Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Grand Sport Injection by Dudek
Autor Wiadomość
Dudek 

Wysłany: 2011-01-14, 13:44   Grand Sport Injection by Dudek

W sumie zaczalem myslec, zeby pojawic sie w koncu na spocie MKO, takze moze i sie lekko zaprezentuje na forum :)

Poruszam sie Astra GSi, której szczęsliwym właścicielem stałem sie 20.10.2008 roku. Autko ma przede wszystkim cieszyc wlasciciela i dawac radosc z jazdy, dlatego tez teraz na dobra sprawe zimuje, a ja poruszam sie typowym dupowozem :)

Teraz troche o samym autku.

Wyjechało na świat w 1994 roku w kwietniu, w Aschaffenbergu w niemczech. Tam, po dwoch latach zmieniło właściciela, który miał ją z kolei 12 lat. Potem przyjechała na pół roku do Kielc i potem juz prosto do mnie :)

Silnik - C18XE, 125KM, 168Nm, stan na poczatku - lejacy sie olej spod pokrywy zaworów i wydech do zdjęcia i oddania na złom :)

Z wygladu - seria, bez zadnych tuningowych dodatków, wszystkie zaślepki i hokeje kompletne, nawet na seryjnym zawieszeniu. Jedyną różnicą były felgi. W sumie nie planowałem modów, jednak poszło troszeczke inaczej. Ale o tym za chwile. Zmatowiały lakier, troche ubytków w zaślepkach i uchwytach w środku, nie działające głośniki i rozwalony fotel kierowcy ;)

Wyposażenie - na bogato ;)
* ABS
* MID
* Podgrzewane fotele
* Regulacja wysokosci fotela kierowcy
* Nawiewy na nogi pasazerow z tyłu
* Klimatyzacja
* Halogeny
* Elektryczne szyby
* Elektryczne i podgrzewane lusterka
* Wspomaganie kierownicy
* Poducha kierowcy
* Centralny zamek
* 6 głośników fabrycznych Blaupunkt + radio Opel-Blaupunkt CD300 - ciekawostka, pierwszy raz widziałem fabrycznie montowane w astrze radio z CD - mam jeszcze Carpass do niego :)

Tu zdjęcia autka zrobione na drugi dzień po kupnie

No i zaczęły się małe zmiany w samochodzie :)

Na początek, około 2 tygodnie po kupnie, zakupiłem kolektor 4-2-1 z C20XE z flanszą pod C18XE oraz wymieniłem styrane straszliwie mieszki na nowe - czarne z czerwoną nitką. Udalo sie takze uruchomić wszystkie głośniki. W następnej kolejności przyszła kolej na kolejne elementy układanki - dedytkowane do C20XE przelotowe tłumiki remus z średnicą 50mm.

Następnie zakupiłem nowe-używane wygłuszenie maski (stare było porwane) i czerowny dekiel pokrywy świec, zakupiłem także dymione lampy oraz kierunkowstkazy. Do tego wycześciełem wszystko co było do wyczyszczenia pod maska oraz dorobiłem maskownice kolektora - spawy zaciekawie nie wyglądały, także się je lekko przykryło. Taki był stan na kwiecien 2009

Czerwiec 2009 przebiegł pod znakiem sporej ilości potu, zmęczenia i pracy nad lakierem. Wyonałem polerkę całego lakieru, porobiłem mase zaprawek po kamieniach, spędziłem nad samochodem praktycznie 2 tygodnie, dłubiąc dziennie po tyle, na ile pozwalała mi sesja :) Efekt przerósł moje oczekiwania :) Za niewielką kasę zakupiłem sprężyny 60/40 HR i amortyzatory sportowe Irmschera. Dzieki Rogu za pomoc z wymiana :) Przy okazji zapadła decyzja o wywaleniu katalizatora, który zwężał układ do 45mm i w jego miejscu pojawiła się rura 50mm z kwasa

Następnie przyszedł czas na małe zmiany we wnętrzu - pare czerownych detali, a takze wymiana hamulcy z przodu - tarcze mikoda + klocki ATE. Ponadto zakupilem koncówki wydechu - zamiast okrągłych 9mm, pojawily sie kwadraty 9mm

Następnym krokiem było zakupienie czegos dla ucha - w związku z tym, że lubie, jak coś jest fabryczne, zakupiłem zestaw BOSE z Opla Omegi - bardzo duże podziękowania dla Sklejka za zamontowanie :) Jest to prawdopodbnie pierwsza Astra w PL z systemem bose na pokladzie :)

W następnej kolejności zmodyfokowałem standardowego airboxa, zapewniajac silnikowi lepszy dostep do swiezego powietrza. Z pomocą ojca wykonana została podłoga bagaznika GSi - fanem tworzenia zabudowy nie jestem, takze elementy zostaly poprzykreca. Gra to nadzwyczaj dobrze, na fabrycznych, astronych glosnikach w drzwiach i z tylu, zapewniajac bardzo fajny i nienatarczywy bas.

Na tym zakończył się pierwszy rok posiadania przeze mnie GSi. Zima 2009/2010

Wraz z nadejsciem wiosny, w aucie pojawił się nowy gadżet - krótke, skośnookie przerzutki z Lanosa 1,5 8v :)

Samochód w lecie 2010 odwiedził dwa zloty, na jednym z nich prezentował się tak

W lecie pare detali - obszyta nową skóra kierownica z Calibry Last Edition (niecałe 2cm mniejsza od seryjnej) i nowe znaczki GSi16v. Pojawiła się również gałka zmiany biegów z Corsy C FL. Kupiłem także nowe kółka na zime - orginalne "wiatraki" oraz lifty maski JOM

Ostatnia sesja astona z jesieni 2010

Tak troche artystycznie...

W międzyczasie dokupiłem dekielki do wiatraków oraz nowe lampki podświetlenia tablicy tylnej. Stare były pożółkłe, zamontowałem więc nówki :)

Pod koniec listopada zakupiłem do astry nowe kółka na lato - TSW Imola 16"

Samochód po wszystkich modyfikacjach charakteryzuje się następującymi parametrami
Moc max: 135,4 KM @ 5535
Max Moment: 177,9 Nm @ 5094
Osiągi: 0-96kmh - 7,72s, 0-400m - 16,21s

Wykres z hamowni:

A teraz pare filmików:

Sound of Remus - http://www.youtube.com/watch?v=qCOuiExyjxY
0-120 i rozpędzanie na 3cim biegu - http://www.youtube.com/watch?v=osih47kVo3U
Sparing ze 165konnym i lekko odelzonym XE - http://www.youtube.com/watch?v=qZRZEo_xTsY
Sparing z CRX 124KM -http://www.youtube.com/watch?v=iuUcIuyiCeQ
Hamowanie GSa - http://www.youtube.com/watch?v=3mHDBefYvgU

Wszelkie komentarze mile widziane i podziekania dla tych, którym chciało się to przeczytac :)
Ostatnio zmieniony przez Dudek 2011-01-14, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2011-01-14, 15:46   

Dudek napisał/a:
Wszelkie komentarze mile widziane i podziekania dla tych, którym chciało się to przeczytac :)
Ciekawie napisane, to i chciało się czytać :mrgreen:

Bardzo ładna Astra. Jak hatchbacki AF mi średnio podchodzą, tak z pakietem GSi są super :mrgreen: Bardzo podoba mi się to, że jest to w zasadzie wizualnie seria - co Cię wyróżnia w ATT. Ogólnie nie widzę żadnych brzydko zrobionych rzeczy u Ciebie, wsio jest na tip-top i to się chwali.

Jakieś plany do modów są?

Dudek 

Wysłany: 2011-01-14, 16:04   

Hmm, co do modów - z najbliższych planów to głównie eksploatacja + zakup gum na felgi. W miare mozliwosci chciałbym zalozyc heble 284/288. Szukam rownież rozpórki, zas jak bedzie cieplo, czeka mnie mala zaprawka przy wlewie - troche rudzielec sie tam zalągł

Co wazne, to peirwsza ruda tego samochodu - poza przednim zderzakiem, wszedzie jest jeszcze orginalny lakier, a samochod nigdy nie byl bity :)

Silnikowo, myslałem o lekkim przeoraniu kanałów z głowicy i podstrojeniu tego wszystkiego, moze walkach od światka, bo nie bardzo jest co innego tam wlozyc.
Ewentualnie wacham sie nad zbieraniem kaski i swapem na V6, z tym ze taka kombinacja staje sie coraz bardziej popularna i troche mnie to zniecheca ;)

Chcialbym rowniez pomalowac na nowo progi, te moje sa mocno wymeczone od kamieni
Ostatnio zmieniony przez Dudek 2011-01-14, 16:08, w całości zmieniany 1 raz  

Jackass 

Wysłany: 2011-01-14, 16:11   

Dudek, no właśnie o tej V6 chciałem, żebyś napisał, bo na ATT widziałem, że wypytywałeś o ten silnik. Ale jak mówisz na ATT ostatnio modne "fałki", tylko mają tą zaletę, że na wejściu masz dużo mocniejszą moc i możesz to bardziej wykręcić w przyszłości. Z drugiej strony fajnie by też było mieć najmocniejszy silnik danej klasy - jak to dokonał Stigi ;) A może C18XET? :lol:

Dudek 

Wysłany: 2011-01-14, 17:31   

Vka plusuje przede wszystkim pieknym dzwiekiem i podatnoscia na wyprowadzenie na 180-190 koni. Jednocześnie Astra z Vka to cos ciekawego.

Z tym, ze niekoniecznie lubie isc juz przetartymi szlakami i sciazka, ktora powiela kazdy - brakuje mocy, to wsadz V6, nie pakuj sie w XE. Fajnie jesdnak byłoby zachować taka fabryke, dlatego mysle, czy sobie moze nie kupic na nastepna zime XE, powymieniac w nim co do wymiany i powoli sobie skladac, jednoczesnie lekko go tuningujac. Ale to sie okaze, na ten sezon swapow nie planuje :)

pedro 

Marka: Opel
Model: Calibra
Pojemność: 2.0
Wysłany: 2011-01-14, 18:29   

Ładna sztuka, obejrzałbym się za nią na ulicy :)
Solidnie wszystko zrobione ze smakiem, szczególne gratki za odnowę lakieru - odmładza auto o ładnych parę lat...
Jesteś widzę fanem serii, ale bez przesady i popadania w fanatyzm - takich ludzi lubię :)

Dudek 

Wysłany: 2011-01-15, 14:27   

Wychodze z założenia, że fabryke zawsze mozna ciut poprawic ;-)

Ada$ 

Marka: Seat
Model: Leon
Pojemność: 1.8
Wysłany: 2011-01-15, 23:46   

Jedna z najbardziej zadbana seria jaką widziałem :)

gientki21 

Model: Calibra Turbo
Pojemność: 2000
Wysłany: 2011-01-16, 11:45   

Bardzo fajna asterka nie skrzywiona dziwnymi gadżetami, trzymaj tak dalej

Stigi 

Model: Astra
Wysłany: 2011-01-18, 13:31   

Astra Gsi Dudka to auto nietuzinkowe. Nie dlatego ze to GSi ale wlasnie dlatego ze wpadłą w ręce odpowiedniej osoby, która wiedzaiła jak z godnościa modyfikować ten egzemplarz.
Kilka razy z Dudkiem debatowaliśmy już na temat "silnik,mod,swap" i obaj wiemy ze nie tylko trudno podjać decyzje w kwestii samej pracu ale właściwie cieżko jest wybrać złoty środek...
Koszta/rozsądek frajda/wyróznienie Moc/dzwięk.
No ja sie tylko opowiem w kwestii tego iz jest to w pewnym stopniu kult GSi, to ja osobiscie bym "fałki" nie włozył gdyż fabryka tego tu nie oferowała.
Jednak Dudku czego nie zrobisz jesteśmy z Toba ;)
Pozdarawiam Stigi :)

Dudek 

Wysłany: 2011-03-09, 00:08   

W ten weekend rozpoczęła się akcja:

Udało się za fajną kase kupić pare pogiętych rurek

Pare dni przyjechały dywany do astry, allegrowe, jestem porzyjemnie zaskoczony dobrym dopasowaniem i trzymaja sie mega wykladziny, zadne stopery nie sa nawet potrzebne ;)

Jako że wczoraj wieczorem i dziś było troche czasu, przepolerowałem lakier na gsie i wiatraku po jesieni i zimie. :568:

Pod maską również doszło do pozimowych porządków :P

A także środek..

Powalczyłem również nad TSW, troche połysku udało się odzyskać, niemniej na następny sezon idą do porządnej renowacji, teraz były ważniejsze wydatki typu Lexmaul :568: Najgorzej przytyrana jest ta, co stoi pierwsza, reszta jest względnie ładna ;) W pon kupie lakieros i nakrętki idą w czarny połysk ;)

Jezeli chodzi o jakies plany na najbliższy czas, to z modów (bo tylko to jest interesujące) czekają hebelki, do wakacji chciałbym zdąrzyć z wydechem 2,25 i ewentualnym podstrojeniem

Żeby nie było lipy :P

Jackass 

Wysłany: 2011-03-09, 00:14   

Dudek napisał/a:
Żeby nie było lipy :P
Ja tu widzę, że nie ma opier...WRÓĆ... odpoczywania :mrgreen:

Jak zwykle na plus wsio i nie wiem skąd Ty bierzesz czas i chęci na to pucowanie wszystkiego na błysk :mrgreen: Na prawdę podziwiam.

A co do dywaników, to jakbyś mógł to puść na PW link które dokładnie kupiłeś. Z góry dzięki.

pedro 

Model: Calibra
Pojemność: 2.0
Wysłany: 2011-03-09, 22:13   

Twój silnik jest czystszy niż moje mieszkanie i talerz z którego jem obiad... szacunek...

Dudek 

Wysłany: 2011-03-23, 22:24   

Dzieki za pozytywne opinie :) Dywaniki Allegrowe, niecale 50zł kosztowaly :)

Aktualny dizajn :)

Kolejne prace maja miejsce przy GSi, zmieniony został rozrząd ze wszystkimi roleczkami, pompami, slowem, poza rolką napinacza, która była wymieniona calkiem niedawno, taki oto łądny komplecik :)

A dziś wjechały nowe tarcze - zacisk z Cali Turbo, tarcze Zimmermana nawiercane 284 mmi klecki TRW

Jackass 

Wysłany: 2011-03-23, 22:34   

Dudek, teraz hamuje pewno genialnie?

morieris 

Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG
Wysłany: 2011-03-23, 22:45   

Dudecki a powiedz mi jak poradziles sobie z 288 na 4x100?

SzarnaMamba90 

Model: Tigra
Pojemność: 1389
Wysłany: 2011-03-24, 08:16   

Fajna asterka, pare zmian a jaki efekt :mrgreen:

Dudek 

Wysłany: 2011-04-01, 23:53   

Hamuje bardzo fajnie, w koncu tak jak powinna :) Tarcze to zimmermany brane z inochi, pzynajmniej tak twierdzi osoba pracująca nad projektem, w ktorym mialy okazje przejechac niecałe 1000km ;)

Jak mi sie uda ogarnac (na razie zszyty w sobie leze :) ) to pomaluje zaciski na czerwien piekna

Ogolnie z wygladu zewnetrrznego jestem w 95% zadowolony, kwestia tylko zmiany koncowek przy okazji robienia wydechu.

I moge sie pochwalic, ze za troszke auto bedzie mialo swoją premiere w GMagazynie :-D

Dudek 

Wysłany: 2011-04-11, 12:32   

Troche spontaniczny zakup, zobaczymy jak się bedą prezentować :)

Ada$ 

Wysłany: 2011-04-11, 15:55   

Bandyta wyjdzie :mrgreen:

Dudek 

Wysłany: 2011-04-12, 13:27   

Dziś koło 11 lampki przyjechały i korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem je założyć.

Czego nie moge powiedzieć, to to że poszło jak po maśle, bo masło skończyło się na śrubach. Ori lampy wychodziły jak za kare, w jednej juz nawet klosz sie rozkleił a lampa dalej nie chciała wyjść :zdziwko: jednak po kilku wiązankach i pomocy tego oto przyjaciela

udało się jedną i drugą wyjąć i wpasować w ich miejsce odpowiedniki Irmschera. Zarówka od stopu była już przez poprzednika maźnięta na czerwono, ogólnie troche trzeba lampki dopieścić jak i jakość stopu, mógłby świecić mocniej ;)

Zadowolony jestem, fajnie sie z dymionym przodem skomponowało :) Ogólnie GS bezboleśnie odpalony pierwszy raz od 2,5 tygodnia postoju w garazu :)

Dudek 

Wysłany: 2011-04-16, 22:32   

Dzis tak w ramach garażingu pomalowane zaciski z przodu :)

Ada$ 

Wysłany: 2011-04-17, 10:11   

Jak zwykle..przemyślane mody :)

Dudek 

Wysłany: 2011-04-27, 13:16   

Mysle, ze można się nawet pochwalic :)

Nowy numer GMagazynu, na łamach którego 6 stron poświęcono temu mojemu ecomobilowi :) Pozostaje tylko zaprosić do zakupu :)

A z technicznych spraw, dziś samochód wjechał na serwis klimatyzacji, także problem szumniącego łożyska zostanie usunięty, przy okazji odgrzybić, napełnić i cieszyć się chłodzeniem w upalne letnie dni :)

Jackass 

Wysłany: 2011-04-27, 13:56   

Dziś kupiłem gazetę i przeczytałem. Szkoda, że tak mało projektów tam prezentują, bo całkiem ciekawie napisane. No i o tej Twojej GSi mogłoby dużo dużo więcej być napisane ;) Ale gratulacje jeszcze raz, bo niecodziennie widuje się znajome autko w gazecie.

Odpowiedz do tematu