Marka: Opel
Model: Astra
Pojemność: 2,0
Wysłany: 2010-05-13, 17:44 Montaż woltomierza w miejsce popielniczki
Do montażu woltomierza indiglo potrzeba:
-woltomierz ja miałem auto gauge indiglo
- tunel środkowy
- kawałek sklejki
- kawałek materiału
- wkręty małe
- przewód ja użyłem trzy żyłowego
- konektor izolowany oczko 6 szt.
- oraz podstawowe narzędzia śrubokręt, kombinerki
- wkrętarka i specjalne nakładki do wycinania otworów + wiertła
- ostry nożyk
- kątownik drewniany
- butapren
Wycinamy popielniczkę, pod jakim kontem chcecie ja wyciąłem jak na zdjęciu
ze sklejki wycinamy odpowiednich rozmiarów zamiennik popielniczki oraz rysujemy miejsce gdzie chcemy zamontować woltomierz
i wycinamy w nim otwór na woltomierz ja wyciąłem dwa otwory, bo jeszcze dla wskaźnika temperatury oleju oraz dla dwóch zapalniczek za pomocą wkrętarki ze specjalną nakładką do wycinania otworów
Oklejamy całą sklejkę materiałem ja użyłem czarnego materiału do oklejania głośnika
Wszystko składamy w całość i dokręcamy kątownik ja użyłem takiego ruchomego do paneli i przykręcamy go do popielniczki
Jak klej zastygnie wycinamy nożykiem otwory i zabieramy się do składania woltomierza odizolowujemy trzy końcówki przewodów i zakładamy na nie konektory i montujemy na woltomierz jak na zdjęciu kolorami obojętne, jak, aby zapamiętać, jaki kolor gdzie podłączyliśmy
Zabieramy się teraz za demontaż starego tunelu środkowego chyba, że ktoś zdemontował swój. Po kolej jak na zdjęciu i wyciągamy wtyk od zapalniczki ja je przedłużyłem, bo potrzebowałem na dwie nowe zapalniczki
Demontujemy również schowek, aby poprowadzić przewód ja puściłem przewód przy wężyku od spryskiwacza, bo od strony akumulatora mam puszczony przewód od wzmacniacza wywierciłem otwór na wylot, bo od wężyka był za mały na przewód
Jak mamy już zamontowany nowy tunel środkowy to prowadzimy przez otwór tam gdzie będzie zamontowany woltomierz i prowadzimy do otworu, który wykonaliśmy, mi woltomierz wszedł na ścisk, więc nie musiałem go przykręcać, ale jak komuś wyjdzie za duży otwór to przed zamontowaniem woltomierza należy go przykręcić i podłączyć inwertor od indiglo ja podłączyłem pod zapalniczkę, aby po przekręceniu kluczyka się od razu zapalało podświetlenie plus do plusa a minus do minusa plus oczywiście przez bezpiecznik, który jest w zestawie. Ja plus szukałem za pomocą próbówki na 12 V. Drugi koniec przewodu prowadzimy do komory silnika przez wywiercony otwór i robimy przymiarkę ile potrzeba przewodu obcinamy na wymiar i odizolowujemy trzy przewody oraz zakładamy na nie konektory. Następnie plusowy do plusa na akumulatorze, minus do minusa i masę ja podpiąłem pod śrubę od cewki. Po takim podłączeniu powinno pokazać nam na woltomierzu teraźniejsze napięcie akumulatora i po przekręceniu kluczyka powinno działać podświetlenie indiglo.
W razie pomocy służę pomocą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum