Hej!
Myślę nad domykaniem szyb z pilota (przy impulsie centralnego zamka) i generalnie trudna sprawa to nie jest, tylko jakaś czujka domknięcia by się przydała - żeby nie narażać silniczków i elementów plastikowych mechanizmu na różnego rodzaju przeciążenia.
Właśnie "modyfikuję" zestaw szyb, aby chodziło to na przekaźnikach - powinno być szybciej
Wie ktoś jak to w tych "profesjonalnych" zestawach domykania działa?
Pzdr.
Marka: Opel
Model: Corsa
Pojemność: 1.0 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 487 Skąd: www.vrx.pl
Wysłany: 2010-09-28, 18:41
Nie wiem czy się nie mylę, ale wydaje mi się że oryginalne elektryczne mają coś w rodzaju czujnika przeciążeniowego, albo coś na ten wzór, bo na bank mimo trzymania przycisku po zamknięciu szyby silnik się wyłącza.
VRx, z tego co się rozeznawałem w oplowych elektrycznych szybach, to są 3 rodzaje:
1-automatycznie otwiera/domyka szybę po naciśnięciu, blokuje się też w momencie przycięcia czegoś
2-manualnie otwiera/domyka szybę w czasie trzymania guzika, nie pracuje po zamknięciu, blokuje się w momencie przycięcia czegoś
3-manualnie otwiera/domyka szybę w czasie trzymania guzika, nie blokuje się w momencie przycięcia czegoś, "próbuje zacząć pracować" po zamknięciu, ale nie ma czym obrócić, więc narażony jest i silnik na spalenie i plastikowe elementy na połamani, gdy silnikowi uda się zakręcić, a szyba jest zamknięta.
Ja nie mam oplowskich podnośników, ale działają na zasadzie jak "3", a chciałbym je przerobić na "2", albo jeszcze lepiej na "1".
Wspomniany czujnik przeciążeniowy wbudowany jest w oplowe guziki, czy w siłowniki?
Wysłany: 2010-09-28, 19:23
ciekawy temat, ja założyłem szybki tak samo jak ma jackas na metodę 3 jak dojdzie szyba to puszczam guzik ale jak sie dokładniej dowiem to sobie może zmienię
[ Dodano: 2010-09-28, 19:24 ]
Bynajmniej na moją logike to moze byc na takiej zasadzie że coś wyłapuje duży prąd bo gdy szyba dojdzie do konca i silnik nie moze jej juz ruszyć to bedzie miał największy pobór prądu wiec pewnie jakiś czujnik prądowy jest
Kri$, no z prądem się zgadza. Największy będzie w tym momencie, tylko co dalej? Jakby wiedzieć jak to jest w oryginale to by było wiadomo czego nam brakuje. Ew. można kupić gotowy układ za grosze, bo 40zł, ale nie o to mi chodzi
Wysłany: 2010-09-28, 21:19
Ja to bym rozwiązał w ten sposób że puścił w szereg z silnikiem szyby rezystor jak najmniejszej rezystancji i dużej mocy w zależności od prądu będzie na nim inny spadek napięcia i wiadomo że wraz ze wzrostem prądu będzie rosło napięcie, potem dać to na bazę tranzystora a miedzy wsadzić w szeregu rezystor +potencjometr żeby ustawić próg przełączenia tranzystora przy odpowiednim prądzie dalej podłączyć żeby przekaźnik przełączał i powinno działać
Wysłany: 2010-09-29, 08:48
Później rysne cos
[ Dodano: 2010-09-29, 09:25 ]
ale nie wiem czy moja koncepcja bedzie działać oczywiśćie
[ Dodano: 2010-09-29, 09:27 ]
Wartośc tego rezystora w szeregu tez trzeba raczej nie na pałe jaki sie chce tylko taką wartość obliczyć aby przy zamknietej szybie i pracującym silniku był na nim spadek powyzej 0,7V zeby tranzystor przełaczył
co do ori szybek mają one zabezpieczenie właśnie przeciw takiemu działaniu nawet jak podłożysz łapę to powinno się zatrzymać co do uniwersalnego to nie wiem jaki oni mają schemat i czy producent przewidział w ogóle takie rozwiązanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum