Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Corsa de chico loco Max. Jest opis prac turbo str 4
Autor Wiadomość
Gebro 

Marka: Opel
Model: Astra Astra GSI
Pojemność: 1,4 2,0 16V
Wysłany: 2010-04-28, 11:26   

vrx.pl napisał/a:
To z linkowanego tematu. I ja nie sugeruję, że ten kolektor jest zjebany... chciałbym uzyskać Twoją "fachową" opinię do tego kolektora, bo jak widać ma się on nijak do tego co napisałeś wyżej, a firma (rzekomo Ty) zamontowaliście właśnie ten kolektor do turbo.

przeczytaj cały temat o tym samochodzie i dopiero gadaj. PS ten właśnie lipny kolektor popękał po 2 tygodniach więc to mówi samo za siebie

a co do robił Mario to zapraszam Płock Bytnara 10 i sobie pogadajcie tyle w temaciw
PS pokaze Ci za kilka tygodni przerobione N/A tylko najpierw moje GSI musi od lakiernika wyjechać i zrobie zdjęcia jak sie spuszcze na ten samochód żebyś uwieżył...

[ Komentarz dodany przez: czarneś: 2010-04-28, 12:56 ]
§ 3.1 używaj kulturalnych słów

VRx 

Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta
Wysłany: 2010-04-28, 11:48   

Gebro napisał/a:
przeczytaj cały temat o tym samochodzie i dopiero gadaj. PS ten właśnie zjebany kolektor popękał po 2 tygodniach więc to mówi samo za siebie

Przeczytałem, nie ma tam słowa na ten temat, to raz.
Dwa, że popękał pewnie i popękał, ale co nie był tykany w MTG? :D był
Trzy, znowu wraca teoria, masz robić to rób dobrze, po czym sam dajesz przykład jaki to jesteś masta w uturbianiu aut, gdzie pokazujecie jakie to tandety wkładacie, wiec gdzie ta jakość.
Ty się pochwaliłeś tym projektem, a teraz najeżdżasz na mnie, Wy mieliście robić tak super i super kolektory wrzucać, a sami po 2 tygodniach musieliście zmienić kolektor klientowi.
Pomijam fakt że kolektor u maxa nie ma tak zwalonych pojemności jak ten z BMW.

Aha bo jeszcze zapomniałem wcześniej napisać. Ile taka przyjemność kosztuje w MTG ?

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

czarneś 

Marka: BMW
Model: E36
Pojemność: 1.7 TDS
Wysłany: 2010-04-28, 11:52   

vrx.pl napisał/a:
Aha bo jeszcze zapomniałem wcześniej napisać. Ile taka przyjemność kosztuje w MTG ?

z tego co wiem to 9 tys powiedziano przybyszowi za zakucie i turbo

Gebro 

Wysłany: 2010-04-28, 11:54   

ja mowie o wykonaniu samym w sobie bo wyjechał zmienił kolektor jak popekał i jezdził (puki sie nie rozbił ale graty do nowego samochodu wkłada ) a ile kosztuje ? to zalezy jaki silnik jaka moc czy cześci od nas czy nie czy z zakuciem morotu u nas czy we własnym zakresie

[ Komentarz dodany przez: vrx.pl: 2010-04-28, 12:57 ]
rzuć kwotą, napisz co w tym jest, najlepiej z gratami, bo pewnie taki profi warsztat nie złoży motoru na używanym turbo, które przywiezie klient....

VRx 

Wysłany: 2010-04-28, 11:56   

Nie nie nie, kucie pomińmy bo w opisie z linku BMW nie było kute, tak bynajmniej wynikało z wątku, max też nie robi kucizny.
Chciałbym się od Gebro dowiedzieć ile w MTG kosztuje zrobienie np. takiego 1.6 jak maxa w Turbo...
Bo on nie wział tego pod uwagę, że za tą kasę max kupi jeszcze 2 silnik, 3 turbiny, 2 wg i 4 IC, auto będzie mu zap....

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Gebro 

Wysłany: 2010-04-28, 12:06   

a odpręzył silnik chociaż ? bo mi sie nie wydaje.... nawet na 0,4 bara trzeba to zrobić... a i jeszcze jedno może i zapłacił mało ale samochód stoi bądzmy realistami a nie patrzmy przez pryzmat kolega koleżanka. ja patrząc z boku widze sporo rzeczy które nie zostały wykonane "dobrze" i zdania nie zmienie

czarneś napisał/a:
vrx.pl napisał/a:

z tego co wiem to 9 tys powiedziano przybyszowi za zakucie i turbo
nie do końca przybysz dostał cene 15 tys ale za zupełnie inna robote z zakuciem motoru i wykrecenie na duuuuuużą moc wraz z układem wydechowym z kwasiaka całym PS same graty do zakucia to jest koszt około 4-5 tys a gdzie robocizna itp ? bądzmy realistami nikt w czynie społecznym tego robił nie będzie ale tez nie dajemy cen jak VTG które za tą sama robote krzyczy około 30 tyś lub promotor około 20 tys.

max1975 

Wysłany: 2010-04-28, 13:08   

Gebro, spływ turbo jest wyżej niż lustro. Silnik nie ja przygotowywałem ale wiem że jest odprężony tłokami od 16LZ . W bezsensowna dyskusję czy warto czy nie się nie wdaję ale wszystko robimy sami trochę na omacka a trochę z doświadczenia i częściowo korzystamy z wiedzy innych. Jak masz jakieś ciekawe pomysły i rady to proszę napisz a nie robisz wymówki, na pewno weźmiemy pod uwagę. A zarazem odłożysz się do projektu który jest w realizacji i wyjedzie. Wcześniej czy później. Wydech,wraz z nową turbiną będzie pospawany nowy. A kolektor zostaje ten sam lekko zmieniony pod nową turbinę.
Chłodnicy oleju nie ma i nie będzie, turbo jest chłodzone wodą i nie ma potrzeby schładzania jeszcze oleju.
Wtryski od 1.8 pompa zmieniona na 3,5 bara regulator oryginalny od C16SE na listwie wtryskowej. To odpowiedzi na twoje pytania. :) Pozdrawiam i czekam na dalsze komentarze, uwagi oraz te najważniejsze PORADY :!:

Poznaj granice naszej wyobraźni...

Gebro 

Wysłany: 2010-04-28, 13:18   

spływ oleju powinien mieć około 1,5 mm średnicy a odpływ około 5 w ten sposób będzie dobre smarowanie a nie będzie nadmiaru oleju w turbo. nie wiem czy regulator da rade z takim cisnieniem no ale może i tak idac dalej wydech przy tej pojemności i doładowaniu 2,25 cala bedzie spokojna wartościa której raczej nie przekraczaj bo go za bardzo odpręzysz. jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz w PW

VRx 

Wysłany: 2010-04-28, 13:22   

Gebro napisał/a:
a i jeszcze jedno może i zapłacił mało ale samochód stoi bądzmy realistami a nie patrzmy przez pryzmat kolega koleżanka

Bądźmy...
Na forum jest info z początku kwietnia, że cosiara na warsztacie, mamy 28/04, niech nawet przyjmiemy że stoi 2 miesiące, a to BMW ktorym się posiłkowałeś, zgodnie z wątkiem stało od października do 3 marca (tego dnia jeszcze nie wystrojone), może ja jestem noga z matmy ale to jak nic 4 miesiące minimum. W profi zakładzie...
A to z reguły domowe projekty powstają dłużej.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

morieris 

Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG
Wysłany: 2010-04-28, 13:23   

max1975, co do marnego turbo to wlasnie jak zobaczylem z czego to pchacie to juz czułem ze beda klopoty ze względu na problem z czesciami do tej suszarki, ale jak założysz cos popularnego to mysle ze to pośmiga :) ja trzymam kciuki i chce sie z tym złapać jak skonczycie :D

max1975 

Wysłany: 2010-04-28, 13:49   

morieris, Chętnie po dotarciu i wystrojeniu umówię się z tobą na jakąś kreskę Warsaw by night :) . Co do suszarki idzie od saab-a 95 2.3 litra i tam z częściami lepiej. Przydadzą się te twoje kciuki :) .
Nie pamiętam ale ktoś pytał o cenę tego turbo, niestety to tajemnica. Powiem że maczał w tym palce mój przyjaciel Piotruś :) .
vrx.pl napisał/a:
A to z reguły domowe projekty powstają dłużej.

i tu złote słowa w domowo-garażowych projektach wszystko trwa dłużej.
Ale pierwszy wyjazd był po około pięciu dniach !!!!!!!!!!

Gladi 

Model: CorsaA x3, KadettB Kadett D i inne
Pojemność: 18E, 20SEH, C20NE, X30XE, 30E, 30SE
Wysłany: 2010-04-28, 13:52   

Jezeli regulator będzie za słaby to założymy od x30xe, silnik jest odprężony...
I proszę o skończenie z przepychankami bo ja to a ja tamto - bo to wychodzi dziecinada
Na innym forum było też nagminne takie przepychanie a jak się okazało żeby zobaczyć na żywo - przejechać się to każdy nagle nie mógł albo inne dziecinne wymówki.
A i na koniec - takie zabawy - nigdy się nie kończą - jeżeli ktoś uturbia, swapuje to później i tak będzie coś zmieniał bo mocy będzie brakować...

Koniec OT - następne OT w temacie nic niewnoszące będą nagradzane warnem
Jakaś dyskusja to zapraszam do technicznego czy do zwykłego offtopa...

[ Komentarz dodany przez: Jackass: Sro 28 Kwi, 2010 14:54 ]
Podpisuję się pod słowami Gladiego. Każde następne przejawy offtopu są równoważne z warnem.
Kadett B Kiemen QP - czeka na renowacje
Kadett D GTE Kombi (Pussy Wagon) dupowóz lansowóz :D
Corsa A GSI - swap z 20SEH na X30XE i montaż trąbek albo gaźniki
Corsa A GT - dłubane c14nz- plan swap na nudne 2.0
Corsa A goCArt - NE na codzień for sale
Plan:
Kadett D GTE i400 - Tor Edyszyn :)

max1975 

Wysłany: 2010-04-28, 13:56   

Gebro, zasilanie ma średnice węża ciśnieniowego około 1,5 -2mm czyli jest git za to spływ jest oryginalny jak przy fabryce a tam jest swobodny spływ i dziura około 10mm .
Co do tego 1,5 cm to przy przymiarce nowej turbiny, będę pamiętał. Wydech na dzień dzisiejszy zostaje - środkowy i końcowy od 1.4. Z czasem wpadnie dwa cale :) .

max1975 

Wysłany: 2010-04-28, 13:58   

Dać Gladiemu piwko !!!!!!!!! Mądre słowa skończyć z przepychankami i rzucać wyzwania !!!!!

Gebro 

Wysłany: 2010-04-28, 14:01   

najważniejsze żeby był swobodny spływ oleju bo bez tego turbiny będą padały a co do wydechu to pomyśl o tym bo seryjny jest za mały i za duze ciśnienie bedziesz miał w nim i może Ci turbine to hamować i zamontuj zegar temperatury spalin i temperatury oleju bo one sa bardzo ważne temperatura spalin nie może przekroczyć 900 stopni a olej po to żebys na zimnym nie pałował olej musi minimum mieć około 85 stopni żeby zacząć w podłoge wciskac

morieris 

Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG
Wysłany: 2010-04-28, 14:19   

max1975 napisał/a:
morieris, Chętnie po dotarciu i wystrojeniu umówię się z tobą na jakąś kreskę Warsaw by night

mam swiadomosc ze zrobisz mnei bez mydla :D ale co tam :D

Gladi napisał/a:
swapuje to później i tak będzie coś zmieniał bo mocy będzie brakować...

"ja" swapowalem i mocy mi nie brakuje :D heh EOT

[ Komentarz dodany przez: vrx.pl: 2010-04-28, 15:22 ]
warna mu :D

max1975 

Wysłany: 2010-04-28, 14:48   

Gebro napisał/a:
zamontuj zegar temperatury spalin

Ustalone mamy z Gladim że idzie czujnik AFR który jak wiadomo pokazuje skład mieszanki sczytany z tej samej sądy co czujnik temperatury czyli szerokopasmowej. Jeżeli mamy dobry skład mieszanki nie ma mowy o za wysokiej temperaturze. Więc nie chcąc ładować, całego stada czujników wybór padł na AFR, Boost (czujnik doładowania) i ciśnienie oleju. Na tym skończyło mi się miejsce na słupku. :mrgreen: Trzy czujniki to i tak o trzy za dużo :lol: :lol: :lol:
Co do wydechu masz rację, ale na dzień dzisiejszy nie ma turbiny więc na czas docierania zostanie ten co jest.

Gebro 

Wysłany: 2010-04-28, 14:56   

afr to dobre posunięcie ale ja bym proponował zamiast tego wstawić temperature spalin a stroić na sondzie szerokopasmowej, bo jak Ci sie afr zmieni delikatnie olejesz to bo nie bedziesz miał temperatury i Ci popeka wydech albo kolektor albo turbo sie skończy... wtstawie Ci potem zdjęcie jakiej my uzuwamy

max1975 

Wysłany: 2010-04-28, 15:46   

To podeślij parę fotek na meila: max3221a@op.pl

Smalcyk 

Model: Corsa
Pojemność: 1400
Wysłany: 2010-04-28, 19:13   

ja powiem jedno poczekam na efekt końcowy bo zamysł jest ok i bacznie obserwuję temat twojej corsy i czekam na wyniki z hamowni i na to jak mnie przewieziesz :mrgreen: a narazie powiem że zamysł ok a komentować prace nad corsa skomentuję po hamowni i przewiezieniu :mrgreen:

P.S. jakiej mocy się spodziewasz ? jakie docelowe ciśnienie ma być bo wcześniej kilka różnych ciśnień podanych jest

=> Płockie Forum Motoryzacyjne <=
Ostatnio zmieniony przez Smalcyk 2010-04-28, 19:16, w całości zmieniany 1 raz  

max1975 

Wysłany: 2010-04-28, 19:54   

Doładowanie ma być w granicach 0.3 a 0.5 bara żeby nie zrobić kuku. Ale planuje ustawić na stałe 0.4 po dotarciu i tak już zostawić na jazdę i strojenie. :)

Smalcyk 

Model: Corsa
Pojemność: 1400
Wysłany: 2010-04-28, 20:07   

0,7 chyba to jest maks i ryzyko więc ja bym ustawił na 0,5 bara i tak zostawił i nie kombinował z zwiększaniem doładowania

=> Płockie Forum Motoryzacyjne <=

max1975 

Wysłany: 2010-04-28, 20:18   

Będę myślał jak już turbinę wrzucę :) raczej będzie 0.4 ale zobaczymy co wyjdzie na hamowni i po strojeniu.
Nie odpowiedziałem ci na pytanie o moc.
Gladi mówił że 140 kucy i około 200 momentu bez strojenia, ja natomiast stawiam tak około 130 i 170 do 180 niutków.
Natomiast po strojeniu mówił że nawet 170 kucy i ponad 200 momentu. Będę się cieszył jak osiągnę 150 kucy i około 200 momentu.
Ale życie i hamownia pokażą swoje!!!

Hakus 

Marka: OPEL
Model: Corsa B
Pojemność: 1.6
Wysłany: 2010-04-28, 20:35   

no no Max powiem ci ja jestem pod wrażeniem :D

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2010-04-28, 20:40   

max1975, a w jakiś dalszych planach jest zakucie i dmuchanie jeszcze więcej? ;) Od strony że tak powiem formalnej będziesz wszystko załatwiał? Jak tak to podziel się ile skoczy ubezpieczenie etc. I czy problemów nie będzie w czasie przeglądu z samodzielną ingerencją w silnik?

Odpowiedz do tematu