Marka: opel
Model: astra f
Pojemność: 1600
Wysłany: 2010-04-11, 19:46
ostatnio moja astra zaczęła chodzić na trzech cylindrach i zżerała olej
okazało się ze zawór jest uszkodzony na pierwszym cylindrze
oraz uszczelniacz zaworów,a także pierścienie były zużyte,no to okazja do zrobienia silnika i wymiany kilku filtrów
filtry
-powietrza
-oleju
-paliwa
-pyłkowy
części silnika
-pierścienie
-uszczelniacz wałka rozrządu
-uszczelka zaworów
-uszczelka pod głowice
-uszczelka pod miskę olejowa
-zawory cztery dolotowe
-zawory cztery wydechowe
-uszczelniacze zaworów
płyny
-olej lotos 15w40
-borygo zielone
panewki i wal korbowy w dobrym stanie,nie było aż tak dużych oznak zużycia,
głowica 8 miesięcy temu była wymieniana uszczelka pod głowica,i była planowana,a aż tak bardzo nie była zasyfiona żeby ponownie ją planować,a ze wykrzywić się mogla,to raczej wątpię,gdyż aż tak bardo samochód nie był katowany,czy przegrzewany,lub coś innego mogło się z nią stać,a co do tego kawałka z zaworu to nie znalazłem go i szczęście nie uszkodził tłoka,ani gładzi cylindra,wyleciał najprawdopodobniej dalej w układ wydechowy
jedyny problem to z zaworem tym ukruszonym ,w trzech sklepach bylem i nie umieją wytypować go do mojego silnika,ale może jutro się uda
12.05.2010 ,male odświeżenie tematu
troszkę astrze przybyło i ubyło rzeczy,gril bez znaczkowy JOM
a także demontaż bocznych listw
jadąc na przejażdżkę natknąłem się na dosyć ciekawą nazwę miejscowości
zapewne ten kto nadawał nazwę tej miejscowości musiał się pomylić :):)
Ostatnio zmieniony przez pawelastra 2010-05-12, 08:08, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum