Wysłany: 2010-03-10, 22:10 Nexus Kri$-a
MARKA: Daewoo
MODEL: Nexia 97’ HB 5d
SERYJNE WYPOSARZENIE: GL – goło i wesoło
PRZEBIEG: zaczynałem od 57tys obecnie 67tys i wciąż rośnie
DANE SILNIKA: 1,5 8V (79KM, 123NM) G15MF - wzorowany na kadetowskim 1,6
ZUŻYCIE PALIWA: Na trasie średnio 6L najmniej 5,5L, w mieście 10-12L (tej zimy było nawet 15)
TUNING POD MASKĄ: seria + zatkany EGR.
UKLAD WYDECHOWY: seria, zamiast kata zamontowany 3 tłumik
ELEKTRONIKA i ELEKTRYKA:
- wskaźnik spalania
- białe Ledy w podświetleniu licznika, nawiewu, przełączników, tablicy rejestracyjnej i postojówkach
- wskaźnik napięcia na akumulatorze na 5 ledach
- elektryczne mechanizmy szyb przednich
- nowa instalacja do radia (kabel 3mm) jak i wzmacniacza do subwoofera (10mm)
ZAWIESZENIE: amortyzatory gazowe bistein, sprężyny o seryjnej wysokości dedykowane do Nexii (w niedalekiej przyszłości zawieszenie -40/-20)
UKLAD HAMULCOWY: seria ( w przyszłości zaciski lanosowe)
BODY-KIT:
- wybielone kierunki przednie oraz tylne
- boczne kierunki z astry G
- Lampa z angielskiej Nexi (mam teraz dwa wsteczne)
- przyciemnione lampy i kierunki przednie
- nakładka na tłumik ultera
- grill bez znaczka Daewoo
- chwilowo przeciwmgłowe z Kadeta GSI pod zderzakiem wisi, w wakacje bede je montował w zderzaku
- bebny i zaciski pomalowane na czerwono
- ramki klubowe nexiomani
KOŁA:
Wersja Winter – Stalówki 13” et49 opony Dębica frigo 2 - 175/70 r13
Wersja Summer – Alufelgi 15” et38 opony BFgoodrich - 195/50 r15
WNĘTRZE:
- nowe skórzane mieszki na drążek zmiany biegów oraz ręcznego
- elektryczne szyby przednie zrobione jak w wersji sportiv z przełącznikiem zamontowanym w tunelu obok ręcznego
- licznik z obrotomierzem
CAR-AUDIO:
Jednostka napędzająca
-radio JVC KD-G312
Głośniki przód:
- w desce rozdzielczej syki stx PJ (zamiast seryjnych 10cm made in Rumunia)
- w drzwiach ARN 188 (podejrzewam że większych nikt nie wsadził do nexi w drzwi )
Głośniki tył:
-zamontowane głośniki które wcześniej były oryginalnie z przodu z podpiętymi pod nie filtrami aby grały tylko sopranem
- subwoofer o pojemności 70L na głośniku Pioneera 30cm(400W RMS) z wzmacniaczem carpowera 750W , kable zasilające o średnicy 10mm , instalacja sygnałowa z potencjometrem 2x100kohm a do regulacji głośności subwoofera, remote poprowadzone z zapalniczki załącza się akurat 5s po włączeniu zapłonu wiec mam czas na zapalenie silnika bez odpalonego silnika nie słucham suba bo za bardzo aku dostaje po dupie
WADY/ZALETY SAMOCHODU:
Wady:
- Mało miejsca z tyłu
-Trzeszczące plastiki
- Ruda
Zalety:
- cała reszta
PAMIĘTNA PODRÓŻ/PRZYGODA: Wakacje 2009 7,8,9 sierpnia zlot w Skorzęcinie
OSIĄGNIĘCIA: prędkość 180km/h (ale pójdzie więcej ) po naszym super moście
PSEUDONIM SAMOCHODU I SKĄD TAKI A NIE INNY: Nexus
Foty
Wrzesień 2007 stan w jakim otrzymałem auto (przebieg 57tys)
Maj 2008 montaż alufelg na wersje summer
Reszta
Foty auta z jesieni 2009
Najbliższe plany :
- Pozbycie sie ognisk rudej + pomalowanie progów i nadkoli pod kolor auta
- gleba ( tu mam nadzieje ze ktoś z Płocczan mi pomorze za piwo albo flaszkę założyć amory z przodu i sprężyny tył i przód )
- nowe przewody hamulcowe (w trakcie realizacji)
- kolektor dolotowy z lanosa 1,5 (+ 4KM i troche momentu nie wiem dokładnie ile ale z tego co mówią inni użytkownicy jest odczuwalna różnica na lepsze bo w nexi jest chropowaty wewnątrz a w lanim gładki i nie ma takich zawirowań powietrza )
- filtr stożkowy w nadkolu
- zastanawiam się jeszcze nad zerwaniem listew z drzwi oraz zamalowanie pod kolor auta tych w zderzakach ale wiadomo jak ludzie dbają swoimi drzwiami o auta innych
Zapraszam do oceniania mojej nexi
Ostatnio zmieniony przez Kri$ 2010-03-10, 22:14, w całości zmieniany 1 raz
to nie jest zaden Nexus Pospolitus to Nexus Ortopospolitus:) Nie no ładne autko widziane wiele razy nawet parkowane czasem obok siebie pod szkołą:) powodzenia w modach mam nadzieje ze mnie kiedys przewieziesz;)
_________________ Pasy rozpięte, na drzwiach trzymam rękę
Jedziem wolno na VIP'a jak el Presidente
Schwanz'e nadęte obcinają felgę
Nie ma dla nich tu miejsca choćby były przepiękne
Bo jadę, jadę z mą szaloną kliką
Wysłany: 2010-03-13, 08:20
wiem ciut z nia przesadziłem ale wcześniej miałem budę 45litrów i miałem buczący bass a teraz jest ładne zejście mogę bo postawić "do góry nogami" i będzie 3/4 bagażnika wolnego bo on jest wysoki a wąski ale znowu jest taki problem że jak słucham muzyki cicho to mam wrażenie jak by się bas spóźniał bo musi sie odbić od klapy i dopiero potem ja go słyszę a w tej pozycji jak leży na tylnej ścianie jest idealnie z resztą ja i tak w bagażniku nigdy nic nie wożę a jak bym miał coś przewieść to jego wyjecie to kwestia 2 minut w każdym razie chodzi mi po głowie pomysł żeby go rozbić, sprzedać głośnik i zrobić 2x 25cm po bokach jak jest dostęp do świateł
Ostatnio zmieniony przez Kri$ 2010-03-13, 08:22, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-06-15, 16:52
Jako że w temacie cisza to trochę dopisze i powiem co nastąpiło suba już nie ma wśród istniejących zostały tylko deski jako materiał dla innych konstrukcji po sesji zacznę sie bawić w kolumny do domu i nowego suba do auta na głośniku 25cm może to będzie JBL może Hertz może jeszcze coś innego dokładnie nie wiem jeszcze doszedłem do wniosku ze 30cm głosnik do HB to za dużo bo łeb urywa no chyba komuś do lansu potrzebny
Do tego pobawiłem sie z kumplem w zawieszenie. I tak wymiana amortyzatorów byla konieczna bo przód mi pływał w końcu były jeszcze seryjne amory 13letnie jak sprawdzaliśmy je z kumplem to może z 20% miały chociaż wątpię w to.
Na chwilę obecną z przodu mam amortyzatory KYB gazowe o normalnym skoku +sprężyny Eibacha obniżają około -30/-35, tył amortyzatory bistejna które mam od 1,5 roku również gazowe +zawias od kadetta GSI -20
To było obniżenie żeby nie wyglądał na tarpana a nie żeby rył tłumikiem po asfalcie jak co niektórzy lubią
Jak by ktoś chciał mam springi na przód od Kadeta GSI -20 pasują też do astry F
Ostatnio zmieniony przez Kri$ 2010-06-15, 16:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-06-16, 17:56
amory są twarde. Z początku to była masakra ale pojechałem na zbieżność nie wiem co koles zrobił ale jest jak by miekciej, jeszcze troche sie ułożyło od jazdy i jest twardawo ale znośnie bo rekompensuje to fajne prowadzenie przynajmniej autem nie buja w zakrętach
Dokłądeczka będzie z Laguny ale która dokładnie jeszcze nie wiem Jak zrobię nowego suba to i tył jeszcze trochę siadzie
wes lekkie obnizenie jest dla dziewczynek (bez urazy) a gleba to gleba - 60
Wysłany: 2010-08-31, 14:06
Mała aktualizacja
doszedł tid z AF kupiłem za 80zł szkoda ze nie mam wyjscia na rds z radia bo bym podłączył, chociaz czytałem że ludzie sobie konstrują układy które wyświetlaja komunikaty na tidzie w stylu dzien dobry ,szerokiej drogi.....może cos takiego kiedyś zrobię
Sprężynki weitec -50/-40 ale coś mi nie pasują chyba mam przód za lekki z racji golasa i silnika tylko 1,5 bo i eibachy miały być -40 a siadły -35 a teraz te weiteki tylko -45 a na kadecie siedziały konkretnie tylko tam sam silnik był cięższy Ale co mnie zdziwiło jest bardziej komfortowo jak na eibachach a powinno być na odwrót raczej
Jakiś czas temu doszedł też centralny na pilota z "scyzorykiem" tylko musze wkład w końcu dorobić tylko zawsze zapomne
No i najważniejszy mod w końcu nabiłem 70tys
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum