Wysłany: 2011-01-14, 13:44 Grand Sport Injection by Dudek
W sumie zaczalem myslec, zeby pojawic sie w koncu na spocie MKO, takze moze i sie lekko zaprezentuje na forum
Poruszam sie Astra GSi, której szczęsliwym właścicielem stałem sie 20.10.2008 roku. Autko ma przede wszystkim cieszyc wlasciciela i dawac radosc z jazdy, dlatego tez teraz na dobra sprawe zimuje, a ja poruszam sie typowym dupowozem
Teraz troche o samym autku.
Wyjechało na świat w 1994 roku w kwietniu, w Aschaffenbergu w niemczech. Tam, po dwoch latach zmieniło właściciela, który miał ją z kolei 12 lat. Potem przyjechała na pół roku do Kielc i potem juz prosto do mnie
Silnik - C18XE, 125KM, 168Nm, stan na poczatku - lejacy sie olej spod pokrywy zaworów i wydech do zdjęcia i oddania na złom
Z wygladu - seria, bez zadnych tuningowych dodatków, wszystkie zaślepki i hokeje kompletne, nawet na seryjnym zawieszeniu. Jedyną różnicą były felgi. W sumie nie planowałem modów, jednak poszło troszeczke inaczej. Ale o tym za chwile. Zmatowiały lakier, troche ubytków w zaślepkach i uchwytach w środku, nie działające głośniki i rozwalony fotel kierowcy
Wyposażenie - na bogato
* ABS
* MID
* Podgrzewane fotele
* Regulacja wysokosci fotela kierowcy
* Nawiewy na nogi pasazerow z tyłu
* Klimatyzacja
* Halogeny
* Elektryczne szyby
* Elektryczne i podgrzewane lusterka
* Wspomaganie kierownicy
* Poducha kierowcy
* Centralny zamek
* 6 głośników fabrycznych Blaupunkt + radio Opel-Blaupunkt CD300 - ciekawostka, pierwszy raz widziałem fabrycznie montowane w astrze radio z CD - mam jeszcze Carpass do niego
Tu zdjęcia autka zrobione na drugi dzień po kupnie
No i zaczęły się małe zmiany w samochodzie
Na początek, około 2 tygodnie po kupnie, zakupiłem kolektor 4-2-1 z C20XE z flanszą pod C18XE oraz wymieniłem styrane straszliwie mieszki na nowe - czarne z czerwoną nitką. Udalo sie takze uruchomić wszystkie głośniki. W następnej kolejności przyszła kolej na kolejne elementy układanki - dedytkowane do C20XE przelotowe tłumiki remus z średnicą 50mm.
Następnie zakupiłem nowe-używane wygłuszenie maski (stare było porwane) i czerowny dekiel pokrywy świec, zakupiłem także dymione lampy oraz kierunkowstkazy. Do tego wycześciełem wszystko co było do wyczyszczenia pod maska oraz dorobiłem maskownice kolektora - spawy zaciekawie nie wyglądały, także się je lekko przykryło. Taki był stan na kwiecien 2009
Czerwiec 2009 przebiegł pod znakiem sporej ilości potu, zmęczenia i pracy nad lakierem. Wyonałem polerkę całego lakieru, porobiłem mase zaprawek po kamieniach, spędziłem nad samochodem praktycznie 2 tygodnie, dłubiąc dziennie po tyle, na ile pozwalała mi sesja Efekt przerósł moje oczekiwania Za niewielką kasę zakupiłem sprężyny 60/40 HR i amortyzatory sportowe Irmschera. Dzieki Rogu za pomoc z wymiana Przy okazji zapadła decyzja o wywaleniu katalizatora, który zwężał układ do 45mm i w jego miejscu pojawiła się rura 50mm z kwasa
Następnie przyszedł czas na małe zmiany we wnętrzu - pare czerownych detali, a takze wymiana hamulcy z przodu - tarcze mikoda + klocki ATE. Ponadto zakupilem koncówki wydechu - zamiast okrągłych 9mm, pojawily sie kwadraty 9mm
Następnym krokiem było zakupienie czegos dla ucha - w związku z tym, że lubie, jak coś jest fabryczne, zakupiłem zestaw BOSE z Opla Omegi - bardzo duże podziękowania dla Sklejka za zamontowanie Jest to prawdopodbnie pierwsza Astra w PL z systemem bose na pokladzie
W następnej kolejności zmodyfokowałem standardowego airboxa, zapewniajac silnikowi lepszy dostep do swiezego powietrza. Z pomocą ojca wykonana została podłoga bagaznika GSi - fanem tworzenia zabudowy nie jestem, takze elementy zostaly poprzykreca. Gra to nadzwyczaj dobrze, na fabrycznych, astronych glosnikach w drzwiach i z tylu, zapewniajac bardzo fajny i nienatarczywy bas.
Na tym zakończył się pierwszy rok posiadania przeze mnie GSi. Zima 2009/2010
Wraz z nadejsciem wiosny, w aucie pojawił się nowy gadżet - krótke, skośnookie przerzutki z Lanosa 1,5 8v
Samochód w lecie 2010 odwiedził dwa zloty, na jednym z nich prezentował się tak
W lecie pare detali - obszyta nową skóra kierownica z Calibry Last Edition (niecałe 2cm mniejsza od seryjnej) i nowe znaczki GSi16v. Pojawiła się również gałka zmiany biegów z Corsy C FL. Kupiłem także nowe kółka na zime - orginalne "wiatraki" oraz lifty maski JOM
Ostatnia sesja astona z jesieni 2010
Tak troche artystycznie...
W międzyczasie dokupiłem dekielki do wiatraków oraz nowe lampki podświetlenia tablicy tylnej. Stare były pożółkłe, zamontowałem więc nówki
Pod koniec listopada zakupiłem do astry nowe kółka na lato - TSW Imola 16"
Samochód po wszystkich modyfikacjach charakteryzuje się następującymi parametrami
Moc max: 135,4 KM @ 5535
Max Moment: 177,9 Nm @ 5094
Osiągi: 0-96kmh - 7,72s, 0-400m - 16,21s
Wszelkie komentarze mile widziane i podziekania dla tych, którym chciało się to przeczytac
Ciekawie napisane, to i chciało się czytać
Bardzo ładna Astra. Jak hatchbacki AF mi średnio podchodzą, tak z pakietem GSi są super Bardzo podoba mi się to, że jest to w zasadzie wizualnie seria - co Cię wyróżnia w ATT. Ogólnie nie widzę żadnych brzydko zrobionych rzeczy u Ciebie, wsio jest na tip-top i to się chwali.
Hmm, co do modów - z najbliższych planów to głównie eksploatacja + zakup gum na felgi. W miare mozliwosci chciałbym zalozyc heble 284/288. Szukam rownież rozpórki, zas jak bedzie cieplo, czeka mnie mala zaprawka przy wlewie - troche rudzielec sie tam zalągł
Co wazne, to peirwsza ruda tego samochodu - poza przednim zderzakiem, wszedzie jest jeszcze orginalny lakier, a samochod nigdy nie byl bity
Silnikowo, myslałem o lekkim przeoraniu kanałów z głowicy i podstrojeniu tego wszystkiego, moze walkach od światka, bo nie bardzo jest co innego tam wlozyc.
Ewentualnie wacham sie nad zbieraniem kaski i swapem na V6, z tym ze taka kombinacja staje sie coraz bardziej popularna i troche mnie to zniecheca
Chcialbym rowniez pomalowac na nowo progi, te moje sa mocno wymeczone od kamieni
Ostatnio zmieniony przez Dudek 2011-01-14, 16:08, w całości zmieniany 1 raz
Dudek, no właśnie o tej V6 chciałem, żebyś napisał, bo na ATT widziałem, że wypytywałeś o ten silnik. Ale jak mówisz na ATT ostatnio modne "fałki", tylko mają tą zaletę, że na wejściu masz dużo mocniejszą moc i możesz to bardziej wykręcić w przyszłości. Z drugiej strony fajnie by też było mieć najmocniejszy silnik danej klasy - jak to dokonał Stigi A może C18XET?
Vka plusuje przede wszystkim pieknym dzwiekiem i podatnoscia na wyprowadzenie na 180-190 koni. Jednocześnie Astra z Vka to cos ciekawego.
Z tym, ze niekoniecznie lubie isc juz przetartymi szlakami i sciazka, ktora powiela kazdy - brakuje mocy, to wsadz V6, nie pakuj sie w XE. Fajnie jesdnak byłoby zachować taka fabryke, dlatego mysle, czy sobie moze nie kupic na nastepna zime XE, powymieniac w nim co do wymiany i powoli sobie skladac, jednoczesnie lekko go tuningujac. Ale to sie okaze, na ten sezon swapow nie planuje
_________________ Grand Sport Injection - by Dudek - Powered by C18XE
Marka: Opel
Model: Calibra
Pojemność: 2.0
Wiek: 30 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 212 Skąd: Warszawa - Wola
Wysłany: 2011-01-14, 18:29
Ładna sztuka, obejrzałbym się za nią na ulicy
Solidnie wszystko zrobione ze smakiem, szczególne gratki za odnowę lakieru - odmładza auto o ładnych parę lat...
Jesteś widzę fanem serii, ale bez przesady i popadania w fanatyzm - takich ludzi lubię
Astra Gsi Dudka to auto nietuzinkowe. Nie dlatego ze to GSi ale wlasnie dlatego ze wpadłą w ręce odpowiedniej osoby, która wiedzaiła jak z godnościa modyfikować ten egzemplarz.
Kilka razy z Dudkiem debatowaliśmy już na temat "silnik,mod,swap" i obaj wiemy ze nie tylko trudno podjać decyzje w kwestii samej pracu ale właściwie cieżko jest wybrać złoty środek...
Koszta/rozsądek frajda/wyróznienie Moc/dzwięk.
No ja sie tylko opowiem w kwestii tego iz jest to w pewnym stopniu kult GSi, to ja osobiscie bym "fałki" nie włozył gdyż fabryka tego tu nie oferowała.
Jednak Dudku czego nie zrobisz jesteśmy z Toba
Pozdarawiam Stigi
Udało się za fajną kase kupić pare pogiętych rurek
Pare dni przyjechały dywany do astry, allegrowe, jestem porzyjemnie zaskoczony dobrym dopasowaniem i trzymaja sie mega wykladziny, zadne stopery nie sa nawet potrzebne
Jako że wczoraj wieczorem i dziś było troche czasu, przepolerowałem lakier na gsie i wiatraku po jesieni i zimie. :568:
Pod maską również doszło do pozimowych porządków
A także środek..
Powalczyłem również nad TSW, troche połysku udało się odzyskać, niemniej na następny sezon idą do porządnej renowacji, teraz były ważniejsze wydatki typu Lexmaul :568: Najgorzej przytyrana jest ta, co stoi pierwsza, reszta jest względnie ładna W pon kupie lakieros i nakrętki idą w czarny połysk
Jezeli chodzi o jakies plany na najbliższy czas, to z modów (bo tylko to jest interesujące) czekają hebelki, do wakacji chciałbym zdąrzyć z wydechem 2,25 i ewentualnym podstrojeniem
Żeby nie było lipy
Dzieki za pozytywne opinie Dywaniki Allegrowe, niecale 50zł kosztowaly
Aktualny dizajn
Kolejne prace maja miejsce przy GSi, zmieniony został rozrząd ze wszystkimi roleczkami, pompami, slowem, poza rolką napinacza, która była wymieniona calkiem niedawno, taki oto łądny komplecik
A dziś wjechały nowe tarcze - zacisk z Cali Turbo, tarcze Zimmermana nawiercane 284 mmi klecki TRW
Hamuje bardzo fajnie, w koncu tak jak powinna Tarcze to zimmermany brane z inochi, pzynajmniej tak twierdzi osoba pracująca nad projektem, w ktorym mialy okazje przejechac niecałe 1000km
Jak mi sie uda ogarnac (na razie zszyty w sobie leze ) to pomaluje zaciski na czerwien piekna
Ogolnie z wygladu zewnetrrznego jestem w 95% zadowolony, kwestia tylko zmiany koncowek przy okazji robienia wydechu.
I moge sie pochwalic, ze za troszke auto bedzie mialo swoją premiere w GMagazynie
Dziś koło 11 lampki przyjechały i korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem je założyć.
Czego nie moge powiedzieć, to to że poszło jak po maśle, bo masło skończyło się na śrubach. Ori lampy wychodziły jak za kare, w jednej juz nawet klosz sie rozkleił a lampa dalej nie chciała wyjść :zdziwko: jednak po kilku wiązankach i pomocy tego oto przyjaciela
udało się jedną i drugą wyjąć i wpasować w ich miejsce odpowiedniki Irmschera. Zarówka od stopu była już przez poprzednika maźnięta na czerwono, ogólnie troche trzeba lampki dopieścić jak i jakość stopu, mógłby świecić mocniej
Zadowolony jestem, fajnie sie z dymionym przodem skomponowało Ogólnie GS bezboleśnie odpalony pierwszy raz od 2,5 tygodnia postoju w garazu
Nowy numer GMagazynu, na łamach którego 6 stron poświęcono temu mojemu ecomobilowi Pozostaje tylko zaprosić do zakupu
A z technicznych spraw, dziś samochód wjechał na serwis klimatyzacji, także problem szumniącego łożyska zostanie usunięty, przy okazji odgrzybić, napełnić i cieszyć się chłodzeniem w upalne letnie dni
Dziś kupiłem gazetę i przeczytałem. Szkoda, że tak mało projektów tam prezentują, bo całkiem ciekawie napisane. No i o tej Twojej GSi mogłoby dużo dużo więcej być napisane Ale gratulacje jeszcze raz, bo niecodziennie widuje się znajome autko w gazecie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum