Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Jak wybrać głosniki samochodowe?
Autor Wiadomość
czarneś 

Marka: BMW
Model: E36
Pojemność: 1.7 TDS
Wysłany: 2010-12-30, 20:15   Jak wybrać głosniki samochodowe?

http://www.youtube.com/watch?v=-UkK1oCs3Qg
http://www.youtube.com/wa...feature=channel

Kri$ 

Wysłany: 2010-12-30, 21:53   

Prawde powiedziawszy jak bym był laikiem w tych sprawach to bym uwierzył w wszystko to co mówią. Ale ze mam trochę wiedzy to nie koniecznie. Zacznijmy od tego ze marka głośników które reklamują to o kand d.. potłuc ale to może tylko modele demonstracyjne wiec nie trzymam sie tego tak kurczowo.

Słuszną uwagę zwrócił ten pan ze na przód zestaw odseparowany bo to zagra o wiele lepiej . Bardzo ważne jest również to co powiedział o grubości przewodów jak będą grubsze to będzie lepiej ale co to wtyczek ze to obojętne to juz sie akurat nie zgodze bo dobrze polutowany kabel ma większą powierzchnie styku z instalacją głośnika niż zwykły wtyk nie wspominając o tym ze po jakimś czasie taki styk zaśniedzieje i może głośnik np przerywać.

Druga sprawa głośniki dwu lub więcej drożne . W zależności od typu głośnika mogą to byc głośniki dobre ale nie muszą . Czemu tak uważam juz tłumacze. W normalnym głośniku niskotonowym jest zamontowana kopułka która wytwarza ciśnienie w cewce tym samym w pewnym stopniu hamując wychylenie membrany głośnika dzięki czemu jak głośnik jest dobrze wykonany wpływa to na jego lepszą prace . W przypadku głośnika wielodrożnego membrana nie ma kopułki i lata jak żyd po pustym sklepie co moze przy duzej głośności zaowocować uszkodzeniem głośnika (jest oczywiście wyjątek bo spotkałem sie z jednym jedynym głośnikiem który miał kopułkę zmyślnie wykonaną i był to głośnik naszego polskiego tonsila wyjęty z jakiegoś auta . Zawsze uważałem ze tonsil robił / robi dobre głośniki i narazie sie nie zawiodłem ) Na minus nie osłoniętej cewki tez można policzyć to ze miedzy cewkę a magnes dostają sie drobinki kurzu i inne ciulstwa jak sie tego nazbiera to głośniki znowu zaczynają rzęzić i tak sie zamyka koło bo trzeba kupić nowe głośniki.

VRx 

Marka: Opel
Model: Corsa
Pojemność: 1.0
Wysłany: 2010-12-31, 00:16   

Kri$ napisał/a:
Prawde powiedziawszy jak bym był laikiem w tych sprawach to bym uwierzył w wszystko to co mówią. Ale ze mam trochę wiedzy to nie koniecznie.

Błagam Cię, czy Ty uważasz, że to poradnik dla profesjonalistów?
Temat Car audio to temat rzeka, a Ty oczekujesz, żeby w 13 minutowym filmiku omówić wszystko.
Zwróć uwagę, że dla nowicjusza ten filmik to dużo, może jak się zastosuje do takich rad to nie kupi bushmana na alledrogo bo fajnie wygląda...
Kri$ napisał/a:
ale co to wtyczek ze to obojętne to juz sie akurat nie zgodze bo dobrze polutowany kabel ma większą powierzchnie styku z instalacją głośnika niż zwykły wtyk

Widzisz tu znowu rodzi się problem długości filmu, bo nie da się omówić wszystkiego.
Otóż nie zgodzę się z Tobą, że zawsze to połączenie musi mieć nie wiadomo jak dużą powierzchnię. Skoro piszesz, że masz pojęcie o CA to powinieneś sobie rozwinąć myśl tego Pana z filmiku i spróbować zrozumieć, że centymetrowej średnicy skręcany złocony konektor nie poprawi nic jeśli zaraz za konektorem masz przewody do cewki średnicy włosa, a głośnik jest ze średnio-niskiej pólki o małej mocy.

Kri$ napisał/a:
Druga sprawa głośniki dwu lub więcej drożne . W zależności od typu głośnika mogą to byc głośniki dobre ale nie muszą . Czemu tak uważam juz tłumacze. W normalnym głośniku niskotonowym jest zamontowana kopułka która wytwarza ciśnienie w cewce tym samym w pewnym stopniu hamując wychylenie membrany głośnika dzięki czemu jak głośnik jest dobrze wykonany wpływa to na jego lepszą prace .

Chyba nie umiesz przekazać swej wiedzy albo pomieszałeś pojęcia.
Zawsze głośnik wielodrożny będzie lepszy od szerokopasmowego. Nie możesz pisać o głośnika wielodrożnych i za chwile równać je z niskotonowym, bo niskotonowy to tylko część pasma. Poza tym niskotonowy wchodzi w skład wielodrożnego :P

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

czarneś 

Marka: BMW
Model: E36
Pojemność: 1.7 TDS
Wysłany: 2010-12-31, 00:38   

VRx napisał/a:

Błagam Cię, czy Ty uważasz, że to poradnik dla profesjonalistów?
Temat Car audio to temat rzeka, a Ty oczekujesz, żeby w 13 minutowym filmiku omówić wszystko.
Zwróć uwagę, że dla nowicjusza ten filmik to dużo, może jak się zastosuje do takich rad to nie kupi bushmana na alledrogo bo fajnie wygląda...
\

VRx, dokładnie o taki przekaz mi chodziło po obejrzeniu tych filmików

Kri$ 

Wysłany: 2010-12-31, 09:45   

VRx napisał/a:
Kri$ napisał/a:
ale co to wtyczek ze to obojętne to juz sie akurat nie zgodze bo dobrze polutowany kabel ma większą powierzchnie styku z instalacją głośnika niż zwykły wtyk

Widzisz tu znowu rodzi się problem długości filmu, bo nie da się omówić wszystkiego.
Otóż nie zgodzę się z Tobą, że zawsze to połączenie musi mieć nie wiadomo jak dużą powierzchnię. Skoro piszesz, że masz pojęcie o CA to powinieneś sobie rozwinąć myśl tego Pana z filmiku i spróbować zrozumieć, że centymetrowej średnicy skręcany złocony konektor nie poprawi nic jeśli zaraz za konektorem masz przewody do cewki średnicy włosa, a głośnik jest ze średnio-niskiej pólki o małej mocy.

nie no nie przesadzaj przewody o grubości włosa to masz w słuchawkach za 5zł tu jest plecionka trochę grubsza i raczej nie jest to zwykła miedz bo przewód miedziany ci sie złamie jak bedziesz nim bujał a to wytrzymuje dość długo . Złoto ma mniejszy opór jak miedz i takie konektory to są stosowane chyba do większych mocy ja miałem tylko je przy głośniku od suba o domowym audio nie wspomnę a tak te małe głośniki mają same na wtyki no chyba ze hertz albo inna marka takie wypuszcza. A jeszcze trzeba zauważyć jakie warunki panują w drzwiach jest tam duża wilgotność wiec i miedz i złoto będzie zachodzić nalotem na takich wtykach /zaciskach

VRx napisał/a:
Kri$ napisał/a:
Druga sprawa głośniki dwu lub więcej drożne . W zależności od typu głośnika mogą to byc głośniki dobre ale nie muszą . Czemu tak uważam juz tłumacze. W normalnym głośniku niskotonowym jest zamontowana kopułka która wytwarza ciśnienie w cewce tym samym w pewnym stopniu hamując wychylenie membrany głośnika dzięki czemu jak głośnik jest dobrze wykonany wpływa to na jego lepszą prace .

Chyba nie umiesz przekazać swej wiedzy albo pomieszałeś pojęcia.
Zawsze głośnik wielodrożny będzie lepszy od szerokopasmowego. Nie możesz pisać o głośnika wielodrożnych i za chwile równać je z niskotonowym, bo niskotonowy to tylko część pasma. Poza tym niskotonowy wchodzi w skład wielodrożnego :P

Vrx dobrze zauwazyłeś bo zapomniałem dopisać ze nie chodzi mi o sam głośnik niskotonowy jako szerokopasmowy tylko miałem na mysli cały czas ze zestaw odseparowany nisko średni i wysoki +zwrotnica a to jest lepszym rozwiązaniem od głośnika wielodrożnego . A pisałem tylko o zachowywaniu sie niskotonowego który nie ma kopułki.

VRx 

Wysłany: 2010-12-31, 13:49   

Kri$ napisał/a:
nie no nie przesadzaj przewody o grubości włosa to masz w słuchawkach za 5zł tu jest plecionka trochę grubsza

Błagam Cię Kri$ to byłą przenośnia...
Kri$ napisał/a:
Vrx dobrze zauwazyłeś bo zapomniałem dopisać ze nie chodzi mi o sam głośnik niskotonowy jako szerokopasmowy tylko miałem na mysli cały czas ze zestaw odseparowany nisko średni i wysoki +zwrotnica a to jest lepszym rozwiązaniem od głośnika wielodrożnego .

Ehh, ale zrozum, że tam chodziło o zastosowanie współosiowego jako lepszej alternatywy szerokiego pasma. A nie, że współosiowy jest lepszy od separowanego, z resztą akurat to własnie określili odwrotnie niż Ty sugerowałeś, że powiedzieli.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Kris123 

Model: Astra f
Pojemność: 1,4 16v
Wysłany: 2011-02-04, 13:28   

Panowie a co sądziecie o głośnikach firmy JBL GT 508C, lub JBL GTO (dwudrożny). Byłem ostatnio w sklepie z car audio i gostek mi je proponował, mówił że bez wzmaka ładnie zagrają z radiem PIONIER 50x4. Dodam że styłu mam jakieś założone ale nie wiem firmy bo już z nimi nabyłem astre. Jedyne oznaczenie to BASS actywny 250 i dalej nie czytelne. Wydaje mi się że też są dwu drożne. Doradzcie prosze.

VRx 

Wysłany: 2011-02-04, 14:38   

Powiem tak jak powie każdy Helix Dark Blue seria odseparowana. Grają bez wzmacniacza, natomiast w przyszłości po podłączeniu piecyka też dają radę, nawet lepiej, ale to jest taka przystępna cenowo i dość dobra jakościowo półka.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Kris123 

Wysłany: 2011-02-05, 10:16   

VRx, czyli można bez obaw zakupić. Głównie chodzi mi o czysty dzwięk i średn poziom głośność. Aby by ładni basik dudnił. I bez obaw mozna sobie takie sprawić?

patric 

Model: Omega BFL
Pojemność: 1.7 w dizlu bez turbiny
Wysłany: 2011-02-05, 13:18   

Kris poczytaj http://mazowieckiklubopla...audio-vt584.htm myślę ,że to Ci naświetli sprawę.

Kris123 

Wysłany: 2011-02-05, 14:41   

Dzięki kolego za lektue. Naprawde sporo rozjasnia.

patric 

Model: Omega BFL
Pojemność: 1.7 w dizlu bez turbiny
Wysłany: 2011-02-05, 17:38   

Kris123 napisał/a:
Dzięki kolego za lektue. Naprawde sporo rozjasnia.

Spoks. Powodzenia w modach car audio 8-)

VRx 

Wysłany: 2011-02-06, 11:25   

Kris123 napisał/a:
VRx, czyli można bez obaw zakupić. Głównie chodzi mi o czysty dzwięk i średn poziom głośność. Aby by ładni basik dudnił. I bez obaw mozna sobie takie sprawić?

Przy wymianie wytłumienie drzwi nie odzowne, to powinna być podstawa w Car audrio.
Żaden, nawet najlepszy głośnik nie zagra jak nie będzie miał do tego odpowiednich warunków.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Kris123 

Wysłany: 2011-02-06, 12:32   

O tym nie wspominałem bo to samo przez siebie jest jasne. Na obecną chcwilę szukam informacji i gromadzę potrzebne rzeczy. Aby później wykonać montaż. Bo nie chce mi sie rozbierać kilka razy tych samych rzeczy. Ale dzięki za przypomnienie.
Ostatnio zmieniony przez Kris123 2011-02-06, 12:34, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu