Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Zamknięty przez: morieris
2011-05-22, 12:22
Astra F Caravan Adamwwy
Autor Wiadomość
adamwwy 

Marka: Opel
Model: Frontera A Long
Pojemność: 2.4
Wysłany: 2011-01-15, 00:40   Astra F Caravan Adamwwy

Autko z silnikiem 1.7D 57KM w wersji caravan. Rocznik 1992, przebieg bliżej nie określony. Jak kupowałem autko w maju 2009r miał na liczniku 197kkm, teraz jest 238kkm, jaka jest prawda, tego nie wiem. Auto było najbiedniejszą wersją. Nie miało dosłownie nic z dodatkowego wyposażenia. U mnie dostało centralny zamek z alarmem, elektryczne szyby, relingi, hak, radio i alufelgi i opony 185/70/13. Pomalowałem zderzaki i lusterka pod kolor nadwozia, zmieniłem atrapę i reflektory na wersję po FL (nie w wyniku wypadku) trafiła się okazja zamienić się reflektorami i dokupiłem tylko atrapkę pod kolor za 30zł , przyciemniłem szyby w bagażniku, zamontowałem podłokietnik, nadkola i wzmocnione, wyższe sprężyny z tyłu. Zmieniłem też podświetlenie zegarów na zielone.

W planach małe zaprawki na tylnych nadkolach i wyższe sprężyny z przodu.

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnio zmieniony przez adamwwy 2011-01-15, 12:02, w całości zmieniany 3 razy  

morieris 

Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG
Wysłany: 2011-01-15, 01:08   

tylko pierwsze zdjecie dziala... najlepiej jak bys wrzucil fotki na www.imageshack.us a poza tym to podoba i sie przedni zderzak i takie malowanie :)

Ada$ 

Marka: Seat
Model: Leon
Pojemność: 1.8
Wysłany: 2011-01-15, 11:51   

Doprowadziłeś ją do ładnej serii :)

adamwwy 

Wysłany: 2011-01-15, 12:03   

Poprawiłem zdjęcia.

Dudek 

Wysłany: 2011-01-15, 14:28   

Jak moje kombi troche :)

adamwwy 

Wysłany: 2011-01-16, 00:39   

Pomyślałem, że można by zaszpachlować te rowki na bokach w zderzakach.. Robił już może ktoś coś takiego??

morieris 

Wysłany: 2011-01-16, 02:50   

jesli juz to nie szpachlowac tylko raczej zaspawac plastikiem bo szpachla moze pekac, jak jestes zareestrwany na att to z tego co pamietam to chyba Mader ma tak zrobione.

adamwwy 

Wysłany: 2011-01-16, 18:02   

Ciekawie wygląda taki zderzak. Mam ochotę jeszcze na wspomaganie i kierownicę zmienić na tą z poduszką, ale jak już zmienię to zachce mi się zamontować też sterownik itp. żeby to działało, a że te auto to stary klekot nie mający nawet pinów w złączu diagnostycznym to miałbym sporo roboty... ale kusi bo takie kompletne zestawy do innych aut kupowałem po 120-150zł :-) więc i ten pewnie też nie byłby drogi...

adamwwy 

Wysłany: 2011-01-22, 18:18   

Dziś autko dostało podgrzewanie lusterek, nowe klocki TRW i diodowe zielone podświetlenie zegarów i DIDa :-)

Ada$ 

Marka: Seat
Model: Leon
Pojemność: 1.8
Wysłany: 2011-01-22, 22:40   

Idziesz w dobrym kierunku :)

todi_wawa 

Model: Vectra
Pojemność: 1,8i C18NZ
Wysłany: 2011-01-23, 15:58   

widzisz wracając od air bega i takich tam udogodnień to muszę cię zmartwić to jest golas silnik wysoko prężny nie ma kompa do sterowana ecu jak benzyniak jest sterowany przekaźnikami. Zakładane kiery z poduchą oki ale podpięcie samej poduchy to już polecałbym kompletnego swapa na benzyniaka ;]
Nie podłączysz poduchy bo ci wystrzeli nawet nie wiesz kiedy ;] zostaw odłączoną a najlepiej demontuj sam nabój CO2 z poduchy i będzie gitara, wspomaganie w tym silniku to banał ale zobacz czy masz miejsce na bloku powinieneś mieć dziury .

ogółem jak patrze na białego caravana co na początku nie miał nic a teraz prawie full opcja to mi się mój przypomina:D

ogółem poradził bym ci go z tyłu posadzić troszkę na ziemie bo widać jakby miał odlecieć

adamwwy 

Wysłany: 2011-01-23, 23:25   

Podpięcie poduchy to żaden problem. Sterowanie poduszki jest z oddzielnego sterownika będącego jednocześnie czujnikiem ją wyzwalającym podczas wypadku. Robiłem już takie rzeczy tylko, że tu akurat jest najbardziej skomplikowana sytuacja ze wszystkich bo: auto jest do tego nie przystosowane, nie ma miejsca na sterownik bo ta konsola przeszkadza, nie ma wyjścia diagnostycznego itp. Wszystko trzeba montować od podstaw. Ale... ja lubię wyzwania. Jeśli tylko sterownik jest solidnie przymocowany i nie ma zwarcia to poduszka nie ma prawa wystrzelić. Sporo z tym roboty bo trzeba przewiercić się prze podłogę i od spodu przyspawać śruby które będą mocowały sterownik, podłączyć kontrolkę w desce rozdzielczej, podłączyć wyjście diagnostyczne dla poduszki, poprowadzić całą instalację elektryczną. Najprościej było zamontować w Felicii. Niecałe 2 godziny i poducha zamontowana. Tylko, że tam było miejsce na sterownik i wyjście instalacji elektrycznej od kontrolki, zasilania i diagnostyki gotowe. Jedynie trzeba było przykręcić sterownik, zmienić kierownicę i wpiąć 3 kostki :-) Dziury na bloku są, nawet podwójne koło pasowe jest (może ktoś sobie kiedyś wyjął wspomaganie?) Tyłu nie posadzę bo wożę czasem ciężary i taki mi niestety potrzebny.

todi_wawa 

Wysłany: 2011-01-23, 23:37   

do poduchy w takim razie też łatwo będzie czyli nie tylko mój silnik 1.7 bez turbo oplowski maiło taki bajer czyli masz na wąski pasek to brakuje ci pompy magla zbiorniczka i przewodów

adamwwy 

Wysłany: 2011-01-24, 00:53   

Magiel u mnie leży tylko, że jest rozszczelniony. Chyba nie warto tego rozbierać bo kiedyś kupiłem sprawny kompletny magielek od nexii lub espero ze wspomaganiem za 70zł i do astry pasował bez jakichkolwiek przeróbek. Całe wspomaganie kosztuje teraz grosze. Maglownice są po 50zł. pompy 40-50zł, zbiorniczek 10zł no i przewód ok. 40zł. Do tego pasek i za max. 180zł można mieć wspomaganie jeśli samemu się montuje.

todi_wawa 

Wysłany: 2011-01-24, 08:18   

montaż jest banalny a rozczelniony może przez uszczelki koszt wymiany 20pln by się samemu z tym nie pierd/// bo troszkę roboty jest widać że wiedzę masz powodzenia w modach

adamwwy 

Wysłany: 2011-02-07, 01:22   

Auto dostało kierownicę z poduchą. Niestety do wymiany kwalifikuje się poduszka silnika bo trzęsie autem, któryś z elementów przedniego zawieszenia bo sobie puka i tylne amortyzatory... Chyba padnie na gazowe SRL.
Ostatnio zmieniony przez adamwwy 2011-02-07, 01:25, w całości zmieniany 1 raz  

morieris 

Wysłany: 2011-02-07, 01:46   

nie kupuj srl... w mojej astrze wysraly sie po roku ...

adamwwy 

Wysłany: 2011-02-08, 00:07   

Dziwne bo ja mam póki co z nimi dobre doświadczenia,a już trochę tego zamontowałem i nie było problemów... Aczkolwiek wszędzie się może trafić szmelc, a największy znany mi przebieg na tych amorkach jest w corsie i tylko ok. 20kkm więc nie wiele, ale auto prowadzi się super. Dziś zauważyłem, że zaczyna mi płynu ubywać. Winowajcą okazał się tylny cylinderek. Rano wymiana i chyba od razu płyn hamulcowy zmienię.I jak zwykle będę musiał sam odpowietrzyć...

morieris 

Wysłany: 2011-02-08, 01:12   

No to moze ja trafilem na jakas padline ...

adamwwy 

Wysłany: 2011-02-12, 00:01   

Cylinderek wymieniony. Przewód hamulcowy się urwał w cylinderku i też trzeba było wymienić. Poduszka silnika co raz bardziej woła o wymianę... Chyba jutro się nią zajmę.

adamwwy 

Wysłany: 2011-03-04, 00:33   

Oto nowe zdjęcia. Przy okazji proszę moderatora o zrobienie miniaturek ponieważ mam problem z pobieraniem kodów.

Małe podsumowanie zmian, dodatków itp.:

Alarm z centralnym zamkiem
ALufelgi (lato)
CB radio
Elektryczne szyby przód
Kierownica z airbag z Omegi, obszyta skórą
Hak fabryczny oryginalny
Podłokietnik
Podgrzewane lusterka
Podświetlenie tablicy rej. i oświetlenie wnętra LED
Podświetlenie wskaźników i DID na zielono
Przyciemnione tylne światła i szyby
Przód zmieniony na polift
Radyjko cd/mp3/USB/SD
Relingi
Wskaźnik ładowania akumulatora
Wzmocnione tylne sprężyny
Zderzaki i lusterka w kolorze nadwozia
Żarówki przednich reflektorów zmienione na zimny biały wpadający w błękit

//linki zamienione na miniatury. ELGregory

pedro 

Model: Calibra
Pojemność: 2.0
Wysłany: 2011-03-04, 22:46   

Białe Caravany oczami wyobraźni widzę z przyciemnionymi szybami, chociaż odrobinę ale jednolicie, zglebione i na dużej srebrnej lub matowo czarnej (jeśli są takie dodatki w stylu listwy itp jak u Ciebie) feldze. Co Ty na to?

adamwwy 

Wysłany: 2011-03-09, 21:59   

Oprócz gleby wszystko mogłoby mieć u mnie rację bytu. Mam już 2 auta posadzone, ale Astry nie da rady bo ona czasem pracuje i wozi ciężary. Szyby będą ściemnione, ale jeszcze za zimno na to. Felgi z ostatnich zdjęć są tylko zimą, na lato mam alufelgi, ale nie za duże niestety...

Przy okazji: ostatnio wymieniłem lewy przegub zewnętrzny, łącznik stabilizatora i zreanimowałem elektrykę prawej szyby bo masa uciekała i słabo się szybka podnosiła.

adamwwy 

Wysłany: 2011-03-11, 19:11   

Mała sesja po zmianie kół na letnie.
Przy okazji pomalowałem bębny hamulcowe, ale nie wiem czy to osiągnęło zamierzony efekt...

adamwwy 

Wysłany: 2011-03-30, 00:12   

Dziś zamontowałem z tyłu nowe amortyzatory gazowe. Niestety nie było to takie proste bo musiałem zbiornik opuścić, a był pełen paliwa. Wreszcie się auto nie buja po przejechaniu przez progi zwalniające.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi