Tak jak pisałem - jeszcze nie zabudowywałem tego. Jak dobrze pójdzie to dziś będę miał to w łapach i zacznie się zabudowa. Liczników do Astry u mnie pod dostatkiem - już 4 mam Więc będzie jak się dobrać do tego.
[ Dodano: 2010-03-08, 17:53 ]
No i się dziś zaczęło swapowanie digitala do Astry Pod względem elektrycznym faktycznie banał, gorzej pod "plastycznym". Nie oczekiwałem aż tak twartych plastików biorąc pod uwagę, że cięcie np. tunela środkowego jest banalne, bo plastik miękki. Teraz mniej więcej licznik dopasowany do białej obudowy licznika od Astry, zaś górę, czyli "szybkę" dopasowywać będę może jutro. Póki co ciężko to rozkleić.
Fotki po dzisiejszym dniu "zabawy" z tym.
Co ciekawe dziś podłączyłem pod prąd w samochodzie i działa woltomierz, podświetlenie, test wyświetlaczy. Wsio jest ok i co najlepsze jest to nowsza wersja licznika, czyli z obrotomierzem jako łuk, a nie jako fala
Niebawem miejmy nadzieje digital zamontuje w Astrze.
[ Dodano: 2010-03-10, 17:26 ]
Dziś w modzeniu digitala pora na coś co uważałem za najcięższe, czyli rozklejanie szybki od licznika astry. i... oczywiscie spieprzylem jedna rzecz Niby rozklejone, ale szybka się nie nadaje, bo za bardzo sobie wziąłem do serca rady o podgrzaniu miejsc zespojenia i... szybka się trochę zdeformowała
Ale w rezerwie jest jeszcze jedna taka część którą rozkleić spróbuję. Chyba, że samą szybkę się uda kupić. Najważniejsze że czarny plastik jest w dobrym stanie i w nim się da grzebać i dopasowywać.
Tak więc dziś jego dolną część obrobiłem i już nie ma od dołu śladów po "poprzeczkach". Górę jutro będę grzebać i może już jakoś składać to w miarę w całość. Jak dobrze pójdzie to digital na próbę w Astrze zostanie odpalony w weekend.
[ Dodano: 2010-03-11, 16:52 ]
Dziś znów trochę czasu wsadziłem w projekt licznika i w sumie jakieś efekty już są, bo da się to złożyć w całość. Miałem dziś zlutować też elektrykę, kable kupiłem, odpowiednio dużo izolacji, ale... się lutownica wysrała
Ale po kolei dziś się prezentowało tak.
Piłka, nóż i trochę pracy:
Po skończonej obróbce tej części - w zasadzie początkowo dziś tylko to planowałem zrobić :m
Potem kombinerki, nóż, trochę kleju i kawałków plastiku i...
Nie spodziewałem się, że uda się przycisk od kasowania licznika dziennego tak ładnie dopasować do dziurki od licznika Astry, ale udało się przedłużyć drucik od tego i działa Btw, to w tym liczniku się dużo łatwiej przekręca przebieg niż w Astrowym. Oczywiście cofnięte na mój oryginalny, nawet trochę wyższy.
Teraz jeszcze kupić jakieś plexi tóż przed wyświetlacz i licznik przebiegu. W zasadzie nawet nie wiem czy tą szybkę która wczoraj się zepsuła będę szukał i zakładał. W zasadzie i bez tego może być myślę. I frontu od kadett'a też tam pod spód raczej nie będę wpychał, postaram się samym plexi przyciemnionym to załatwić.
Jutro spróbuję zrobić elektrykę i może nawet jeszcze jutro to wstawić na próbę - bez licznika, bo do skrzyni mi się dogrzebywać na razie nie chce, żeby impulsator podłączyć :m
Marka: Opel
Model: Astra
Pojemność: 1600
Wiek: 26 Dołączył: 07 Mar 2010 Posty: 30 Skąd: Modlin Twierdza
Wysłany: 2010-03-12, 07:41
Jackass niezła rzeźba z tym digiem i połączenie go z serią... tylko nieestetycznie Ci wyszło to wycięcie ale sądze że to jeszcze dopracujesz gratki za pomysł i za czas wniesiony w pracke nad Aśką.
Model: Astra
Pojemność: 1600
Wiek: 26 Dołączył: 07 Mar 2010 Posty: 30 Skąd: Modlin Twierdza
Wysłany: 2010-03-12, 12:39
Jackass co do obramowania... czy chrom czy black to musisz sobie zadac pytanie czy jak chrom czy w aucie zagoszcza jakies jeszcze chromowane elementy albo jakis jeszcze taki akcent bo jak nie masz takich planow to wybralbym black ;]
Model: CorsaA x3, KadettB Kadett D i inne
Pojemność: 18E, 20SEH, C20NE, X30XE, 30E, 30SE
Wysłany: 2010-03-12, 12:49
Dokładnie jak bedzie brał chrom to musisz dodać jeszcze na desce gdzie niegdzie
ale brawo coraz lepiej czekam na efekt finalny gratki
_________________ GladiGarage - Probably The Best Place In The Universe Dziewczyno! - moja corsa miała mniej użytkowników niż Ty !
List of:
Kadett B Kiemen QP - czeka na renowacje
Kadett D GTE Kombi (Pussy Wagon) dupowóz lansowóz
Corsa A GSI - swap z 20SEH na X30XE i montaż trąbek albo gaźniki
Corsa A GT - dłubane c14nz- plan swap na nudne 2.0
Corsa A goCArt - NE na codzień for sale
Plan:
Kadett D GTE i400 - Tor Edyszyn
Na razie jest:
Wizualnie wykończone to nie jest, nie ma jeszcze pełnego podświetlenia (tylko minimalne, z jednej żarówki R5), ale już z górki, bo wsio siedzi w miarę równo, działa. Nie wiem jeszcze tylko jak prędkościomierz i przebieg, bo nie chciało mi się dobierać do skrzyni, żeby linkę wykręcić i wkręcić impulsator.
Jest on w tej chwili bez podświetlenia, ale już raczej decyzja zapadła, że podświetlenie zrobie ledowe - mimo, że chciałem to zostawić w serii, ale trudno, halogeników nie wyczaruję. W tej chwili digi jest już zrobiony tak, że jest plug&play z astrowymi złączami. Jest szansa, że w piątek/sobotę digi zagości na stałe.
No i przed chwilą tymczasowo do wskazówkowego licznika zamiast niebieskich diód zostały wstawione białe fluxy R5.
Ada$, zapalniczka nigdy w tym samochodzie nie służyła do odpalania papierosów, w środku nigdy nie było palone. Gniazdko to jest źródłem prądu dla nawigacji, telefonu etc A dlaczego tam? Od czasu jak zabudowałem CB, to właściwie gniazdko poniewierało się niezabudowane. Stwierdziłem, że trzeba z tym zrobić porządek, a tamto miejs ce wydało mi się jedynym sensownym. Sprawdzone i kable tam nie zwisają za bardzo, nie przeszkadzają, więc moim zdaniem jest to lepsze miejsce od standardowego, gdzie kable latały obok drążka zmiany biegów. Niby do ładowania mam jeszcze 4 dodatkowe gniazdka w schowku, ale jednak przydaje się jedno bliżej.
6 kwietnia 2010
Najbardziej aktualne zdjęcie Astry:
Nowa navi (czarnobiała, na pilota, ze względu na klimat lat 90tych wylądowała w Astrze) wygląda tak:
Wylądowały także elektryczne szybki na przód. Sterowanie wygląda tak:
A mój "pomocnik" który cały czas mi towarzyszył w ostatnich rzeczach wygląda tak:
Navi przed chwilą przetestowana w trasie Puławy->Lublin->Warszawa i daje radę bardzo dobrze. Akurat gadżety w nawigacji mi nie potrzebne. Szybki też dają radę, demonami prędkości nie są, ale lepsze to niż "System ROS" (ręczne otwieranie szyb)
Nie miałem okazji kupić boczków bez dziur na korbki, stąd przełączniki w tamtym miejscu. Ale kiedyś planuję wsadzić oryginały z cabrio na stronę kierowcy (4 przełączniki), w drzwi pasażerów dać oryginały te owalne i oczywiście zrobić elektrykę z tyłu. To co teraz jest może najpiękniejsze nie jest, ale moim zdaniem wizualnie daje radę, bo faktura plastiku zbliżona do oplowskiego. Najgorzej tylko z praktycznością, bo przełączniki w miejscu, gdzie trzymam kolano...
Wysłany: 2010-04-06, 18:25
nie wiem jak to jest z astrami ale np w vectrze A były przełączniki w tunelu zamontowane ja tez tak sobie zrobiłem elektrykę przodu. Tyłu nie mam zamiaru bo ja tam nie jeżdżę..... ale skoro mówisz ze to rozwiązanie tymczasowe to chwała ci za to
Kri$, no jest opcja w tunel środkowy i nawet o tym myślałem, ale w Astrze za bardzo nie ma miejsca w którym to możnaby zrobić. Tymbardziej że u mnie już dwa przyciski od czego innego w tunelu są. A w Astrze w oryginale w drzwiach były przełączniki.
Wysłany: 2010-04-06, 19:39
mój kumpel ma podobne superowe pokrowce to "włosy" z nich sa wszędzie poczynając na desce rozdzielczej na pasażerach kończąc @ro ten kot coś czytał i go lektura znużyła Jackass ale pierdół sie zawsze można czepiać mimo wszystko na dobrej drodze jesteś powodzenia w dalszych modach nie myślałeś nad jakaś inwestycją na zewnątrz auta ? żeby sie wyróżniał od innych asterek ?
mój kumpel ma podobne superowe pokrowce to "włosy" z nich sa wszędzie poczynając na desce rozdzielczej na pasażerach kończąc
hehe, to u mnie "włosy" z nich się trzymają. Od nowości pokrowce są na fotelach. Jak wujek kupował tą Astrę w salonie w Bielsku Białej to dopłacił bodajże 300zł za te pokrowce. I nie wiem czy to oryginały GM, czy jakoś robione dla Opla Ale jakości są super.
Kri$ napisał/a:
Jackass ale pierdół sie zawsze można czepiać
Potwierdzam i dzięki za czepianie się - czasem można samemu coś przemyśleć po podpowiedzi innych Także o negatywne komentarze się nie czepiam, a dziękuję za nie tak jak za pozytywne.
Kri$ napisał/a:
mimo wszystko na dobrej drodze jesteś powodzenia w dalszych modach
dziękuję dziekuję.
Kri$ napisał/a:
nie myślałeś nad jakaś inwestycją na zewnątrz auta ? żeby sie wyróżniał od innych asterek ?
Jak kiedyś trafi lepszy silnik, to będzie kierunek w stronę pakietu 200ts. Teraz myślę o zrobieniu na czarno budy poniżej listew i fajnie by było dorwać szeroką stal. A tak to jeszcze grill od vauxa który posiadam w sumie od dawna. Wtedy też przyciemnianie lampek przednich. A więcej na razie nie planuję. Kiedyś był pomysł szachownicy na dachu, ale jakoś to zginęło śmiercią naturalną
jakass w/g mnie te wlaczniki to pol srodek i nie bardzo pasi
Czytaj ze zrozumieniem. Tak jak pisałem to jest bardziej tymczasowe
Z przed chwilą zrobionych rzeczy, to właśnie zakończyłem robienie digitala pod względem elektrycznym (podświetlenie to białe fluxy). Także może w weekend impulsator wkręcę i założę digitala
7 kwietnia 2010
Digi już elektrycznie zakończony, teraz tylko wizualne poprawki i można montować. Dziś się zajmę wyprowadzeniem kabli z impulsatora.
O, dzięki. Fajna felga w sumie. Ale ja bardziej myślę o czymś z rantem, albo o wiatrakach z GSi. I generalnie chyba na 15 bym polował. Ale odezwę się do sprzedającego czy by nie opuścił jeszcze ceny i może się tym zainteresuję...
morieris napisał/a:
ciemno cos niestety
No na ledach nigdy nie będzie tak jak na halogenach A na to mnie nie stać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum