Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Czujnik zamknięcia szyb elektrycznych?
Autor Wiadomość
Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2010-09-28, 17:54   Czujnik zamknięcia szyb elektrycznych?

Hej!
Myślę nad domykaniem szyb z pilota (przy impulsie centralnego zamka) i generalnie trudna sprawa to nie jest, tylko jakaś czujka domknięcia by się przydała - żeby nie narażać silniczków i elementów plastikowych mechanizmu na różnego rodzaju przeciążenia.
Właśnie "modyfikuję" zestaw szyb, aby chodziło to na przekaźnikach - powinno być szybciej :mrgreen:
Wie ktoś jak to w tych "profesjonalnych" zestawach domykania działa?
Pzdr.

VRx 

Marka: Opel
Model: Corsa
Pojemność: 1.0
Wysłany: 2010-09-28, 18:41   

Nie wiem czy się nie mylę, ale wydaje mi się że oryginalne elektryczne mają coś w rodzaju czujnika przeciążeniowego, albo coś na ten wzór, bo na bank mimo trzymania przycisku po zamknięciu szyby silnik się wyłącza.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Jackass 

Wysłany: 2010-09-28, 19:03   

VRx, z tego co się rozeznawałem w oplowych elektrycznych szybach, to są 3 rodzaje:
1-automatycznie otwiera/domyka szybę po naciśnięciu, blokuje się też w momencie przycięcia czegoś
2-manualnie otwiera/domyka szybę w czasie trzymania guzika, nie pracuje po zamknięciu, blokuje się w momencie przycięcia czegoś
3-manualnie otwiera/domyka szybę w czasie trzymania guzika, nie blokuje się w momencie przycięcia czegoś, "próbuje zacząć pracować" po zamknięciu, ale nie ma czym obrócić, więc narażony jest i silnik na spalenie i plastikowe elementy na połamani, gdy silnikowi uda się zakręcić, a szyba jest zamknięta.

Ja nie mam oplowskich podnośników, ale działają na zasadzie jak "3", a chciałbym je przerobić na "2", albo jeszcze lepiej na "1".

Wspomniany czujnik przeciążeniowy wbudowany jest w oplowe guziki, czy w siłowniki?

Kri$ 

Wysłany: 2010-09-28, 19:23   

ciekawy temat, ja założyłem szybki tak samo jak ma jackas na metodę 3 :) jak dojdzie szyba to puszczam guzik :P ale jak sie dokładniej dowiem to sobie może zmienię :)

[ Dodano: 2010-09-28, 19:24 ]
Bynajmniej na moją logike to moze byc na takiej zasadzie że coś wyłapuje duży prąd bo gdy szyba dojdzie do konca i silnik nie moze jej juz ruszyć to bedzie miał największy pobór prądu wiec pewnie jakiś czujnik prądowy jest ;)

Jackass 

Wysłany: 2010-09-28, 19:49   

Kri$, no z prądem się zgadza. Największy będzie w tym momencie, tylko co dalej? Jakby wiedzieć jak to jest w oryginale to by było wiadomo czego nam brakuje. Ew. można kupić gotowy układ za grosze, bo 40zł, ale nie o to mi chodzi ;)

Kri$ 

Wysłany: 2010-09-28, 21:19   

Ja to bym rozwiązał w ten sposób że puścił w szereg z silnikiem szyby rezystor jak najmniejszej rezystancji i dużej mocy w zależności od prądu będzie na nim inny spadek napięcia i wiadomo że wraz ze wzrostem prądu będzie rosło napięcie, potem dać to na bazę tranzystora a miedzy wsadzić w szeregu rezystor +potencjometr żeby ustawić próg przełączenia tranzystora przy odpowiednim prądzie dalej podłączyć żeby przekaźnik przełączał i powinno działać :)

Jackass 

Wysłany: 2010-09-28, 21:36   

Kri$, jakiś przykładowy schemat? Bo nie wiem czy dobrze Cię rozumiem ;)

Kri$ 

Wysłany: 2010-09-29, 08:48   

Później rysne cos :)

[ Dodano: 2010-09-29, 09:25 ]

ale nie wiem czy moja koncepcja bedzie działać oczywiśćie :)

[ Dodano: 2010-09-29, 09:27 ]
Wartośc tego rezystora w szeregu tez trzeba raczej nie na pałe jaki sie chce tylko taką wartość obliczyć aby przy zamknietej szybie i pracującym silniku był na nim spadek powyzej 0,7V zeby tranzystor przełaczył :)

todi_wawa 

Marka: Opel
Model: Vectra
Pojemność: 1,8i C18NZ
Wysłany: 2010-10-30, 08:48   

co do ori szybek mają one zabezpieczenie właśnie przeciw takiemu działaniu nawet jak podłożysz łapę to powinno się zatrzymać co do uniwersalnego to nie wiem jaki oni mają schemat i czy producent przewidział w ogóle takie rozwiązanie

Odpowiedz do tematu