Marka: Opel
Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 431 Skąd: www.vrx.pl
Wysłany: 2010-11-02, 11:31 Nowości, dodatki i usprawnienia forum
Witam wszystkich
Niezmiernie miło nam poinformować o nowościach jakie funkcjonują na forum.
Od minionego weekendu mamy dostępne kilka dodatków i usprawnień.
Zacznę od najbardziej widocznych czyli Galerii zdjęć.
Na pierwszym załączonym zdjęciu widać stronę główną Galerii (fragment). Do Galerii można się dostać poprzez przycisk Album widoczny pod górnym paskiem menu forum oraz w jeszcze jeden sposób o którym napiszę poniżej.
W Galerii zdjęć w Albumie "Opel" mogą dodawać zdjęcia wszyscy zarejestrowani na forum, w Albumie "MKO" dodawać mogą tylko moderatorzy forum.
Ponadto każdy użytkownik może korzystać z prywatnego Albumu, na pierwszym załączonym obrazku widoczny link "Twoja prywatna Galeria".
We wszystkich albumach są ograniczenia na ilość zdjęć, sprawdzimy jak będzie działać forum po obciążeniu zdjęciami i być może sukcesywnie te ograniczenia będziemy zwiększać.
Jak widać na stronie głównej forum wyświetlają się ostatnie 4 zdjęcia z Galerii, a pod nimi jest przycisk kierujący do "Galerii Zdjęć" (to ten drugi sposób dostępu do Galerii). Cały ten boks ze zdjęciami na stronie głównej można zwinąć, jeśli ktoś nie ma ochoty oglądać zdjęć na stronie głównej. Wystarczy kliknąć na górną belkę "Ostatnich zdjęć", co prezentują dwa kolejne obrazki w tym temacie.
Kolejnym dodatkiem jaki widoczny jest na pierwszy rzut oka to "Ostatnie i Popularne Tematy na stronie głównej"
Są to trzy kolumny prezentujące (od lewej): Ostatnie posty na forum, Tematy z największą ilością odpowiedzi, Tematy najczęściej oglądane.
Cały box można wyłączyć w Ustawieniach profilu > Ostatnie tematy na stronie głównej (Tak/Nie), co prezentują dwa obrazki poniżej.
Podpis na forum
Być może niektórych tak samo jak mnie czasem denerwuje brak informacji o pozostałej ilości znaków do wykorzystania w podpisie, dlatego postanowiłem to usprawnić, taka informacja pojawia się podczas pisania treści podpisu w ustawieniach profilu.
Pojawia się informacja o pozostałej ilości znaków jak również o ilości przekroczenia, co widać na kolejnych dwóch obrazkach.
Prywatne wiadomości
Jeśli dostajecie prywatną wiadomość pojawia się nowe okienko z odpowiednią informacją, jednakże w dobie wielu reklam funkcjonujących w ten sam sposób (pojawiających się w nowym oknie), często taka informacja jest blokowana przez przeglądarkę lub jakieś dodatki zainstalowane w przeglądarce. Dlatego też postanowiliśmy dodać dodatkową informację, która pojawia się na wysokości bannera forum.
To powiadomienie nie zostanie zablokowane przez przeglądarkę, a jego wygląd można zobaczyć na ostatnim obrazku.
Ponadto nastąpiły pewne zmiany w łączeniu postów, co było czasem uciążliwe. Obecnie posty napisane przed upływem 24h przez tego samego użytkownika połączą się automatycznie, natomiast po 24 godzinach kolejna wypowiedź pojawi się jako nowy post. Mam nadzieje, że nie będzie to nadużywane na forum.
Dodatkowo w dziale "Mini Giełda" nastąpiła mała zmiana, każdy może zablokować swój temat z ofertą kupna/sprzedaży jeśli oferta ta staje się nieaktualna, więcej na ten temat można znaleźć w Regulaminie Mini Giełdy (pkt. I.8.).
Ostatnio zmieniony przez VRx 2010-11-02, 11:34, w całości zmieniany 1 raz
Dało by się usprawnić galerię. Np. żeby się wyświetlała w sposób losowy na stronie głównej z wszystkich galerii a nie tak jak teraz tylko po ostatnim dodanym i to nie w prywatnej galerii która jest teraz ukryta i nie widoczna dla ogółu
Pojemność: akurat do miasta Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 431 Skąd: www.vrx.pl
Wysłany: 2010-11-02, 20:33
Niestety nie. Mogę podmienić tak aby wyświetlały się zdjęcia losowo, ale zawsze będą to zdjęcia tylko z publicznej galerii.
gmurawsk napisał/a:
prywatnej galerii która jest teraz ukryta i nie widoczna dla ogółu
Prywatne galerie są widoczne dla zarejestrowanych.
Liczę się po prostu z tym, że nie każdy będzie zakrywał tablice rejestracyjne, a też pewnie są tacy, którzy by nie chcieli aby każdy mógł wejść i zlustrować auto.
Wysłany: 2010-11-02, 20:37
Jackass napisał/a:
VRx, a czy technicznie można np. powiązać galerię z profilem? W sensie że wchodzę np. w swój profil w którym mam odnośnik do swojej galerii?
Kiedyś walczyłem z tym na innym forum, wymagałoby to zbyt dużych nakładów pracy, a nie mam takowych. Prostą metodą jest dodanie pola w profilu, w które każdy jeśli chce może wrzuć swój link do galerii.
VRx, a dałoby się przykładowo ogarnąć to tak, że taka ikonka jak tylko przerobiona na "Galeria", z podanym pod tym linkiem do galerii (dla chętnych) uaktywniałaby się?
Mogę podmienić tak aby wyświetlały się zdjęcia losowo, ale zawsze będą to zdjęcia tylko z publicznej galerii.
to tez by po części było lepiej. Przy małym ruchu wstawiania będą te same cały czas widoczne a przy dużym wstawianiu te na początku wstawione nigdy nie będą oglądane.
Wysłany: 2010-11-02, 21:50
Jackass napisał/a:
VRx, a dałoby się przykładowo ogarnąć to tak, że taka ikonka jak tylko przerobiona na "Galeria", z podanym pod tym linkiem do galerii (dla chętnych) uaktywniałaby się?
To właśnie napisałem.
Tylko że każdy musi w profilu wkleić link do swojej galerii, wtedy utworzy sie przycisk. Ew. można zrobić tak że wystarczy wkleić swoje id z forum.
Pomyśle w przyszłości o automacie, ale to nie jest tak żę się klika i już jest. To co wyżej opisane robiłem 3 dni, nie poświęcając czasu na nic więcej.
Marka: OPEL
Model: Astra f
Pojemność: x14nz
Wysłany: 2010-11-04, 01:00
mozliwe ze bede troche zlym duchem nowosci ale tak sie zastanawiam jaki jest cel galerii?
mianowicie teraz jest na forum zaledwie garstka aktywnych userow ale zalozmy ze za pewien czas bedzie przykladowo powiedzmy 100 aktywnych userow (bo zapewne taki jest cel klubu) to pomyslmy jak to obciazy serwer? nie odbierzcie mnie tylko jako krytyka pomyslu albumu ale zastanawiam sie po prostu co to bedzie jak kiedys stwierdzimy ze album jest be za bardzo obciaza serwer kasujemy i wtedy ludzie sie burza bo mieli albumy a teraz nie , ze nie moga dodawac fotek? itp itd...
moze po prostu ograniczmy album do fotek MKO czyli spoty, zloty,ogolnie jakies wazniejsze wydarzenia z zycia klubu - boje sie po prostu ze z czasem zrobi sie z tego smietnik jak kazdy bedzie wstawial ilestam fotek ze swoja astra itp - od tego jest dzial Nasze Samochody
Odnosnie "Ostatnie i Popularne Tematy na stronie głównej" smierdzi mi tutaj troche takim zjawiskiem portalowym - ja bym taka opcje widzial na stronie glownej klubu ktora z czasem pewnie bedzie aczkolwiek na forum tez moze byc
odnosnie podpisu i pw to bardzo dobre rozwiazanie
ogolnie VRx kawal dobrej roboty i sorka za mala nazwijmy to krytyke
a i sory za pismo ale troche przemeczony jestem ostanio no i mam nadzieje ze zrozumiecie co chcialem przekazac
Wysłany: 2010-11-04, 08:19
ELGregory napisał/a:
mozliwe ze bede troche zlym duchem nowosci ale tak sie zastanawiam jaki jest cel galerii?
Cel jest oczywisty. Mamy coś czego nie mają inni.
ELGregory napisał/a:
to pomyslmy jak to obciazy serwer?
Samego serwera nie obciąży prawie wogóle, jedynie łącze, czym na razie się nie przejmuję, przy obecnym ruchu nie jest wysycone nawet w połowie.
ELGregory napisał/a:
nie odbierzcie mnie tylko jako krytyka pomyslu albumu ale zastanawiam sie po prostu co to bedzie jak kiedys stwierdzimy ze album jest be za bardzo obciaza serwer kasujemy i wtedy ludzie sie burza bo mieli albumy a teraz nie , ze nie moga dodawac fotek? itp itd...
Nie odbieram Cię jako krytyka, sam długo myślałem nad albumem, mam 100GB wolnego miejsca na dyskach serwera, łącze spokojnie podoła, a ilość fotek w prywatnych galeriach jest ograniczona. W głównej galerii także każdy może wrzucić określoną ilość zdjęć, wszystko jest obliczone tak aby do 1000 galerii prywatnych + dla 1000 userów maksymalnej ilości zdjęć osiągniętych w galerii ogólnej i dość dużej odwiedzalności nie spowodowało to żadnych problemów.
Docelowo plan jest zmienić łącze na komercyjne, a wtedy nic nam nie straszne.
ELGregory napisał/a:
moze po prostu ograniczmy album do fotek MKO czyli spoty, zloty,ogolnie jakies wazniejsze wydarzenia z zycia klubu - boje sie po prostu ze z czasem zrobi sie z tego smietnik jak kazdy bedzie wstawial ilestam fotek ze swoja astra itp - od tego jest dzial Nasze Samochody
Kto jakie zdjęcia będzie chciał wrzucić jego sprawa, wykorzysta swój limit, wtedy się zastanowi co skasować. Swoją astrę w Naszych Samochodach można wrzucić do Galerii i podlinkować zdjęcia w temacie, lub całą galerię.
Ponadto możemy z powodzeniem wrzucać wszelkie zdjęcia związane z konkursami, ankietami itd. itp.
ELGregory napisał/a:
Odnosnie "Ostatnie i Popularne Tematy na stronie głównej" smierdzi mi tutaj troche takim zjawiskiem portalowym - ja bym taka opcje widzial na stronie glownej klubu ktora z czasem pewnie bedzie aczkolwiek na forum tez moze byc
Widzisz, ja korzystałem z takich dodatków na innym forum. Z powodzeniem u nas przy obecnie niskiej aktywności można to wykorzystać np. tak:
- wchodzisz na forum, patrzysz 5 nowych postów, patrzysz w tabelkę ostatnie tematy i widzisz że wszystko pojawiło się w interesujących Cię 1-2 tematach, więc czytasz
- wchodzisz na forum, patrzysz 5 nowych postów, patrzysz w tabelkę ostatnie tematy i widzisz że wszystko pojawiło się w offtopicu w tematach które Cię nie interesują, oznaczasz wszystko jako przeczytane
Wysłany: 2011-01-27, 14:26
Zgodnie z sugestią morierisa, którą otrzymałem na jakimś spocie, dodałem możliwość umieszczania filmów na forum (nie w postaci linku) a osadzonego video.
Służy do tego tag bbcode
Kod:
[video]Link_do_filmiku[/video]
W okienku odpowiedzi (pełna odpowiedź, NIE szybka na dole pod postami) jest również przycisk "video", wystarczy wkleić link, zaznaczyć i kliknąć przycisk.
Obsługiwane są wszystkie najpopularniejsze serwisy hostujące filmy, m.in. google.video, youtube, vimeo, dailymotion, filefront
Marka: MINI
Model: COOPER i inne
Pojemność: 1,3
Wysłany: 2011-01-29, 23:13
forum rozwija sie bardzo preznie i bardzo fajnie bo z tego co widze malo klubow posiada to co MY i tym ich wyprzedzamy i tak dalej ZARZAD BRAVO nie spodziewalem sie na poczatku ze MKO osiagnie tyle a to dopiero poczatek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum