Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Pedro i jego Calibra
Autor Wiadomość
pedro 

Marka: Opel
Model: Calibra
Pojemność: 2.0
Wysłany: 2010-03-10, 21:53   Pedro i jego Calibra

Jako że Caliber tu jak na lekarstwo śpieszę z ratunkiem i opiszę swoją jako pierwszą... a więc:

Kupiłem ją w listopadzie 2007 roku od jakiegoś handlarza. Podbudowy teoretycznej do kupowania samochodów nie miałem żadnej, Calibry znałem tylko z wyglądu zewnętrznego więc przepłaciłem i kupiłem auto które nadawało się tylko do remontu... Remont przeprowadziłem wedle moich z biegiem czasu bardziej lub mniej skromnych funduszy. Wyklepałem co trzeba było wyklepać, porobiłem w silniku wszystko żeby ładnie grał, wprowadziłem kilka zmian stylistycznych dla uciechy oka... wszystko jest cały czas w toku bo jak to w starych samochodach naprawię jedno to psuje się następne, ale wytrwale dążę do celu...

Kilka fotek poglądowych z zewnątrz:

I z wewnątrz:

czarną podsufitkę zrobiłem sam, seryjnie była jasna...

czerwone podświetlenie pod kolor nadwozia wykonałem sam...

To już znacie z podpisu, ale i tak je umieszczę bo jestem strasznie dumny z tej kierownicy :)

I zegary, szajs z allegro, ale przerabiane przeze mnie 50 razy, z tymi zegarami lepszego efektu nie będzie...

Jeszcze odrobinę nadal jest nierównomiernie, ale z tymi zegarami już nic więcej nie da się zrobić... generalnie uważam że efekt wart włożonej pracy :)

Wszyscy narzekają na reflektory w Calibrze, że wąskie, że nie świecą... fakt, ale to co mi najbardziej przeszkadzało to to że były srebrne, pomalowałem więc odbłyśniki na czarno:

reflektory po wyjęciu, już bez kloszy

a tu już po malowaniu z kloszami

a na Calibrze prezenci się to tak:
od razu dodam, że zderzak wygląda jak wygląda bo jest pozrywany z zaczepów i niewiele jeszcze z tym zrobiłem, nie zdążyłem, a znaczek z klapy kilka dni temu ukradli mi jacyś cholerni gówniarze (razem z wycieraczkami zresztą)

wiemm... mam czerwone postojówki, proszę o niekomentowanie, już się nasłuchałem...

Audio następujące:

skrzynia + subwoofer Magnat 300W

Wzmak taki:

po zmostkowaniu 250W

Ogólnie prezentuje to się na chwilę teraźniejszą tak:

Zdjęcia ciemne bo zrobione zaraz po robocie...

Silnikowo pozmieniany jest dolot (dodatkowe dojście spod zderzaka) i zmieniony cały wydech... niewiele, ale akurat nie na tym się koncentruję...
Generalnie sam naprawiam swój samochód (a przynajmniej staram się), sam w miarę możliwości wprowadzam jakieś zamiany, opiekuję się nim jak umiem i na ile mam czas i możłiwości, powoli doprowadzam go do stanu w jakim chciałbym żeby był. Sporo pracy przede mną, ale jeszcze więcej już za mną (nie widać tego na zdjęciach bo ciężko je robić mając łapy ubabrane w smarach), moja Cali idealna nie jest, ale będzie... kiedyś :)

To tylko mała część zmian które w niej wykonałem, nie chcę zanudzać czytających więc ograniczyłem się tylko do tego co jest (dla mnie) najważniejsze...

a teraz proszę o oceny :)

mayday5
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-10, 21:57   

Ogolnie na duzy plus ze nie ma na niej tych szpojlerow z alledrogo a tez zderzak przedni przypomina wzor Last-a oryginal??

zegary cus dziwnie swieca to sa idiglo??
fajny mod z ta podsufitka
popraw te lusterka na kolor auta
Ostatnio zmieniony przez mayday5 2010-03-10, 21:59, w całości zmieniany 3 razy  

@ro
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-10, 21:58   

W końcu jakąś calibra i wcale nie taka jakaś. Powodzenia w doprowadzeniu jej do zadowalającego Cie stanu.
Ostatnio zmieniony przez @ro 2010-03-10, 21:58, w całości zmieniany 1 raz  

morieris 

Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG
Wysłany: 2010-03-10, 22:00   

z tego co wiem to zderzak raczej ori Last :]

pedro 

Wysłany: 2010-03-10, 22:06   

Szpojlerów i innych gadżetów z allegro się brzydzę, jak w sumie większość w Calibra Team... utrzymanie auta w serii, ewentualnie z dyskretnymi modami to jest to co kręci mnie najbardziej!
Ten zderzak to oryginalny last, tylko złachany straszliwie... czekam na lato żeby go odnowić i żeby cieszył oko nienaganną gładkością :)
Tak po prawdzie, to pewnie nigdy nie będę zadowolony z efektu tzw "ostatecznego" i w sumie nie chciałbym jej nigdy doprowadzić do stanu kiedy stanę nad nią i powiem: już nic nie mam do zrobienia... bo wtedy co ja będę robił? Moja Żona nienawidzi mojej Calibry bo twierdzi że poświęcam autu więcej czasu jak jej... ale przecież Żona się nie psuje... :P

Zegary to nie indiglo, po prostu są na ledach...
A na lusterka to mi i na CT zwracali uwagę... a nie zmienię :P Podobają mi się!

siemasz Morieris :)
Ostatnio zmieniony przez pedro 2010-03-10, 22:10, w całości zmieniany 2 razy  

@guś 

Model: Vectra B
Pojemność: 1,6 16V
Wysłany: 2010-03-10, 22:20   

ooo pierwsza Calibra... fajna
fajne to co piszesz i to co starasz się z nią zrobić... wiadomo, czasem się chce ale nie zawsze się da działac... widać że kochasz to autko :lol:
powodzenia w dalszych działaniach
a żonę, jako kobieta, też rozumiem... heh

morieris 

Wysłany: 2010-03-10, 22:20   

siemanko :) Wsadziles w koncu dystanse na tyl? bo mnie chyba tez to bedzie czekac narazie na starych felgach z astry..

pedro 

Wysłany: 2010-03-10, 22:38   

Tak... kocham to autko, na honorowym miejscu w domu stoi w gablotce model Calibry, nie do ruszenia, postawiłem i ma stać - cały dom urządziła Żona, ale komputer i gablotka z Calibrą są moje...
Cieszy mnie że oceniacie moje autko pozytywnie, ja sam nie raz chciałem utopić je w Wiśle, ale potem mi przechodziło... w sumie nawet nie staram się podsumować ile kasy w nie włożyłem, bo chyba bym się załamał... ale to tylko pieniądze :)

Jeszcze nie włożyłem tych dystansów (dla niewtajemniczonych zakładam na tył dystanse 20mm, mam felgi ET 25 przód wychodzi mi poza obrys auta konkretnie i chcę żeby tył miał tak samo), za 2 tygodnie dostanę śruby do nich za symboliczny grosz i wtedy podziałam...
Ostatnio zmieniony przez pedro 2010-03-10, 22:38, w całości zmieniany 1 raz  

Gladi 

Model: CorsaA x3, KadettB Kadett D i inne
Pojemność: 18E, 20SEH, C20NE, X30XE, 30E, 30SE
Wysłany: 2010-03-10, 23:21   

Bardzo fajna calina :D zresztą czerwona jak moja :)
Kadett B Kiemen QP - czeka na renowacje
Kadett D GTE Kombi (Pussy Wagon) dupowóz lansowóz :D
Corsa A GSI - swap z 20SEH na X30XE i montaż trąbek albo gaźniki
Corsa A GT - dłubane c14nz- plan swap na nudne 2.0
Corsa A goCArt - NE na codzień for sale
Plan:
Kadett D GTE i400 - Tor Edyszyn :)

pedro 

Wysłany: 2010-03-10, 23:44   

Moja jest jedną z najbardziej czerwonych w CT - o właśnie nie napisałem wcześniej, 3 lata temu była cała malowana w ori lakier...

Czerwone najszybsze :)
Ostatnio zmieniony przez pedro 2010-03-10, 23:45, w całości zmieniany 1 raz  

Gladi 

Model: CorsaA x3, KadettB Kadett D i inne
Pojemność: 18E, 20SEH, C20NE, X30XE, 30E, 30SE
Wysłany: 2010-03-11, 00:29   

pedro napisał/a:
Czerwone najszybsze :)

zgadzam się :D
Jak swoją doprowadzę do ładu to się pochwalę :)
Kadett B Kiemen QP - czeka na renowacje
Kadett D GTE Kombi (Pussy Wagon) dupowóz lansowóz :D
Corsa A GSI - swap z 20SEH na X30XE i montaż trąbek albo gaźniki
Corsa A GT - dłubane c14nz- plan swap na nudne 2.0
Corsa A goCArt - NE na codzień for sale
Plan:
Kadett D GTE i400 - Tor Edyszyn :)

Ada$ 

Marka: Seat
Model: Leon
Pojemność: 1.8
Wysłany: 2010-03-11, 10:01   

Żony i dziewczyny zawsze są zazdrosne o nasze auta :) Skądś to znam :/ Calibra z tym zderzakiem, wygląda ładnie :) popraw ten zderzak i będzie elegancko :) Pozdrawiam

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2010-03-11, 10:25   

Całkiem ładna prawie seria ;) Calibra bez spoilerów, wielkich wlotów powietrza i kosmicznych zderzaków jest ładna. Niestety patrząc na allegro to w kategorii calibr po części jest jak z golfami 1-3. I to niestety po sporej części. Że ciężko uświadczyć w pełni serię, praktycznie w każdej coś grzebnięte i to bardzo często na niekorzyść. Dobrze, że u Ciebie nie ma dodatków w złym guście ;) Jedynie mi te lusterka trochę nie pasują, ale najważniejsze to co pisałeś - że Tobie się podobają. Aha, no i fajnie pomodzone lampki.

max1975 

Wysłany: 2010-03-11, 11:04   

Z calibry to lubię tylko silniki 2.0 16V i nic więcej ale uznanie za wkład pracy jaki wkładasz w to auto i chęci. Mam nadzieję że osiągniesz zamierzony celi i będziesz przyjeżdżał dumnie na spoty MKO . Pozdrawiam i życzę powodzenia w modach.

Ps. Wspomnij coś op silniczku, jaki tam siedzi. Bo nie ma żadnej informacji.

Poznaj granice naszej wyobraźni...

Kri$ 

Wysłany: 2010-03-11, 16:48   

fajna calinka :) czerwone są szybsze to jasne jak słońce :P

Surmel 

Model: Astra
Pojemność: 1600
Wysłany: 2010-03-12, 08:11   

Fajna Calibra co do Allegro popieram Ciebie w 100%cntach no a co do lakierku nowy zagości czy jakieś inne plany??? i bez urazy wywal ten felunek bo jakoś niebardzo jest do całości jak i rant w coupe jakoś nie pasi i postarzają auto a jak chcesz to ewentualnie delikatny rancik :-P no i min 16 i nie na takich balonach :-P
Ostatnio zmieniony przez Surmel 2010-03-12, 08:20, w całości zmieniany 4 razy  

pedro 

Wysłany: 2010-03-14, 12:39   

Silnik to prawie seryjne C20NE, jedyne co w nim zmieniłem to poprowadziłem dodatkowy wlot powietrza spod zderzaka (tak żeby nie było widać z zewnątrz) i wymieniłem cały wydech. Nie mam jakichś wielkich aspiracji co do modów silnikowych, wystarcza mi to co mam...

Lakier był kładziony na całości jakieś 3 lata temu, więc na razie nic nowego gościć nie będzie, jedyne co to będę musiał odnowić przedni zderzak, bo jakiś czas temu złachałem go trochę, naprawiłem na szybko i pomalowałem w garażu (widać że kolor trochę inny), teraz czeka na finalne odnowienie...

A co do felunku to jestem wielkim fanem rantów, wg mnie wcale nie postarzają auta, w dalekich planach mam Borbety A z rantem jak wiadomo jeszcze większym (w dalekich bo w celu ich założenia musiałbym poszerzyć tylne błotniki, więc realizacja tego trochę mi jeszcze zajmie), na razie mam takie jakie mam... Balony są tylko z tyłu, z przodu mam profil 50, z tyłu też taki będzie. Nie cierpię na nadmiar kasy, więc nie mam ochoty wywalać dobrych opon, bo słabo pasuje profil - jak się te na tyle zjeżdżą (w to lato już będę musiał je zmienić) to na tył też założę profil 50 i jeszcze dołożę dystanse 20mm które już czekają - żeby tył wychodził trochę poza obrys auta, tak jak w tej chwili przód. Felgi mają ET25, więc do przodu nie potrzebuję już dystansów (nie mógłbym skręcać) a na tył wystarczą 20mm...
Ostatnio zmieniony przez pedro 2010-03-14, 12:42, w całości zmieniany 1 raz  

morieris 

Wysłany: 2010-03-14, 22:32   

Ja dzisiaj na allegro widzialem piekne walce :) borbety a z plaskim deklem :) R16 4x9 cali :D
Jak zalozysz dystans to mysle ze bedzie znosnie :)

pedro 

Wysłany: 2010-04-08, 23:29   

No więc dystanse wyglądały tak:

A po założeniu tak, proszę się nie patrzeć na ogólny marny widok Cali - jest nieumyta bo od 3 tygodni stoi nico rozbita... o tem potem... na razie skupcie się na samych dystansach - 200mm do ET25 przy profilu 60 trze nieco o nakole, ale jak zmienię na 50 (niedługo) to będzie git

morieris 

Wysłany: 2010-04-14, 08:51   

Ciekaw jestem kiedy wreszcie ją zobacze w ruchu :D

pedro 

Wysłany: 2010-04-28, 21:22   

Jak mi Montoja przywiezie części do zmontowania przodu... jakoś nie możemy się zgadać ostatnio bo zlot, majówka, ehh same kłopoty :)
Chocoaż z drugiej strony to ona cały czas jest na chodzie i może jeździć... fakt że bez zderzaka, ale co tam :)

pedro 

Wysłany: 2010-05-11, 17:39   

Ostatnio moja Cali nie jeździła przez 2 miechy bo remontowałem ją po dzwonie a przy okazji tępiłem rudą skąd się dało. A więc dziś w końcu przykręciłem zderzak i prezentuje się tak:

Zapomniałem zrobić zdjęcie z bliska i cyknąłem z balkonu (mam zyebany aparat i nie robi większych zbliżeń) ale to dobrze, bo zderzak trzeba jeszcze trochę poprawić poza tym jest nie ruszony po przywitaniu z innym autem, odrapany i paskudny... ale jest... jeszcze się nim zajmę...

Chciałem napisać o czym innym, a mianowicie tępiąc rudą musiałem odczepić tabliczkę znamionową spod maski i tak mi przyszło do głowy żeby już jej nie zakładać... Trafiła do domu, umyłem i postawiłem na honorowym miejscu obok modelu Calibry - czerwoniutkiego jak ta duża:

Miejsca na ustawianie kolejnych rzeczy związanych z Cali jeszcze trochę zostało

Nie wiem jakie mogę mieć kłopoty przez brak w aucie tej tabliczki - chętnie się dowiem jakie jeśli mi ktoś powie. Tak czy inaczej jeśli mieliby mi zabrać za to dowód to przy każdej kontroli i tak by mi zabrali, za postojówki czy opony wyłażące spod auta więc jeden chooj... a ja przynajmniej mam fajną rzecz w domu :)

morieris 

Wysłany: 2010-05-11, 19:05   

Pedro jak zatoczysz swoja padline na miejse spotu dzisiaj to Ci fotki zrobie :)

VRx 

Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta
Wysłany: 2010-05-11, 20:36   

pedro napisał/a:
Nie wiem jakie mogę mieć kłopoty przez brak w aucie tej tabliczki

Nie wiem czy w Cali VIN jest na tej tabliczce a jeśli jest to problem z przeglądem na stacji diagnostycznej. Choć nie zawsze sprawdza dowód z vinem na tabliczce

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

morieris 

Wysłany: 2010-05-12, 12:09   

sądząc po zdjęciu to na tabliczce jest vin. Ale jak by co to jeszcze jest pod wykladzina przy prawych drzwiach. Ale jak sie trafi na upierdliwca to moze byc problem pewnie na stacji.

Odpowiedz do tematu