Mocniej jeżeli chodzi o intensywność światła przy diodzie, ale słabiej jeśli chodzi o odległość, tzn dioda, nawet SDM nie ma takiego "zasięgu" jak żarówka i światło się bardzo rozszczepia że tak to nazwę.
Wysłany: 2010-03-24, 21:54
a wiec ja ci powiem moje zdanie na ten temat. Na zlocie nexiomani zakładaliśmy do jednej nexi postoje na tych smd ale one były o wiele dłuższe bodajże były po 3 diody na słupek i powiem ci ze to super dawało jak włączył w nocy to jak by były mijania włączone, daje to konkretnie , nie wiem jak z żywotnościa a to ważne bo sa dośc drogie .
Diody są z natury bardziej żywotne od żarówek, ale o ile żarówka dobrze znosi wahanie napięcia i czasem na parokrotnie zwiększonym nic się nie stanie, o tyle dioda jest zbyt czuła na napięcie i przykładowo te przystosowane do samochodu mają górny próg 15V, to przy 15,5 może pójść już dymek.
SMD działa jak zwyczajna LED. Ma wiele zalet względem tradycyjnej żarówki, tzn. m.in. żywotność, dużo mniejszy pobór prądu, jaśniejsze światło, ładniejszy wygląd, świecić będą nawet jak będzie prawie rozładowany akumulator i napięcie spadnie, ale ma też dwie wady, czyli w miarę punktowe świecenie (nawet SMD), a przez to kilka diód nie da takiego światła, które oświetli drogę (wiem, wiem, postojówki nie od tego są), a po drugie wspomniane ewentualne skoki napięcia są zabójcze dla diód. Poza tym żadna diodowa "żarówka" do samochodu nie posiada homologacji.
Elektroniczne właściwości piszę z jakiegoś tam doświadczenia, bo w elektronice siedzę od dawna, nie jedną diodę już spaliłem Z ciekawości przez ostatnie ponad pół roku sprawdzam żywotność diody na baterii od zegarka (LR41). Najzwyklejsza niebieska dioda warta jakieś 5gr, wytrzymująca napięcie do 3V, na wspomnianej 1,5V baterii leży non-stop włączona od 5 września od godz 17 i cały czas świeci takim samym światłem. SMD ma pod tym względem podobne właściwości, więc jak widać LED'y nie dość że zużywają bardzo mało prądu - od wspomnianego 5 września jest to cały czas ta sama bateria - i długi czas potrafią świecić.
Reasumując diody mają i zalety i wady, moim zdaniem do podświetlenia wnętrza diody są ok, ale do lamp choć efekt w nocy super, to uważam, że ogólnie średnie, bo po co się miśkom narażać.
Wysłany: 2010-03-25, 06:24
zapomniałeś wspomnieć o wpływie temperatury u mnie postój jest pod żarówką h4 i juz raz mi odlutowało diodę od rezystora a raz ją zagrzało miałem oczywiście te kupne po 3,50 teraz zrobiłem sobie sam na 10mm i jest git majonez
zapomniałeś wspomnieć o wpływie temperatury u mnie postój jest pod żarówką h4 i juz raz mi odlutowało diodę od rezystora a raz ją zagrzało miałem oczywiście te kupne po 3,50 teraz zrobiłem sobie sam na 10mm i jest git majonez
Sama dioda działa praktycznie przy każdej temperaturze. Natomiast sama "konstrukcja" taniej postojówki jest dość kiepsko wykonana z reguły i to fakt, że cyna lubi się topić przy H4. Jeszcze co do diody to mają taką zaletę, że się nie grzeją jak żarówki. Ale co do diód w W5W to z tanich mogę polecić takie "jednobryłowe". Chyba z 5zł/szt kosztowały. Sam takich kiedyś używałem
Wysłany: 2010-03-25, 13:22
załóż diody i nie martw sie wejdź w temat mojego auta i obejrzyj jak to świeci ja mam białe w postojach w tablicy, liczniku przełacznikach nawiewie i jestem mega zadowolony . Mam żarówki h4 świecące na biało osram cos tam i z diodami sie to super prezentuje bo z żarówka to była żenada
Marka: Vectra B
Model: SPORT Zender
Pojemność: 2,5 V6
Wysłany: 2010-04-15, 19:17
ostatnio mijalem cos takiego na drodze i Ci powiem ze te ledy daja ostro po gałach wiec ja takich nie zaloze do swej niuni wcale, co do odpowiednich zaroweczek do naszego xenonka to ja mam zapodane zwykle diody soczewkowe w5w biale ktore niby lekko na niebiesko swieca ale z xenonem i moim kolorem auta pasuje idealnie. Nawet niebiescy nic mi nie mowili a stalem na pozycjach na wprost radioli koszt to okolo 10pln za 2 szt
No ogólnie raczej sprawa homologacji podzespołów wali Policję. Mnie z moimi zaklejonymi tylnymi lampkami kontrolowali i żadnego ciśnienia nie było z tego powodu.
Wracając do diód, to ostatnio widziałem na allegro żarówki H7 diodowe (smd)... To się zaczyna już robić niefajne jak ludzie zaczną z czymś takim jeździć i w nocy nic widzieć nie będą, tylko oślepiać innych.
Marka: Vectra B
Model: SPORT Zender
Pojemność: 2,5 V6
Wysłany: 2010-04-16, 05:15
Jackass napisał/a:
morieris napisał/a:
Jackass napisał/a:
No ogólnie raczej sprawa homologacji podzespołów wali Policję.
do czasu, az czyms nie podpadniesz...
No to fakt, ale za niezgodność którą możesz usunąć na miejscu zdaje się dowodzik nie poleci?
hehe a próbowałeś w viki V6 wymienić żarówkę na pozycji?? Jeśli nie to ja z chęcia udostępnię swoje auto abyś zobaczył czy tak na miejscu da radę z jednej strony może jeszcze jakoś wyjdzie ale z drugiej to naprawdę niezła gimnastyka jest a poza tym to nie wiem jak to ze światłami pozycyjnymi jest ale wydaje mi się że mają one dawać zarys auta na postoju ate moje ledy taki warunek spełniają gorzej jest jak niektórzy zakładają ledy np zielone bądź czerwone hehe to wtedy faktycznie za przeproszeniem g.... widać
Wysłany: 2010-04-16, 06:10
Jackass napisał/a:
morieris napisał/a:
Jackass napisał/a:
No ogólnie raczej sprawa homologacji podzespołów wali Policję.
do czasu, az czyms nie podpadniesz...
No to fakt, ale za niezgodność którą możesz usunąć na miejscu zdaje się dowodzik nie poleci?
zabronione sa tylko kolory służb czyli czerwony i niebieski za pozostałe ci nic nie zrobią jak masz żarówki takie co dają lekko zielone światło mozesz założyć zielony postoje ale wygloada to jak pół ....... lepiej dać białe bo to pasuje do wszystkiego albo po prostu żarówkę
Marka: Opel
Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 429 Skąd: www.vrx.pl
Wysłany: 2010-04-16, 08:22
akurat w kwestii pozycyjnych się to nie zmieniło 1stycznia, już wcześniej był wymóg....
Jackass napisał/a:
Ale jeśli to nie jest przepalona żarówka na którą nie miałeś wpływu to płacisz mandat, wsadzanie diód, zaklejanie lamp to działanie celowe użytkownika, a nie wada czy zużycie żarówki.
Ale jeśli to nie jest przepalona żarówka na którą nie miałeś wpływu to płacisz mandat, wsadzanie diód, zaklejanie lamp to działanie celowe użytkownika, a nie wada czy zużycie żarówki.
No tak ,ale jest to zdaje się dość mały mandat pieniężny i bez punktów? Chyba ogólnie za stan pojazdu punktów dostać nie można? Kiedyś jak mój kumpel w samochodzie miał zaklejone całe tylne lampy i tam diody, to jak go zatrzymali, to tylko kazali mu zerwać wszystko i nawet diód się nie czepili. I żadnego mandatu za to. Ale go zatrzymali przy okazji prędkości bodajże.
Marka: Opel
Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 429 Skąd: www.vrx.pl
Wysłany: 2010-04-16, 13:24
http://www.v10.pl/prawo/T...andatow,10.html
- Używanie świateł zewnętrznych - Taryfikator
oraz myślę że mogą Cię podciągnąć pod
- Zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym
A tu już kwota mandatu może wynosić do 500pln
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum