Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Elektryczne otwieranie klapy bagażnika z guzika i z pilota
Autor Wiadomość
Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2010-09-02, 15:57   Elektryczne otwieranie klapy bagażnika z guzika i z pilota

Zrobiłem pewien patent u siebie, więc się i z Wami podzielę. Zaznaczam, że wszystkie zdjęcia i cały manual jest z montażu elektrycznego zamka w Astrze F Sedan. Jednakże w Hatchbacku, Caravanie czy innych Oplach (i nie tylko) samo otwieranie działa podobnie.

Na pewno spora część z użytkowników Astry F wkurza się, że gdy jedzie samochodem, wypuszcza kogoś po drodze i jak ten pasażer ma w bagażniku coś, a my zostawiliśmy zamknięty zamek w bagażniku to trzeba zgasić silnik, wyjść i otworzyć zamek. Kiedyś montując zamek centralny wymyśliłem co zrobić, aby uniknąć tego problemu.

Co będzie nam potrzebne?

Części:

-siłownik centralnego zamka typu Slave
Ja kupiłem taki:

Dałem dokładnie 10zł.

-przekaźnik
Schemat przekaźnika potrzebnego poniżej, ale bez schematu w elektrycznym jak się powie przekaźnik samochodowy, to sprzedający będzie wiedział o co chodzi ;)

-5-6m kabla jednożyłowego
Ja płaciłem po 1,20zł za metr, co daje około 6zł. Mi wyszło 4m, ale nie mam otwierania z pilota. Warto się zaopatrzyć w większą ilość niż mniejszą ;)

-przycisk zwierny impulsowy
U siebie w elektrycznym dałem 1,50zł.

-szybkozłączki 5mm żeńskie/gniazdo bezpiecznika
minimum 2szt szybkozłączek (do podłączenia bezpiecznika) - sporo osób ma w domu, jak nie to wyda może z 50gr ;)

-bezpiecznik płytkowy 5mm 5A
taki jak w skrzynce bezpieczników w Astrze F. Koszt około 50gr.

-taśma izolacyjna
1,50zl za rolkę taśmy 3M

Narzędzia:

-Lutownica
Nie jest wymagana w sumie - można skręcać kable i dokładnie izolować

-Wiertarka
W przypadku siłownika i śrub, które były u mnie w zestawie potrzebne było wiertło 3mm.

-Śrubokręt
W zależności od śrub dołączonych do siłownika albo krzyżakowy albo płaski :)

-Nóż/Nożyczki
Do ściągania izolacji, cięcia kabli i taśmy ;)

Jak podłączyć?

Schemat elektryczny:

Sorki za taką jakość, ale zrobiłem to jak najprościej żeby wszyscy mogli to zrozumieć. Jest banalnie prosty, lecz w praktyce puszczenie kabli może chwile zająć. Jednak największym problemem jest zamocowanie siłownika. Ale o tym zaraz.

Montujemy przełącznik i puszczamy kable:
Na początek musimy zdecydować w którym miejscu montujemy przycisk do otwierania klapy. Ja stwierdziłem, że na środku, obok drążka zmiany biegów się nie opłaca, bo po pierwsze możemy wcisnąć go przez przypadek, po drugie osoby jadące z nami w ramach żartów mogą sobie żarty robić :devil: Jako dobre miejsce wyznaczyłem sobie prostokątną klapkę pod kierownicą. Tą, pod którą jest złącze do podłączenia oplowskiego, oryginalnego, automatycznego włącznika świateł. Bardzo łatwo od skrzynki bezpieczników pociągnąć tam kable, kierowca ma do tego dobry dostęp, natomiast pasażerowie nie. Gdy zamontujemy przycisk wyprowadzamy ze skrzynki bezpieczników +12V i po drodze montujemy bezpiecznik. Kabel od bezpiecznika prowadzimy do stykó przekaźnika numer 30 i 86. Masę prowadzimy do jednego styku przełącznika, a od drugiego styku włącznika przeciągamy kabel przez cały samochód do styku przekaźnika numer 85. Z przekaźnika ze styku 87 ciągniemy kabel do bagażnika. Ja ciągnąłem to lewymi progami i była to chwila zabawy. Doprowadzamy kabel tak, aby "wszedł" nam do klapy. W sedanie może przydać się trochę taśmy izolacyjnej do w miarę estetycznego puszczenia kabla. Ewentualnie możemy użyć peszli jeśli znajdziemy pasujące. Mi się nie udało :roll:

Montujemy siłownik w klapie
Na początku odkręcamy osłonę wewnętrzną mechanizmu otwierania. Od razu w oczy rzuca się metalowe cięgno, którym to właśnie się zajmiemy. Wymierzamy tak, aby siłownik znajdował się równolegle do cięgna, wybieramy miejsce montażu i wiercimy dwie dziurki w celu zamocowania siłownika. Rozstaw śrub w moim siłowniku to 6cm. W zasadzie to z jednej z tych śrub można wziąć masę, lecz ja wywierciłem oddzielną dziurę na śrubę, z której idzie masa. Cięgno siłownika łączymy z cięgnem zamka za pomocą tej "dziwnej kostki z 3 śrubami" dołączonej do siłownika ;)

Łączymy siłownik z prądem:
Teraz został już najłatwiejszy etap, czyli podłączenie siłownika do przygotowanej instalacji. Z siłownika (typu Slave) wychodzą dwa kable. Są to kable którymi w zależności od otwierania/zamykania idzie + i - na zmianę. W moim przypadku niebieski kabel to impuls plusa wejścia, czyli do niebieskiego podłączamy przygotowany, poprowadzony wcześniej kabel, a zielony podłączamy do masy, czyli wspomnianej śrubki.

Jeśli w centralce alarmu/centralnego jest jeszcze wolny kanał, to impuls z niego (jeśli daje -) podłączamy równolegle do włącznika zwiernego.

Efekt jaki otrzymujemy wygląda tak - http://www.youtube.com/watch?v=mKenUxE5mpY . Zaś jeśli odpowiednio umieścimy gumy aby bagażnik wyżej odskoczył (w sedanie to banał i jak zrobię zdjęcia to pokażę o co chodzi) efekt otrzymujemy taki jak w najnowszych limuzynach ( :mrgreen: ) - http://www.youtube.com/watch?v=EjM5gGzh0Io ;)

W razie czego służę pomocą.

UWAGA!
Pamiętajmy, że w czasie ciągnięcia kabli nie powinny być one podpięte do prądu, podpinamy je dopiero pod koniec. Pamiętajmy też o izolowaniu każdego z miejsc styków/skręceń/lutowań.
Nie biorę odpowiedzialności za powstałe szkody. U mnie to w pełni działa.

Zabraniam kopiowania bez zgody.

Kri$ 

Wysłany: 2010-09-02, 17:16   

Taka drobnostka a jak cieszy nie ? ja mam to na co dzien korean performance pomysleli wcześniej :P
Bardzo ładny opis :) montarzu, tylko ja jak bym to robił to bym dał dodatkowo diodę prostowniczą równolegle do przełacznika przekaźnika katodą do +12V :) takie zabezpieczenie przekaźnika

[ Dodano: 2010-09-02, 18:17 ]
tfu przejęzyczyłem sie do uzwojenia przekaźnika

Jackass 

Wysłany: 2010-09-02, 17:35   

Kri$ napisał/a:
ja mam to na co dzien
Ja też od ponad roku mam na codzień ;) Ale od dziś na pilota.
Kri$ napisał/a:
ja jak bym to robił to bym dał dodatkowo diodę prostowniczą równolegle do przełacznika przekaźnika katodą do +12V :) takie zabezpieczenie przekaźnika

[ Dodano: 2010-09-02, 18:17 ]
tfu przejęzyczyłem sie do uzwojenia przekaźnika
W samym przekaźniku grzebać mi się nie chciało ;)

Kri$ 

Wysłany: 2010-09-02, 17:55   

ale to nie grzebiesz w przekaźniku tylko dajesz diode tam gdzie kable od jego sterowania podłaczasz :) do plusa katode a do minusa anode :)

[ Dodano: 2010-09-02, 19:01 ]

takie coś

Jackass 

Wysłany: 2010-09-02, 18:53   

Kri$, pomyślimy ;)

Cherokee 

Marka: Opel
Model: Astra F
Pojemność: 1,6i 8V
Wysłany: 2011-03-24, 20:38   

Przepraszam, że odkopuję temat ale mam pewna wątpliwość.
Jeżeli dobrze rozumiem, to jeśli zamiast łączyć centralkę dającą "-" z przyciskiem, połączę ją z modułem centralnego zamka, który sobie wstawiłem i który ma wolny kabelek, to uzyskam ten sam efekt? czyli bagażniczek otworzy się ładnie z pilota?
Pozdrawiam :)

Jackass 

Wysłany: 2011-03-24, 20:43   

Cherokee, tzn? Chcesz zrobić elektryczne otwieranie klapy bez guzika, tylko z samej centralki sterowanie, z pilota? A daje + czy -? Bo od tego zależy połączenie tego wszystkiego do przekaźnika.

Cherokee 

Wysłany: 2011-03-24, 20:54   

Sterowanie jest masą. Chciałem uzyskać ten sam efekt jak ten uzyskany na ostatnim filmiku. I zastanawiałem się właśnie udało Ci się to osiągnąć. Bo otwieranie przez guzik mnie nie interesuje.
Zastanawiałem się też czy właściwie siłownik mi potrzebny. Bo generalnie samo zamykanie i otwieranie bagażnika mam z centralnego. Czyli właściwie siłownik nie byłby mi potrzebny.
Nie wiem tylko czy zastosowanie przez Ciebie siłownika powoduje odblokowanie zamka i otwarcie czy tylko odblokowanie.

Jackass 

Wysłany: 2011-03-24, 21:12   

Cherokee napisał/a:
Nie wiem tylko czy zastosowanie przez Ciebie siłownika powoduje odblokowanie zamka i otwarcie czy tylko odblokowanie.
Właśnie chodzi o to, że odblokowania nie powoduje, a tylko otwarcie. Tzn. zamek jest dalej zamknięty, następuje tylko pociągnięcie za linkę powodującą otwarcie. Czyli seryjny centralny zamek nie ma do tego absolutnie nic, nie da się z niego skorzystać do samego odskoczenia klapy - potrzebny jest kolejny siłownik. A do jakiego auta to ma być?

Cherokee 

Wysłany: 2011-03-24, 21:24   

Do Astry F sedan. Takiej jak Twoja. Ta klapa dość leciutko chodzi więc dobre ustawienie gum czy czegokolwiek dałoby radę ją odbić ładnie, dalej sama leci. ;) Czyli kupić siłownik i wykonać wszystkie kroki z poradnika, tak?

Jackass 

Wysłany: 2011-03-24, 21:32   

Cherokee, tak jest. A rzecz bardzo wygodna czego ostatnio często doświadczam dźwigając zakupy - pyk i się sam bagar otwiera :mrgreen:

Cherokee 

Wysłany: 2011-03-24, 21:37   

Ha, super ;)
Właśnie również doszedłem do wniosku, że byłoby to bardzo wygodne rozwiązanie.
Zrobiło się ciepło (względnie), więc można spokojnie popracować przed blokiem ;) jeśli dobra pogoda się utrzyma to zrobię to w weekend.
Gdybym miał problem to uderzę jeszcze w tym temacie ;)
Dzięki za pomoc.

Jackass 

Wysłany: 2011-03-24, 21:41   

Cherokee napisał/a:
Ha, super ;)
Właśnie również doszedłem do wniosku, że byłoby to bardzo wygodne rozwiązanie.
Zrobiło się ciepło (względnie), więc można spokojnie popracować przed blokiem ;) jeśli dobra pogoda się utrzyma to zrobię to w weekend.
Gdybym miał problem to uderzę jeszcze w tym temacie ;)
Dzięki za pomoc.
Spoko spoko, polecam się na przyszłość. W weekend mogę nie mieć dostępu do komputera, ale myślę, że opis jest przejrzysty i łatwy do zrozumienia.

Cherokee 

Wysłany: 2011-03-26, 18:12   

No i oczywiscie nie obylo sie bez problemow. Z kompletem rzeczy pojechalem na dzialke aby swobodnie przeciagnac kabel i przymocowac silownik bez zwracania na siebie zbyt wiele uwagi na osiedlu...
Niestety nie zadzialalo tak jak powinno. Padaly bezpieczniki na poczatku a pozniej jedyne co mi sie udalo osiagnac to otworzenie bagaznika razem z otworzeniem samochodu. Dzialalo to, gdy polaczylem plus z silownika ze stalym plusem i mase z centralka bezposrednio. Inaczej nie dzialalo w ogole. Zastanawiam sie co moglo pojsc nie tak.
Czy masz moze jakis pomysl? Nie zechcialbys opisac czy zrobic zdejcia polaczenia z centralka? :) moja praca na razie stanela w miejscu.

Jackass 

Wysłany: 2011-03-26, 21:38   

Cherokee, ja to centralkę mam ukrytą trochę i nie chciałbym rozbierać połowy tapicerki do tego ;)

Pytanie czy Twoja centralka ma wyjście dodatkowego kanału? Jak tak, to da się to zrobić, jak nie, to albo zmień centralkę, albo odpuść, bo nic się nie wymyśli. Może znasz model centralki?

Cherokee 

Wysłany: 2011-03-29, 17:07   

Na początek przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale przed maturą mam zajęć jak ruskiego wojska i nie siedziałem przy komputerze.

No właśnie zacząłem się teraz nad tym zastanawiać wygląda na to, że jednak nie. Chcąc wykorzystać to co w centralce mam nie podłączone, nie pomyślałem, że jest to niejako powiązane już z zamykaniem i otwieraniem. (jeden to otwierania z gwizdkiem, drugi po cichu)
Dobra, pomijając centralkę (tu jej instrukcja, która odkopałem w piwnicy),

http://img816.imageshack.us/i/img1942v.jpg/
http://img832.imageshack.us/i/img1943v.jpg/

po kilku próbach połączenia udało mi się to zrobić tak aby działało - bez przekaźnika. plus z siłownika do stałego plusa auta, a minus do centralki. Gdyby tylko teraz znaleźć sposób na wykorzystanie tej bez kupowania drugiej jakoś to byłoby bajecznie. Ale pewnie się nie da niestety. Czuję, że trzeba by jakieś ścieżki może jej tam poprzecinać czy coś :P

Trudno, przy odrobinie zbędnej gotówki może skuszę się na nową centralkę. Nie pomyślałem, że będę się kiedyś bawić w otwieranie i zamykanie różnych rzeczy z pilota i nie zainwestowałem. mój błąd.

W każdym razie to połączenie, które jest na schemacie nie bardzo chciało mi działać. paliły mi się bezpieczniki i centralka prawie przestała w ogóle działać :P

koszczak28 

Wysłany: 2011-04-20, 20:46   

Zrobiłem wszystko według wskazówek tylko pominąłem otwieranie z przycisku. Problem jest taki że klapa po odskoczeniu bardzo mocno się odbija :-/
Jak to zamortyzować??

Montefori 

Model: Vectra B 2000
Pojemność: 1.8
Wysłany: 2011-05-27, 09:33   

Bardzo fajna rzecz musze zrobic u siebie :) )

Jackass 

Wysłany: 2011-05-27, 09:43   

Na pewno praktyczna rzecz :mrgreen: Teraz to jedynie w ten sposób otwieram bagar - a fabrycznie tylko jak akumulator odłączony.

koszczak28 

Wysłany: 2011-07-18, 22:04   

Mi udało się uzyskać taki efekt:
http://w959.wrzuta.pl/fil...erana_na_pilota

Jackass 

Wysłany: 2011-07-18, 23:12   

A podzielisz się jak uzyskałeś to, że klapa otwiera się stopniowo? Siłownik, czy co?

koszczak28 

Wysłany: 2011-07-19, 11:44   

Taki efekt uzyskałem przez zastosowanie podnośnika pneumatycznego, takiego samego jak stosuje się w meblach do podnoszenia frontów. Można go dostać np w Castoramie. Ja zapłaciłem 12zł dla porównania na allegro można dostać już za około 4zł :) Ja użyłem jednego podnośnika o sile oporu 80N, ale gdyby zastosować 2 takie podnośniki, po jednym z każdej strony albo jeden ale o sile oporu 120N klapa otwierałaby sie jeszcze lepiej. Niestety aby upchnąć ten siłownik musiałem wyciąć kawałek blachy ale niczemu to nie przeszkadza i nie osłabia konstrukcji tylnej półki.

Link do podnośnika z allegro:
http://allegro.pl/podnosn...1721413934.html

A to moje wykonanie:
http://w522.wrzuta.pl/obraz/powieksz/59ZNm7jFtaK

Jackass 

Wysłany: 2011-07-19, 13:02   

koszczak28, e, to ja chcę bez cięcia i możliwie bez wiercenia to zrobić - właśnie o tego typu siłownikach myślałem ale koncepcję mam lekko inną. Generalnie gratuluję efektu jaki osiągnąłeś i polecam zabezpieczyć blachę którą ciąłeś - generalnie w bagażniku jest dość wilgotno i żeby Ci tam rudzieć nie zaczęło - wiadomo, zanim zje Ci tam coś porządniej to minie tyle czasu, że zapomnisz że miałeś kiedyś Astrę, ale wiesz, tu jest ta wada, że jak obładujesz bagażnik torbami akurat z tej strony, to może Ci je ubrudzić.

koszczak28 

Wysłany: 2011-07-19, 13:49   

Naturalnie wszystko już zabezpieczone przed korozją :) Sam siłownik jest tak wysoko że nie zmniejsza pojemności bagażnika. Myslę że cięzko naładowac do kufra tyle zeby sięgło siłownika.
A powiedz mi jak Ty chcesz to rozwiązać, jestem bardzo ciekawa bo przyznam że ja się sporo namęczyłem z moim rozwiązaniem.

Jackass 

Wysłany: 2011-07-19, 14:25   

koszczak28, nie wiem jak to nazwać, ale chcę zrobić ruchomą przedłużkę ramienia bagażnika i dobrać tak, żeby o nic nie ocierało. Wiadomo, że zajmie to miejsce, ale i tak przy krawędziach nigdy bagażnika się nie obładowuje - bo i tak ramiona klapy przeszkadzają.

Odpowiedz do tematu