Wysłany: 2010-04-26, 12:43 podgrzewane fotele astra g
Mam taki ptoblem. Otóż zauważyłem że od jakiegoś czasu świeci mi się lampka od podgrzewania fotela po stronie kierowcy tylko, mimo że regulator ustawiony jest na "0" , dziś trochę z tym kombinowałem i co udało mi się ustalić, po pierwsze bezpiecznik numer "36" który za to odpowiada jest dobry, po drugie zamieniałem włącznik o-regulatory to znaczy pasażera z kierowcy i na odwrót , działo się to samo czyli lampka się świeci. Wiec szukałem pod fotelem a tam zauważyłem taka oto kostkę
jak widać jest ona dość mocno sfaiczona, wiec zakładam że dość duże napięcia przez nią przechodzą. Nie mam jednak czy jest to kostka łącząca przewody od grzania fotela czy moze do poduchy bocznej ( siwa wiązka wychodzącą z podłogi z czarną wychodzącą od fotela) , i czy to może być ewentualna przyczyna ?? Prośba o pomoc
_________________ My po prostu "Żyjemy samochodami"
Ostatnio zmieniony przez mihau202 2010-04-26, 12:47, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-04-26, 16:28
Napiecie to masz tam rzędu 12-15V . Duże to mogą być prądy wymień kostkę na nową i po kłopocie przydało by sie to polutować jeżeli nie jest. Kiedys robili lepsze kostki bo były w obudowie ceramicznej a teraz....... to nie są seryjne fotele podgrzewane tylko samoróbka ?
Ostatnio zmieniony przez Kri$ 2010-04-26, 16:30, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Astra F Vectra B FL
Pojemność: 2.0 8v / 1.8 16v
Wysłany: 2010-04-26, 17:01
czesty przypadek gdyz te kable sa w sumie luzem na zewnatrz i przy odkurzaniu lub podobnym zajeciu latwo je naruszyc.Widac ze nie jest to oryginalne polaczenie czyli ktos juz to naprawial.Odlacz aku i polutuj to pozadnie i poizoluj powinno pomoc
Wysłany: 2010-04-26, 17:03
i na takie kostki ? to ktos sie bawił....... dobra rada weź jeżeli umiesz lutowac to zrób to na takie wtyczki miedziane o szerokosci 5mm na tym powinno byc dobrze ja na tym zrobiłem całą instalacje nową do radia szybkie w rozłączeniu i mają dużą powierzchnie styku bo tu płyną duże prądy i moze znowu ci sie roztopić i jak napisał mayday dobrze zaizoluj
Ostatnio zmieniony przez Kri$ 2010-04-26, 17:04, w całości zmieniany 1 raz
w podgrzewanych fotelach masz 4 razy taki opór jak w radiu pomyśl zanim dasz takie porównanie.
moim zdaniem poszukaj takich kostek jak były tylko że na duuuuużo większy prąd i będzie gitara albo zlutuj to na stałe i duuuzo izolacji między przewodami
Wysłany: 2010-04-26, 19:24
gebro w radiu seryjnie to masz piny 2mm a ja dałem 5 na zapas bo takie akurat miałem a nie bede kupował innych skoro mam większe i one na pewno takie prądy wytrzymają jakie sa w podgrzewanych fotelach , z tym zlutuj na stałe to tez napisałeś sam jak druciarz a jak będzie chciał fotele wyjąc to co ? będzie kable ciął ?
czyli jakie ? co masz na mysli mówiąc prądy ? opór ? skoro tak mówisz to jaki jest opór wewnętrzny płynący przez te przewody a jaki wytrzymują takie wsuwki. bo wiesz na oko to można soczewkę założyć a nie robić instalacje w samochodzie
Kri$ napisał/a:
sam jak druciarz
fotele w samochodzie są po to by tam były a nie żeby je wyjmować, a poza tym ciachnąć kilka przewodów to najmniejszy problem przy wyjęciu ich....
sory za OT więcej juz nie będe sie udzielał w tej inteligentnej dyskusji z tobą
Wysłany: 2010-04-27, 07:05
Gebro napisał/a:
czyli jakie ? co masz na mysli mówiąc prądy ? opór ? skoro tak mówisz to jaki jest opór wewnętrzny płynący przez te przewody a jaki wytrzymują takie wsuwki. bo wiesz na oko to można soczewkę założyć a nie robić instalacje w samochodzie
gebro opór to opór a prądy to prądy i to nie jest samo, to jest co najwyżej zależne od podanego napięcia licząc z prawa oma,
najprościej jest narobić zamętu i spier....
dla mnie to se możesz obliczać, nawet ci mogę dać kalkulator taki podgrzewany fotel nie bierze więcej jak 15A jeden......
Michau jak nie chcesz miec dużo roboty jedz na szrot i po prostu zdobądź oryginalną kostkę do podgrzewanych foteli
Ostatnio zmieniony przez Kri$ 2010-04-27, 07:05, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum