Marka: Opel
Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 795 Skąd: 022.com
Wysłany: 2010-12-30, 01:19 e-papierosy
Witam Z uwagi na to ze jestem użytkownikiem i pracowalem w firmie która sprzedawala e-papierosy chętnie odpowiem na pytania od osob zastanawiajacych sie nad zakupem Osobiscie testowalem i posiadam w zasadzie wszystkie dostepne na polskim rynku typy papierosow i liqudy.
Cała idea polega na tym ze płyn który zalewamy do kartridża jest odparowywany przez atomizer w czasie zaciągania się i w ten sposob nikotyna przedostaje sie do płuc. Liquidy nie zawieraja substancji smolistych i nie ma to nic wspolnego z paleniem i przyjmuje sie nazywanie tego procesu inchalacją.
w zwiazku z tym moze przedstawie kilka podstawowych liquidów i modeli e-papierosow.
1. Liquidy - dzielimy je w zasadzie na dwa rodzaje, liquidy na bazie glikoly polipropylenowego i gliceryny. Z wlasnego doświadczenia moge powiedziec ze liquidy na glicerynie lepiej "dymią" . Najczęściej jednak w sprzedazy stacjonarnej mozna spotkac liquidy na glikolu.
Liquidy mozna kupic w dwoch postaciach, jednej gotowej do uzycia zaraz po otwarciu buteleczki a drugie to zakup bazy (glikol/gliceryna z odpowiednio stężoną nikotyną) i do tego dokupienie aromatu o dowolnym smaku i zmieszanie w odpowiednich proporcjach.
Moce oznaczane są ilością nikotyny w mililitrze płynu czy np 12mg na mililitr.
2. Rodzaje atomizerów - rozróżniamy dwa rodzaje jedne to klasyczne atomizery do których dokupuje sie kartridże (do nasączania liquidem) i sa one wielokrotnego użytku (trwałość atomizerów do 1-3 miesiecy). Druga grupa to kartomizery czyli teoretycznie jednorazowe połączenie kartridza i aromizera. Kartomizery mozna uzupełniac lecz ich trwałość jest dość niska i wystarczaja na kilka dni.
Kartomizer:
Atomizer:
3. Baterie - konkretnie są to akumulatory Litowo Jonowe zabudowane w obudowie przypominajacej bibułkę zwykłego papierosa, zakonczone z jednej strony dioda sygnalizującej zaciąganie i gwint do zamocowania atomizera/kartomizera. Czas użytkowania jednej baterii to zależnie od modelu od godziny do 1.5-2 dni "palenia".
Są równiez dostepne tzw Pass-through czyli do obudowy identycznej jak klasyczna bateria podpięty jest kabel zakonczony wtyczką usb. Wtyczke wpinamy do komputera lub odpowiedniej przejsciówki i mozemy palić bez zużywania baterii.
Baterie dzielimy równiez na automatyczne - z czujnikiem podcisnieniowym lub akustycznym który załącza prad do atomizera, oraz manualne - czyli takie w ktorych przez przytrzymanie guziczka dajemy prąd do atomizera.
Model 808:
Najmniejszy dostępny papieros, niestety w związku z tym bateria trzyma w porywach do 2 godzin, oraz budowa atomizera stwarza liczne problemy np przedostawanie się liquidu do ust w trakcie zaciągania, mały pojemnik na płyn - kilka kropel. Ogólnie model od którego sie raczej odchodzi.
Model 208:
Troszke wieksza wersja modelu 808, w związku z tym bateria trzyma ok 2-3h "palenia" niestety reszta problemów również się powtarza.
Model 808D (Mini Pen):
Tutaj zaczynaja sie juz lepsze modele Model 808D to tzw MiniPen. Posiada on juz duzo lepsza budowe zarówno atomizera jak i kartridza co zapobiega piciu płynu (oczywiscie nie 100%). NIestety bateria jest pokroju takiej jak jest w modelu 808 wiec starcza na ok 2h palenia.
Model Pen Style:
Bardzo klasyczny model e papierosa króry ma bardzo wielu zwolennikow, do czego ja również sie przychylam. Ma on stosunkowo duzy pojemnik na plyn, bateria starcza na ok 4h, a przy tym według mojego moze wypaczonego gustu jest on stosunkowo ladny wizualnie
Model Stick:
Model papierosa Stick został wymyslony przez firmę Janty, jest to nietypowa obudowa z guzikiem manualnym, do ktorej mozna dokręcic dowolny atomizer w stylu Pen o raz specjalne akumulatorki. Ciekawostką sticka jest to ze wystarczy go podlaczyc kablem USB do komputera i mam pass through przez ktory dodatkowo mozna ladowac baterię w środku.
Model Ego:
I tutaj dochodzimy do najbardziej cenionego i rozwiajnego modelu e-papierosa. Pierwotna jego wersja zostala wymyslona równiez przez firmę Janty. Jest to połączenie dużej baterii (od 650mAh do 1200mAh) oraz bardzo popularnego gwintu tzw 510 do którego mozna podlaczyc dowolny atomizer posiadajacy taki gwint. Mozna dołaczyc klasyczny waski atomizer lub tzw atomizer XL do którego kartridza wchodzi 2.5ml płynu Osobiscie według mnie jest to najbardziej udany i najmniej upierdliwy model jak do tej pory i mogę go z czystym sumieniem polecic każdemu.
Inne:
Jest jeszcze kilka różnych rodzajów epapierosów, lecz mniej popularnych szczególnie w Polsce:
Cygaro:
Fajka:
Indulgence:
Mody:
Tekst jest mojego autorstwa
Zdjęcia z internetu.
Jak ktoś ma jakies pytania zapraszam w tym temacie
Ja zadam pytanko: znasz jakieś sposoby czyszczenia e-p? Mi jedna bateria przestała praktycznie śmigać, podejrzewam że od tego, że się mogło do niej syfu dostać. Pomiędzy atomizerem a baterią robi się takie "błotko", które podejrzewam, że niezbyt dobrze wpływa na elektronikę. Może masz jakiś pomysł jak to się czyści etc?
Marka: Opel
Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 795 Skąd: 022.com
Wysłany: 2010-12-30, 12:20
Jackass co do czyszczenia to dobrze jest raz na pare dni przetrzec chusteczka porzadnie gwinty bo przez to masz mniejsze przewodzenie pradu. Co do czyszczenia baterii od srodka to raczej nic nie zrobisz bo pewnie zakleil sie zaworek podcisineniowy... co do czyszczenia atomizera mozna albo na chwile wrzucic do spirytusu, albo wrzucic do ultradzwiekow jak masz myjke. Dobrze jest tez systematycznie przedmuchiwac atomizer.
morieris, a baterię ktoś jest w stanie mi ogarnąć? Nie wiem, jakieś serwisy czy coś do tego sprzętu powstały? Czy lepiej kupić coś nowego? Generalnie po rzuceniu fajek mi e-p pomagał sporo - pewnie bardziej placebo - teraz już mało z tego korzystam. Ale czasem, szczególnie na imprezach, to się do "zapchania łapy" przydaje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum