Wysłany: 2011-07-17, 13:20 Ogrzewanie tylnej szyby Calibra/Vectra A
Cześć.
W związku z tym, że uważam Astrowe włączanie grzania tylnej szyby za kiepski pomysł (przez przypadkowe włączenie szybko pada przekaźnik kierunków, bo przekaźnik grzania szyby, będący obok, się mocno nagrzewa), to przerabiam panel pod włączniki z Calibry/Vectry A. O ile panel jest już że tak powiem w dalszej fazie i niebawem zostanie ukończony, o tyle zastanawia mnie elektryka. Schemat działania jest prosty, bo po naciśnięciu guzika włącza się ogrzewanie na bodajże 5min i samoczynnie się wyłącza. Guzik daje tylko impuls, a grzanie jest podtrzymywane przez przekaźnik. I teraz kilka pytań do tego. Guzik 5cio pinowy już wstępnie rozkminiłem, natomiast przekaźnik jest dla mnie zagadką i tu prosiłbym o pomoc kogoś kto posiada Vectrę/Calibrę:
1.) Czy jak jest włączone grzanie, to można je wyłączyć guzikiem, czy trzeba poczekać do końca grzania?
2.) Mógłby mi ktoś pomierzyć piny przekaźnika - który służy do czego?
3.) Czy dobrze rozkminiłem z guzikiem - co prawda nie po kolei, ale tak: jeden pin masa, jeden pin plus po stacyjce (do podświetlenia piktogramu), kolejny plus jako ten z którego będzie impuls, następny pin to ten z którego impuls po naciśnięciu przycisku idzie do przekaźnika, a ostatni to ten którym wchodzi +12 w momencie grzania szyby (do tego aby kontrolka się świeciła), tak?
Pozdrawiam.
morieris, ok, dzięki, a wiesz gdzie przekaźnik siedzi fabrycznie? Pod kierą czy pod machą? Bo może na Strażackiej stoi jakaś VA/Cali, to bym sobie pomierzył. Mam tylko jeden taki przekaźnik, a nie chcę go popalić, więc eksperymentalnie sprawdzać nie będę
Marka: Opel
Model: Calibra
Pojemność: 2.0
Wiek: 30 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 212 Skąd: Warszawa - Wola
Wysłany: 2011-07-19, 10:46
Byłem w sobotę na Strażackiej i nie widziałem żadnej VA ani Cali. Podobno była ostatnio jakaś czerwona Cali ale ktoś wziął ją w całości ze wszystkimi gratami na wymianę budy...
pedro, w sobotę z samego rana były 3 sztuki VA Dwie rozbebeszone, jedna w miarę w całości. Z Calibr to była jedna czarna do niedawna, ale ją złomowali. Czerwonej w ciągu ostatniego miesiąca nie było na pewno.
Marka: Opel
Model: Calibra
Pojemność: 2.0
Wiek: 30 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 212 Skąd: Warszawa - Wola
Wysłany: 2011-07-19, 12:12
Może... w sobotę nie zagłębiałem się tam za bardzo, wyszabrowałem z kilku Aster i jednej VB co chciałem i poszedłem... Czerwona podobno poszła właśnie jakiś miesiąc temu, ale też jej nie widziałem, tylko o niej słyszałem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum