Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Opel Frontera A 2.4 Long Adamwwy
Autor Wiadomość
adamwwy 

Marka: Opel
Model: Frontera A Long
Pojemność: 2.4
Wysłany: 2011-12-19, 01:37   Opel Frontera A 2.4 Long Adamwwy

Czas pokazać autko :-)

Opel Frontera A w wersji Long z silnikiem 2.4 benzyna+LPG.

Przebieg ok. 260kkm. Cena 2500zł :-)

Wyposażenie z którym ją nabyłem: wspomaganie kierownicy, alarm+centralny zamek, szyberdach, relingi, radio, hak.

Nie działał przedni napęd, bendix nie zawsze łapał i ręczny nie trzymał. Usterki naprawiłem i póki co działa jak należy.

Tak wyglądała po zakupie:

Przyciemniłem jej pasek w tylnych lampach, dostała też podłokietnik, rury na progi, ciemne szyby i niebieskie podświetlenie zegarów. Po zakupie wypolerowałem też karoserią bo była przymatowiała i miała sporo rys.

Ostatnio zmieniony przez adamwwy 2011-12-19, 01:37, w całości zmieniany 1 raz  

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2011-12-19, 13:48   

adamwwy, dobre auto, lubię to :mrgreen:

Z ciekawości ile taka ciężka frota z tym silnikiem pali lpg? Pewno różnica trasa a miasto nie jest jakaś bardzo duża?

adamwwy 

Wysłany: 2011-12-19, 19:26   

Miasto ok. 15-16l, trasa 12-13l.

Dziś dostała kangura z przodu i od razu lepiej się prezentuje :-)
Ostatnio zmieniony przez adamwwy 2011-12-19, 19:27, w całości zmieniany 1 raz  

Jackass 

Wysłany: 2011-12-20, 12:14   

Zawsze mi się Frontery podobały.. Nawet teraz jak myślę o zmianie auta, to Frontera B przeszła parę razy przez myśl, ale na wachę takie pieniądze idą, że na prawdę w dzisiejszych czasach to się mało nadaje na codzienny dupowóz... Podziwiam Cię za to, że takim autem się przemieszczasz chyba na co dzień.
adamwwy napisał/a:
Dziś dostała kangura z przodu i od razu lepiej się prezentuje
Pokaż foty :mrgreen:

patric 

Model: Omega BFL
Pojemność: 1.7 w dizlu bez turbiny
Wysłany: 2011-12-20, 15:15   

Jackass napisał/a:
Zawsze mi się Frontery podobały.. Nawet teraz jak myślę o zmianie auta, to Frontera B przeszła parę razy przez myśl

To dokładnie tak jak u mnie.
Fajna furka, zazdroszczę Ci- jedyne co bym zmienił to silnik (na większy oczywiście 8-) )

adamwwy 

Wysłany: 2011-12-20, 16:15   

Ten silnik wbrew pozorom nieźle sobie z nią radzi.Jeszcze nie miałem takiej sytuacji, żeby nie dał rady podjechać gdzieś, albo czegoś pociągnąć. Prędkość maksymalna 165km/h w dwie osoby i jeszcze troszkę by pociągnęła więc nie jest źle. Nawet zdjęcie licznika miałem jak weszła ta prędkość :mrgreen: Zdjęcie wrzucę tylko kabel do tel. muszę znaleźć.

Jackass 

Wysłany: 2011-12-20, 16:16   

No kiedyś na spota zawitał kolega Szymi64 i dał się przejechać Frotą B 3.2 V6, to wrażenia z jazdy niesamowite - taki wielki kloc, a przyspiesza super. No ale przy dzisiejszych cenach wachy, to chyba żeby tym jeździć na co dzień to musiałbym nie wydawać kasy na nic innego :mrgreen: Jak dla mnie to i to 2.4 w lpg jest za drogie w utrzymaniu. Chyba jedyna alternatywa dla posiadania Froty i względnej ekonomiki to zagazowane c20ne, albo zeswapowane i zagazowane c20xe, ale to raz że nie bardzo jedzie po drodze, a dwa, że i w terenie ponoć te silniki są za słabe, żeby się dobrze bawić. Gdyby wacha nie szła tak znacząco w górę, to bardzo poważnie rozważałbym taką "krowę" jako następcę dla Aśki..

patric 

Model: Omega BFL
Pojemność: 1.7 w dizlu bez turbiny
Wysłany: 2011-12-20, 19:33   

adamwwy napisał/a:
Ten silnik wbrew pozorom nieźle sobie z nią radzi.Jeszcze nie miałem takiej sytuacji, żeby nie dał rady podjechać gdzieś, albo czegoś pociągnąć

Ja w to nie wątpię i tego nie neguję ale
Jackass napisał/a:
Frotą B 3.2 V6, to wrażenia z jazdy niesamowite - taki wielki kloc, a przyspiesza super

I to jest to co "prosiaczki" lubią najbardziej 8-)

Tak czy inaczej fajną masz brykę i nic tego nie zmieni. 8-)

adamwwy 

Wysłany: 2011-12-21, 01:06   

3.2 był niedostępny we Fronterze A z tego co wiem... Ja chciałem proste, twarde autko i dlatego wybrałem Fronterkę z tym silnikiem. Nadmiaru mocy to może i nie ma, ale ogólnie jest wystarczająco i ciągnie od dołu, a w terenie to jest dość ważne, żeby moment obrotowy był od początku.

Dziś spadło trochę śniegu i jest dość ślisko więc postanowiłem się trochę z autem zapoznać :-) Sam tylny napęd z LSD to tragedia... Ruszyć nie ma problemu, ale żeby jechać w tym kierunku w jakim się chce przodem to już trudniejsza sprawa. Ale za to po zapięciu 4x4 robi swoje :-) Ślisko jak diabli, wrzucam bieg, daję gazu i JADĘ!! A osobówki stoją i mielą. Po Fronterze jechałem Vento (na zimówkach oczywiście) i ślizgał się tam gdzie Fronterą nawet nie myślałem, że jest lód.

Musiałem oczywiście zrobić sobie test autka. Górka, oblodzona kostka, pochylenie spore. 4x4 dojeżdżam do połowy górki i specjalnie zatrzymuję, żeby sprawdzić czy ruszy i tu szok... Koła zablokowane hamulcem nożnym, a auto zsuwa się w dół :shock: Reduktor, 1 bieg i ognia... Tu kolejny szok... Fronterka mimo rzucania tyłem powoli wspina się pod górkę z której przed chwilą się zsuwała :mrgreen: 2 bieg, ognia i JADĘ! Powoli, ale jadę... Jutro postaram się wrzucić zdjęcie tej drogi. Żadna osobówka nawet nie próbuje tam wjeżdżać. Sam poprzedniej zimy próbowałem Astrą i nawet 1/4 nie dałem rady i to w dodatku z rozpędu.

Co do 3.2 to nie miałem okazji jeździć autem z tym silnikiem, ale ponoć jest to najlepszy wybór do Frontery B.
Ostatnio zmieniony przez adamwwy 2011-12-21, 01:08, w całości zmieniany 1 raz  

adamwwy 

Wysłany: 2012-01-22, 06:53   

Zdjęcie po montażu kangura:

Ostatni wynik spalania ok. 150km. trasa i 70km. miasto, przez cały dystans 4x4: 12.5l LPG. Za 80zł przejechałem ponad 220km. :-D
Ostatnio zmieniony przez adamwwy 2012-01-22, 06:55, w całości zmieniany 1 raz  

Jackass 

Wysłany: 2012-01-22, 11:13   

adamwwy napisał/a:
Zdjęcie po montażu kangura:
Jest git!
adamwwy napisał/a:
Ostatni wynik spalania ok. 150km. trasa i 70km. miasto, przez cały dystans 4x4: 12.5l LPG. Za 80zł przejechałem ponad 220km.
Szkoda, że po Wawie w tych kochanych korkach by tak nie dało rady :(

adamwwy 

Wysłany: 2012-01-22, 12:40   

W Warszawie to poniżej 16l/100km chyba nie dałoby się zejść.

Odpowiedz do tematu