To z linkowanego tematu. I ja nie sugeruję, że ten kolektor jest zjebany... chciałbym uzyskać Twoją "fachową" opinię do tego kolektora, bo jak widać ma się on nijak do tego co napisałeś wyżej, a firma (rzekomo Ty) zamontowaliście właśnie ten kolektor do turbo.
przeczytaj cały temat o tym samochodzie i dopiero gadaj. PS ten właśnie lipny kolektor popękał po 2 tygodniach więc to mówi samo za siebie
a co do robił Mario to zapraszam Płock Bytnara 10 i sobie pogadajcie tyle w temaciw
PS pokaze Ci za kilka tygodni przerobione N/A tylko najpierw moje GSI musi od lakiernika wyjechać i zrobie zdjęcia jak sie spuszcze na ten samochód żebyś uwieżył...
Marka: Opel
Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 430 Skąd: www.vrx.pl
Wysłany: 2010-04-28, 11:48
Gebro napisał/a:
przeczytaj cały temat o tym samochodzie i dopiero gadaj. PS ten właśnie zjebany kolektor popękał po 2 tygodniach więc to mówi samo za siebie
Przeczytałem, nie ma tam słowa na ten temat, to raz.
Dwa, że popękał pewnie i popękał, ale co nie był tykany w MTG? był
Trzy, znowu wraca teoria, masz robić to rób dobrze, po czym sam dajesz przykład jaki to jesteś masta w uturbianiu aut, gdzie pokazujecie jakie to tandety wkładacie, wiec gdzie ta jakość.
Ty się pochwaliłeś tym projektem, a teraz najeżdżasz na mnie, Wy mieliście robić tak super i super kolektory wrzucać, a sami po 2 tygodniach musieliście zmienić kolektor klientowi.
Pomijam fakt że kolektor u maxa nie ma tak zwalonych pojemności jak ten z BMW.
Aha bo jeszcze zapomniałem wcześniej napisać. Ile taka przyjemność kosztuje w MTG ?
ja mowie o wykonaniu samym w sobie bo wyjechał zmienił kolektor jak popekał i jezdził (puki sie nie rozbił ale graty do nowego samochodu wkłada ) a ile kosztuje ? to zalezy jaki silnik jaka moc czy cześci od nas czy nie czy z zakuciem morotu u nas czy we własnym zakresie
[ Komentarz dodany przez: vrx.pl: 2010-04-28, 12:57 ]
rzuć kwotą, napisz co w tym jest, najlepiej z gratami, bo pewnie taki profi warsztat nie złoży motoru na używanym turbo, które przywiezie klient....
Pojemność: akurat do miasta Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 430 Skąd: www.vrx.pl
Wysłany: 2010-04-28, 11:56
Nie nie nie, kucie pomińmy bo w opisie z linku BMW nie było kute, tak bynajmniej wynikało z wątku, max też nie robi kucizny.
Chciałbym się od Gebro dowiedzieć ile w MTG kosztuje zrobienie np. takiego 1.6 jak maxa w Turbo...
Bo on nie wział tego pod uwagę, że za tą kasę max kupi jeszcze 2 silnik, 3 turbiny, 2 wg i 4 IC, auto będzie mu zap....
a odpręzył silnik chociaż ? bo mi sie nie wydaje.... nawet na 0,4 bara trzeba to zrobić... a i jeszcze jedno może i zapłacił mało ale samochód stoi bądzmy realistami a nie patrzmy przez pryzmat kolega koleżanka. ja patrząc z boku widze sporo rzeczy które nie zostały wykonane "dobrze" i zdania nie zmienie
czarneś napisał/a:
vrx.pl napisał/a:
Aha bo jeszcze zapomniałem wcześniej napisać. Ile taka przyjemność kosztuje w MTG ?
z tego co wiem to 9 tys powiedziano przybyszowi za zakucie i turbo
nie do końca przybysz dostał cene 15 tys ale za zupełnie inna robote z zakuciem motoru i wykrecenie na duuuuuużą moc wraz z układem wydechowym z kwasiaka całym PS same graty do zakucia to jest koszt około 4-5 tys a gdzie robocizna itp ? bądzmy realistami nikt w czynie społecznym tego robił nie będzie ale tez nie dajemy cen jak VTG które za tą sama robote krzyczy około 30 tyś lub promotor około 20 tys.
Wysłany: 2010-04-28, 13:08
Gebro, spływ turbo jest wyżej niż lustro. Silnik nie ja przygotowywałem ale wiem że jest odprężony tłokami od 16LZ . W bezsensowna dyskusję czy warto czy nie się nie wdaję ale wszystko robimy sami trochę na omacka a trochę z doświadczenia i częściowo korzystamy z wiedzy innych. Jak masz jakieś ciekawe pomysły i rady to proszę napisz a nie robisz wymówki, na pewno weźmiemy pod uwagę. A zarazem odłożysz się do projektu który jest w realizacji i wyjedzie. Wcześniej czy później. Wydech,wraz z nową turbiną będzie pospawany nowy. A kolektor zostaje ten sam lekko zmieniony pod nową turbinę.
Chłodnicy oleju nie ma i nie będzie, turbo jest chłodzone wodą i nie ma potrzeby schładzania jeszcze oleju.
Wtryski od 1.8 pompa zmieniona na 3,5 bara regulator oryginalny od C16SE na listwie wtryskowej. To odpowiedzi na twoje pytania. Pozdrawiam i czekam na dalsze komentarze, uwagi oraz te najważniejsze PORADY
spływ oleju powinien mieć około 1,5 mm średnicy a odpływ około 5 w ten sposób będzie dobre smarowanie a nie będzie nadmiaru oleju w turbo. nie wiem czy regulator da rade z takim cisnieniem no ale może i tak idac dalej wydech przy tej pojemności i doładowaniu 2,25 cala bedzie spokojna wartościa której raczej nie przekraczaj bo go za bardzo odpręzysz. jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz w PW
Wysłany: 2010-04-28, 13:22
Gebro napisał/a:
a i jeszcze jedno może i zapłacił mało ale samochód stoi bądzmy realistami a nie patrzmy przez pryzmat kolega koleżanka
Bądźmy...
Na forum jest info z początku kwietnia, że cosiara na warsztacie, mamy 28/04, niech nawet przyjmiemy że stoi 2 miesiące, a to BMW ktorym się posiłkowałeś, zgodnie z wątkiem stało od października do 3 marca (tego dnia jeszcze nie wystrojone), może ja jestem noga z matmy ale to jak nic 4 miesiące minimum. W profi zakładzie...
A to z reguły domowe projekty powstają dłużej.
Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 746 Skąd: 022.com
Wysłany: 2010-04-28, 13:23
max1975, co do marnego turbo to wlasnie jak zobaczylem z czego to pchacie to juz czułem ze beda klopoty ze względu na problem z czesciami do tej suszarki, ale jak założysz cos popularnego to mysle ze to pośmiga ja trzymam kciuki i chce sie z tym złapać jak skonczycie
Wysłany: 2010-04-28, 13:49
morieris, Chętnie po dotarciu i wystrojeniu umówię się z tobą na jakąś kreskę Warsaw by night . Co do suszarki idzie od saab-a 95 2.3 litra i tam z częściami lepiej. Przydadzą się te twoje kciuki .
Nie pamiętam ale ktoś pytał o cenę tego turbo, niestety to tajemnica. Powiem że maczał w tym palce mój przyjaciel Piotruś .
vrx.pl napisał/a:
A to z reguły domowe projekty powstają dłużej.
i tu złote słowa w domowo-garażowych projektach wszystko trwa dłużej.
Ale pierwszy wyjazd był po około pięciu dniach !!!!!!!!!!
Model: CorsaA x3, KadettB Kadett D i inne
Pojemność: 18E, 20SEH, C20NE, X30XE, 30E, 30SE
Wysłany: 2010-04-28, 13:52
Jezeli regulator będzie za słaby to założymy od x30xe, silnik jest odprężony...
I proszę o skończenie z przepychankami bo ja to a ja tamto - bo to wychodzi dziecinada
Na innym forum było też nagminne takie przepychanie a jak się okazało żeby zobaczyć na żywo - przejechać się to każdy nagle nie mógł albo inne dziecinne wymówki.
A i na koniec - takie zabawy - nigdy się nie kończą - jeżeli ktoś uturbia, swapuje to później i tak będzie coś zmieniał bo mocy będzie brakować...
Koniec OT - następne OT w temacie nic niewnoszące będą nagradzane warnem
Jakaś dyskusja to zapraszam do technicznego czy do zwykłego offtopa...
[ Komentarz dodany przez: Jackass: Sro 28 Kwi, 2010 14:54 ]
Podpisuję się pod słowami Gladiego. Każde następne przejawy offtopu są równoważne z warnem.
_________________ GladiGarage - Probably The Best Place In The Universe Dziewczyno! - moja corsa miała mniej użytkowników niż Ty !
List of:
Kadett B Kiemen QP - czeka na renowacje
Kadett D GTE Kombi (Pussy Wagon) dupowóz lansowóz
Corsa A GSI - swap z 20SEH na X30XE i montaż trąbek albo gaźniki
Corsa A GT - dłubane c14nz- plan swap na nudne 2.0
Corsa A goCArt - NE na codzień for sale
Plan:
Kadett D GTE i400 - Tor Edyszyn
Wysłany: 2010-04-28, 13:56
Gebro, zasilanie ma średnice węża ciśnieniowego około 1,5 -2mm czyli jest git za to spływ jest oryginalny jak przy fabryce a tam jest swobodny spływ i dziura około 10mm .
Co do tego 1,5 cm to przy przymiarce nowej turbiny, będę pamiętał. Wydech na dzień dzisiejszy zostaje - środkowy i końcowy od 1.4. Z czasem wpadnie dwa cale .
najważniejsze żeby był swobodny spływ oleju bo bez tego turbiny będą padały a co do wydechu to pomyśl o tym bo seryjny jest za mały i za duze ciśnienie bedziesz miał w nim i może Ci turbine to hamować i zamontuj zegar temperatury spalin i temperatury oleju bo one sa bardzo ważne temperatura spalin nie może przekroczyć 900 stopni a olej po to żebys na zimnym nie pałował olej musi minimum mieć około 85 stopni żeby zacząć w podłoge wciskac
Wysłany: 2010-04-28, 14:48
Gebro napisał/a:
zamontuj zegar temperatury spalin
Ustalone mamy z Gladim że idzie czujnik AFR który jak wiadomo pokazuje skład mieszanki sczytany z tej samej sądy co czujnik temperatury czyli szerokopasmowej. Jeżeli mamy dobry skład mieszanki nie ma mowy o za wysokiej temperaturze. Więc nie chcąc ładować, całego stada czujników wybór padł na AFR, Boost (czujnik doładowania) i ciśnienie oleju. Na tym skończyło mi się miejsce na słupku. Trzy czujniki to i tak o trzy za dużo
Co do wydechu masz rację, ale na dzień dzisiejszy nie ma turbiny więc na czas docierania zostanie ten co jest.
afr to dobre posunięcie ale ja bym proponował zamiast tego wstawić temperature spalin a stroić na sondzie szerokopasmowej, bo jak Ci sie afr zmieni delikatnie olejesz to bo nie bedziesz miał temperatury i Ci popeka wydech albo kolektor albo turbo sie skończy... wtstawie Ci potem zdjęcie jakiej my uzuwamy
Model: Corsa
Pojemność: 1400
Wysłany: 2010-04-28, 19:13
ja powiem jedno poczekam na efekt końcowy bo zamysł jest ok i bacznie obserwuję temat twojej corsy i czekam na wyniki z hamowni i na to jak mnie przewieziesz a narazie powiem że zamysł ok a komentować prace nad corsa skomentuję po hamowni i przewiezieniu
P.S. jakiej mocy się spodziewasz ? jakie docelowe ciśnienie ma być bo wcześniej kilka różnych ciśnień podanych jest
_________________ Zamienie swoja corse na astre f kombi 1.7 ISUZU
Wysłany: 2010-04-28, 19:54
Doładowanie ma być w granicach 0.3 a 0.5 bara żeby nie zrobić kuku. Ale planuje ustawić na stałe 0.4 po dotarciu i tak już zostawić na jazdę i strojenie.
Wysłany: 2010-04-28, 20:18
Będę myślał jak już turbinę wrzucę raczej będzie 0.4 ale zobaczymy co wyjdzie na hamowni i po strojeniu.
Nie odpowiedziałem ci na pytanie o moc.
Gladi mówił że 140 kucy i około 200 momentu bez strojenia, ja natomiast stawiam tak około 130 i 170 do 180 niutków.
Natomiast po strojeniu mówił że nawet 170 kucy i ponad 200 momentu. Będę się cieszył jak osiągnę 150 kucy i około 200 momentu.
Ale życie i hamownia pokażą swoje!!!
max1975, a w jakiś dalszych planach jest zakucie i dmuchanie jeszcze więcej? Od strony że tak powiem formalnej będziesz wszystko załatwiał? Jak tak to podziel się ile skoczy ubezpieczenie etc. I czy problemów nie będzie w czasie przeglądu z samodzielną ingerencją w silnik?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum