkami
Model: CorsaA x3, KadettB Kadett D i inne
Pojemność: 18E, 20SEH, C20NE, X30XE, 30E, 30SE
Wysłany: 2010-08-16, 11:53
Ada$ napisał/a:
z20let
Nie polecam, mają montowane słabej jakosci pierscienie olejowe
_________________ GladiGarage - Probably The Best Place In The Universe Dziewczyno! - moja corsa miała mniej użytkowników niż Ty !
List of:
Kadett B Kiemen QP - czeka na renowacje
Kadett D GTE Kombi (Pussy Wagon) dupowóz lansowóz
Corsa A GSI - swap z 20SEH na X30XE i montaż trąbek albo gaźniki
Corsa A GT - dłubane c14nz- plan swap na nudne 2.0
Corsa A goCArt - NE na codzień for sale
Plan:
Kadett D GTE i400 - Tor Edyszyn
Za to kuzyn ma 1.8 16V w gazie z 98r (nie wiem czy to ekokibel czy nie) i sobie chwali.
Co do Z20LET to brat kolegi z osiedla ma Astrę G z tym silnikiem i chleje mu sporo, bo po Wawie z 12-13l nonPB. Spotkałem się z opinią, że LET'ów w LPG nie powinno się dawać - nie wiem na ile to prawda. Co do awaryjności, to ma ją od ~5 lat, przebieg ponad 200k km i nie słyszałem, żeby coś mu się walnęło tam. A dość pałuje ten silnik.
Wysłany: 2010-08-16, 18:01
Albo LET albo LPG - no proszę was
do podlenku elpidzi to tylko jakieś wolnossące...
_________________ GladiGarage - Probably The Best Place In The Universe Dziewczyno! - moja corsa miała mniej użytkowników niż Ty !
List of:
Plan:
Wysłany: 2010-08-16, 20:16
Ale to ja jednak wolałbym C20LET
List of:
Plan:
Model: Astra
Pojemność: 1600
Wysłany: 2011-01-06, 10:22
Pierwsza litera to norma czystości spalin:
C - norma UE 91/441/EWG
X - norma 94/12/UE
brak - norma ECE R83A (R 15.04)
Druga i trzecia cyfra oznacza pojemność silnika:
14 - 1400cm3
16 - 1600cm3
20 - 2000cm3 itd
Czwarta litera pokazuje stopień sprężania:
G- <8.5, L - 8.5-9.0
N - 9.0-9.5
S - 9.5-10.0
X - 10.0-11.5
Y - >11.5
Piąta litera to systemy zasilania:
D - diesel
V - gażnik
Z - wtrysk jednopunktowy
E - wtrysk wielopunktowy
Szósty znak czyli wykonanie specjalne:
A - Egipt
H - duża moc lub doładowanie
J - dławiona moc
K - ze sprężarką Comprex
L - obniżona moc
R - podwyższona moc
T - turbo, 2 - silnik II generacji
V - silnik bez doładowania
Co do Diesla to godny polecenia jest fiatowski 1.9 choć ma też problemy z kolektorem ssącym oraz dpf ale koszta naprawy są stosunkowo nie wielkie.Osobom które nie umieją jeździć z dwumasą nie polecam dość kosztowna naprawa i bmw 2.5 jest ok ale na rynku ciężko wyszukać igiełkę stosowany w omedze a resztę omijał bym przy zakupie. 1,7 oplowski to porażka brak mocy stałe wycieki oleju oraz pożeracz oleju, 1.7 isuzu często siadający alternator oraz sterownik jak i podzespoły takie jak czujniki, problemy z egr oraz turbiną zapychający się układ dolotowy. 2.0-2.2 odwieczny problem z pompą jak i sterownikiem pompy nie wspominając o turbo, zapychającym się kolektorze ssącym.
Benzyna mój konik
zacznijmy od 1.0 po 1.4 łańcuchowe zadbany jest bezawaryjny niestety często nabywany do firm i tu zostaje popełniany pierwszy błąd jaki jest wymiana oleju co 30tyś km,silniki twinport czyli klapki przymykające w kolektorze tutaj niestety wiadomo jest to delikatna sprawa i dosyć często siadająca. 1,4< xel Niektórzy uważają że są wadliwe ale ja osobiście nie wiem w czym bo i owszem wciągają troszkę oleju ale nie jest to norma 0.7l na 1000km większość koncernów samochodowych ma takie normy jest to tylko zabezpieczenie gwarancyjne
w tych silnikach olej na 10 tyś km czyli od wymiany do wymiany dolewa się w normie od 0.7 do 1l jeśli ktoś dolewa więcej polecam zrobić głowicę oraz pierścienie ponieważ ma już troszkę zajeżdżona jednostkę. Wadą w tych silnikach jest pompa wody napędzana paskiem rozrządu.
silniki xe są bardzo podobne do xel można powiedzieć że jest to troszkę ulepszona wersja tego silnika, problemy wspólne obu silników to sterownik zamontowany na silniku, xe ma problem z kolektorem wydechowym pękającym i dość kosztownym przy wymianie na nowy.
Ośmiu zaworowe trochę słabe ale idealne do gazu przy wymianie rozrządu trzeba pamiętać o wymianie termostatu bo ten znajduje się pod obudową rozrządu tanie w eksploatacji. Silniki xer dopracowany rozrząd, pompa wody wysunięta poza rozrząd, drogi w wymianie termostat jak na razie jednostka dosyć świeża, większych problemów nie posiada.
Benzyna z turbo piękna sprawa, ale nie nadaje się do gazowania jak stać kogoś na tę jednostki to i stać na paliwo, jeśli dbamy to i ona dba o nasz portfel
Ostatnio zmieniony przez Kaslo 2011-01-06, 12:38, w całości zmieniany 1 raz
jaco81, najbardziej na rdzę, potem wycieki w silniku i sprawność wszelkich elektrycznych funkcji. Więcej raczej nie ma się co popsuć. Najważniejsza to zdrowa buda - i nie mówię koniecznie o oryginalnym lakierze, tylko dobrze zrobiona i zakonserwowana buda to podstawa. Co do silników to ja od siebie mogę powiedzieć, że smallblocki 8v są pancerne. A mocniejsze silniki znam w zasadzie głównie z opinii innych ludzi, więc nie będę powielał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum