Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

dodatkowe kierunki opel astra f
Autor Wiadomość
pawelastra 

Marka: opel
Model: astra f
Pojemność: 1600
Wysłany: 2010-03-10, 22:01   dodatkowe kierunki opel astra f

Witajcie
Zabrałem się do zamontowania w mojej asterce bocznych kierunków,na allegro kupiłem dwie białe lampeczki razem z oprawkami żarówek,kostki niestety na szrocie trzeba poszukać,lub w ASO.
Na początek przyda nam sie kartka A4 z bloku technicznego,z drugiej astry co ma kierunek należy zrobić szablon,na zdjęciach najlepiej będzie widać o co mi chodzi.
potrzebne będą:
przerywacz kierunkowskazów z astry co miała oryginalnie 3 kierunowskazy
dwie lampeczki
dwa gniazda żarówek
dwie wtyczki do gniazd żarówek
obcinaczki
dwie żarówki pomarańczowe w5w 12v
dwa kabelki po 1,5 metra,grubość 1,5mm użyłem
wiertełko 3mm
marker
taśma papierowa
lutownica
cyna
taśma izolacyjna
drut dość twardy ok50 cm
wkrętarka
pilniczki,tzw iglaki
miarka
środek zabezpieczający przeciw rdzy
ewentualnie lakier zaprawkowy

zabieramy się do montażu

najlepiej jest umyć błotnik,aby taśma się trzymała,

potem naklejamy wcześniej przygotowany szablon
szablon robimy naklejając w drugiej astrze kartkę z bloku technicznego,obieramy punkty gdzie będziemy się wzorować na naszej astrze,np linia załamania błotnika,oraz szpara miedzy drzwiami i błotnikiem,następnie markerem zaznaczamy otwór na bloku
i z bardzo duża dokładnością wcinamy otworek na lampeczkę

potem naklejamy na naszą astre szablon

i markerem odznaczamy robiąc zarys szablonu na błotniku

następnie naklejamy taśmę tak aby zabezpieczyć błotnik przed zarysowaniem

i żeby została dziurka w tym miejscu gdzie mamy wycinać,

bierzemy wkrętarkę z wiertełkiem 3mm i wiercimy dziurki jedna obok drugiej,
ostrożnie nie spieszyć się
efekt jaki otrzymamy jest taki

następnie bierzemy pilniczek i ładnie piłujemy aby niechciany kawałek metalu odpadł

potem jak wyciągniemy kawałek zabieramy się za piłowanie błotnika aby nadać kształt otworowi na lampkę kierunku,należny uważać,aby tego prostokącika,gdzie lampka się zatrzaskuje za dużo nie wypiłować,bo wtedy pomocna będzie taśma dwustronna.
powinno nam wyjść coś takiego

po przypiłowaniu i sprawdzeniu czy lampeczka się ładnie trzyma bierzemy się za przeprowadzenie instalacji,ja raczej nie posiadałem dodatkowych kabli,ale niektórzy mogą,być może są pod błotnikiem,ja błotnika nie z ciągałem.

bierzemy drucika i lokalizujemy otwór obok zbiorniczka płynu spryskiwaczy,jest obok wiązki silnikowej,przeciągamy go do dziurki w błotniku
następnie instalacje wcześniej zrobioną izolujemy do drucika i przeciągamy go do komory silnikowej

ciągniemy przewód w stronę kierunkowskaza ,najlepiej pod filtrem powietrza,podłączamy się wyłącznie lutując kable,żadnych szybko złączek, kostek,czy innych sposobów łączenia.
brązowy masa,czarnozielony prawy kierunek,potem ładnie izolujemy taśma plastikowa

teraz czas na zabezpieczenie
potrzebne
gazeta,
taśma papierowa
środek zabezpieczający ja wybrałem sikkensa
zaprawkę do lakieru,ja miałem taka jak lakier do paznokci

do dzieła
obklejamy tak otwór na kierunek żeby obszar malowania był jak najbardziej mniejszy i żeby gola blachę dokładnie zakryć środkiem zabezpieczającym

malujemy ostrożnie

po zaschnięciu po ok 1 godzinie ściągamy gazetę
i taki widok otrzymujemy i lakierem zaprawkowym zamalowujemy kawalek pomalowanego na szaro blotnika

pozostaje tylko włożyć żarówkę,włożyć kierunek i cieszyć się kolejnym bajerkiem w Astrze
pozdrawiam
z druga strona robimy identycznie
wszystkie przeróbki robicie na własna odpowiedzialność

Ostatnio zmieniony przez pawelastra 2010-03-10, 22:41, w całości zmieniany 2 razy  

Crazy_Astra 

Marka: Opel Astra F
Model: Caravan
Pojemność: Wielopunkt
Wysłany: 2010-03-10, 22:07   

Elegancko Ci to Wyszło :-D

pawelastra 

Wysłany: 2010-03-10, 22:08   

Crazy_Astra napisał/a:
Elegancko Ci to Wyszło :-D

wiem bo ja robilem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kri$ 

Wysłany: 2010-03-10, 22:27   

dobra robota a ja mam pytanie od strony elektronicznej :) po podłączeniu mrugały ci z dobra częstotliwością ? bo tam jest taki układ który jest obliczony w przypadku twojej astry do dwóch kierunków ,zakładając 3 powinno ci to mrygac wolniej :) znowu jak się przepali któraś to szybciej . Przerabiałeś to czy jednak ci dobrze mruga ?

pawelastra 

Wysłany: 2010-03-10, 22:32   

Kri$ napisał/a:
dobra robota a ja mam pytanie od strony elektronicznej :) po podłączeniu mrugały ci z dobra częstotliwością ? bo tam jest taki układ który jest obliczony w przypadku twojej astry do dwóch kierunków ,zakładając 3 powinno ci to mrygac wolniej :) znowu jak się przepali któraś to szybciej . Przerabiałeś to czy jednak ci dobrze mruga ?

patrzyłem czy po podłączeniu dodatkowego nie będzie problemu,ale nie było,normalnie świecą,a w domu miałem inny przerywacz z astry co miała już te boczne kierunki,to zamieniłem,ale wydaje mi się ze 5 watów aż takiej różnicy na stronę nie robi,bo żarówki są 5 watowe,jak narazie odpukać wszystko ok jest

Kri$ 

Wysłany: 2010-03-10, 22:35   

no i wszystko jasne czemu ci dobrze mryga :) 5W zrobi różnice bo łącznie masz 47W 21 przód i tył i 5 w bocznych, 42 a 47 niby nie duza różnica ale będzie różnica w częstotliwości :)

pawelastra 

Wysłany: 2010-03-10, 22:39   

Kri$ napisał/a:
no i wszystko jasne czemu ci dobrze mryga :) 5W zrobi różnice bo łącznie masz 47W 21 przód i tył i 5 w bocznych, 42 a 47 niby nie duza różnica ale będzie różnica w częstotliwości :)

może i masz racje,choć do końca nie pamiętam,ale wydaje mi sie że różnicy nie widziałem,w każdym bądź razie zmienię opis i napisze ze jest potrzebny przekaźnik
Ostatnio zmieniony przez pawelastra 2010-03-10, 22:42, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu