Marka: Opel
Model: Astra F
Pojemność: C18XE
Wiek: 27 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 39 Skąd: Biała Rawska
Wysłany: 2012-03-27, 10:38
Postanowiłem trochę odświeżyć temat :568:
Od ok 2 tygodni śmigam już na setup-ie letnim, co na razie nie jest za ciekawe. Powód wiadomo, wszędzie gdzie się nie jedzie pełno dziur :565:
Przed założeniem borbet-ów zakupiłem nowe pierścienie, bo jeden okazał się pęknięty :570:
A co do wyglądu to nic się na razie nie zmieniło
I takie od bicie
I pewnego słonecznego dnia chciałem przymierzyć Przedni zderzak, i co się okazało zonk :570: Brak blaszek i wkrętów do przykręcenia belki. Szybka decyzja...kupujemy nowe :568:
I tak dzięki koledze niski wpadły nowe blaszki i wkręty z pod znaku GM :562:
Wysłany: 2012-05-07, 15:23
Heh, miałem nic się nie chwalić do czasu jak już będzie po zabiegu. Ale dzisiaj tak siedzę sobie i pomyślałem że może jednak się pochwalę nowym nabytkiem :562: Kupionym za śmieszna kasę.
A jakieś 2 miesiące temu zakupiłem silnik v6 z Calibry 97r, a dokładnie X25XE prawie kompletny.
Jak już dotarł to zabrałem się za rozbieranie go żeby go wyczyścić bo był z deka pozalewany olejem
Na następny ogień poszedł kolektor ssący, a po zdjęciu okazał mi się miły widok... Kanały ssące i zawory czyściutki. Mało tego, kanały ssące są po obróbce i polerce.
Potem zrzuciłem pokrywy zaworów i następne miłe zaskoczenie, wałki są z 3.0 a dokładnie ssące G i wydechowe A. Na wstępie już pewnie coś mocowo jest więcej niż fabrycznie.
A po małym czyszczeniu wygląda tak
Aktualnie motorownia jest rozebrana, w celu wymiany uszczelek, simeringów itp. A, i nie obeszło się bez wywalenia eco fasolek, a wgłębienia po nich zostały zalane aluminium i troszkę powiększone. (Zdjęć brak, bo nie zrobiłem :570: ) Jeszcze tylko trza wymienić uszczelniacze, dotrzeć zawory i lekko splanować(wyrównać).
Wszystkie uszczelki i simeringi są już kupione. brakuje tylko rozrządu i uszczelek.
wydechowych i można składać. A kiedy wpadnie pod maskę to troszkę się zejdzie, trzeba go dobrze poskładać :564:
Wysłany: 2012-05-09, 18:19
Mały up-ek by się przydał, a więc wczoraj jeszcze odebrałem uszczelki od Z32SE
Zawiozłem tez wczoraj głowice do zakładu na sprawdzenie, wymianę uszczelniaczy i splanowania. Dzisiaj odebrałem je, są wymyte i czyste teraz :562:
Postanowiłem też odnowić kilka rzeczy, i na pierwszy ogień poszły kółka rozrządu
Również kolektor ssący nie oprze się odnowy, i będzie na czarno lub na czerwono jak kółka rozrządu. Jeszcze zastanawiam się nad blokiem w jaki go pomalować? :566:
Trzeba jeszcze wymienić uszczelniacze na wale i można składać :562: A że znowu jestem na przymusowym zwolnieniu powinno pójść w miarę sprawnie
Ostatnio zmieniony przez Lukas1985 2012-05-09, 18:25, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum