Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Astra 4.1 x41nz ;p - ElGregory
Autor Wiadomość
morieris 

Marka: Opel
Model: Astra F Bertone
Pojemność: X16SZ + LPG
Wysłany: 2010-05-07, 18:42   

Hmm zawsze mozna wziac troche czarnej folii jak na słupki i zrobić blende :)

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2010-05-07, 19:14   

morieris, ale widziałem to na żywo na jakimś sedanie i szczerze to już lepiej bez blendy :)

ELGregory 

Marka: OPEL
Model: Astra f
Pojemność: x14nz
Wysłany: 2010-06-19, 18:10   

w astrze ostatnio calkiem sporo sie dzieje aczkolwiek ciezko nazwac to modami :/ astra jest teraz moim srodkiem zarobku i jest codziennie mocno eksploatowana i co za tym idzie ... pada wszystko po kolei :/ w zeszlym tygodniu pekla sprezyna z przodu wiec do wymiany poszly obydwie z przodu plus koncowki drazkow ktore tez skonczyly zywotnosc - mechanior zarobil. kiedy juz myslalem ze wkoncu odlozylem kase na wiecznie przekladane mody ... w czwartek padla mi chlodnica :cry: tym razem stwierdzilem ze nie dam zarobic mechaniorowi i zrobie sam zaluje tylko ze nie mam garazu ale na parkingu tez da rade :P
dzis zakupilem nowa chlodnie

a jutro zabieram sie za robote przy okazji moze uda mi sie lepiej tego grila lepiej spasowac ;)
bede robil to pierwszy raz w zyciu wiec mam nadzieje ze sie uda i astra znow wyruszy na ulice :)

morieris 

Wysłany: 2010-09-11, 20:31   

dawaj foty :P

ELGregory 

Wysłany: 2010-09-13, 01:01   

no dobra dobra nie mialem czasu :-P
dzieki uprzejmosci kolegi morierisa ktory w koncu zdecydowal sie pozbyc pewnej rzeczy w sobote asterka dostala nowy gadzet a wlasciwie to 4 :mrgreen:
asterka dostala nowe papucie ktore sprawily ze na mojej twarzy pojawia sie banan :mrgreen: ATS 175/70 R15

cos mi niestety obciera chyba z tylu podczas jazdy ale przemacalem kazde kolo z kazdej strony i nie znalazlem nic takiego co mogloby obcierac :-x kumpel mi podpowiedzial ze to moze byc wina ktorejs sruby w sensie ze jest za dluga i obciera o jakas sprezynke w bebnie bo on tak mial kiedys w primerze;

ponadto przez ostatni miesiac wreszcie wymienilem olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtr kabinowy (przy wymianie kabinowki wyczyscilem i osuszylem rynienke w podszybiu bo sporo szlamu sie nazbieralo) a filtr paliwa zakupiony i czeka na odpowiedni moment montazu;
ponadto wymiana plynu hamulcowego z odpowietrzeniem ukladu (chyba zrobie to jeszcze raz bo mam wrazenie ze stary plyn sie nie zlal do konca) no i musialem tez zakupic nowa cewke zaplonowa bo stara padla :-?
niestety w ostatnim czasie troche mi asterka podupada na zdrowiu wylaniajac coraz to nowe usterki ktore mnie troche kosztuja kasy oraz nerwow; no i znow czeka mnie wizyta u mechaniora bo drazek do wymiany o ile nie padlo cos jeszcze w zawieszeniu i znow peknie pare zlotych z mojego juz pustego portfela :-/
ale mam nadzieje ze sie uspokoi i bede mogl sie wziac za wymiane reszty rzeczy ktore ciagle czekaja na swoja kolej czyli dziurawy tlumik srodkowy, kopulka z palcem do wymiany, antena, silnik krokowy ogniska rdzy trzeba polikwidowac przed zima, i pewnie jeszcze cos sie znajdzie

Kri$ 

Wysłany: 2010-09-13, 05:46   

bardzo mozliwe ze twój kolega ma racje. Ja w tamtym roku jak zmienialem opony na zimowe przypomniałem sobie ze mam dwie sruby od stalusów pod kołem zapasowym a ze miałem subwoofer duzy to nie chciało mi sie tego wyjmowac...... wiec wkreciłem sruby od alusów. Na oko wydawały sie jednakowe tylko w jednej czunbek był płaski a w drugiej zeszlifowany i tez mi tarło a nie wiedziałem co sie dzieje a to wlasnie te dwie sztuki srub z alufelg. Zamieniłem na seryjne i była malyna :D

co ta astra taka wysoka z przodu ?
Ostatnio zmieniony przez Kri$ 2010-09-13, 05:47, w całości zmieniany 1 raz  

morieris 

Wysłany: 2010-09-13, 10:03   

małe sprostowanie :D opona to 175/55 r15 :)

Ja jutro bede mial nowe felgi wiec mysle ze tesknił za nimi nie bede :D

ELGregory 

Wysłany: 2010-09-13, 13:07   

jutro zaprowadzam astre do mechanika na zrobienie drazkow i paru innych drobiazgow
Kri$ astra jest wysoka z przodu bo sa nowe sprezyny seria, nie wyglada to szalowo ale narazie tak musi byc a gleby nie planuje w najblizszym czasie z powodow finansowych moze kiedys jak spadnie jakis garnek zlota z nieba :-P
Jackass napisał/a:
Btw, widzę że korzystasz z bagażnika dachowego. Powiedz mi czy masz jakiś firmowy, czy najtańszy? Bo ja mam swój polskiej produkcji, za całe 80zł nowy ( :lol: ), od pół roku i już go mega ruda zeżarła :lol: A np. firmy Thule (która z doświadczenia wiem, że jest b.dobra) znaleźć nie mogę :(

ten bagaznik co jest obecnie zalozony jest pozyczony od drewniaka i jest to bagar na 3 rowery; ja mam swoj ale tylko z jedna rynienka a firma unknown jakas najtansza pewnie ;-)
morieris napisał/a:
małe sprostowanie :D opona to 175/55 r15 :)

faktycznie pomylilo mi sie ze starymi 13 :-P
astra jest troche uswiniona ale mam za duzo spraw na glowie i kompletny brak czasu ale jak tylko znajde chwile i bedzie pogoda to pojade na dziale do ojca i sie wypucuje asterke :mrgreen:

ELGregory 

Wysłany: 2010-10-25, 23:07   

astra obecnie znow jest u mechanika
tym razem do wymiany poszla kopolka z palcem oraz swiece, jeszcze do wymiany jest komputer oraz gdzies powietrze sie dostaje do kolektora czy jakos tak :-(
no i gdzies przy kolach z przodu mi piszczy gdy skrecam kierownica o 360 stopni i wiecej w obie strony
cos mi sie sypie starowinka ostatnio i nie wiem co to dalej z nia bedzie :roll:

Kri$ 

Wysłany: 2010-10-26, 05:33   

co to skrzypienia ja tak miałem jak sie wykrzywiła ta osłona tylna tarczy hamulcowej gdy jechałem prosto była cisza gdy skręcałem zaczynało popiskiwać i im bardziej agresywny był skręt tym bardziej piszczało

ELGregory 

Wysłany: 2011-02-02, 15:51   

dawno nic nie pisalem tutaj wiec uzupelnie
od ostatniego wpisu zostal wymieniony komputer i nowe kable wn oraz w zeszlym tygodniu poszla linka sprzegla i wspolnie z mechanikiem stwierdzilismy ze wymienimy cale sprzeglo bo lozysko bylo juz padniete prawktycznie wiec wymienione zostalo lozysko tarcza docisk linka i plyn oraz zamach byl przetaczany bo cos tam nie pasowalo - generalnie jak sie okazalo to sprzeglo do mojego modelu nowe w intercarsie kosztuje 1000 zl :shock: a gdzie jeszcze robocizna itp wiec trza bylo pomodzic
astra obecnie na chodzie i w codziennej eksploatacji ale juz bardzo mocno sie odzywaja bebny do wymiany cos mi stuka z przodu jakby wachacz musze zajrzec tlumik srodkowy do wymiany no i cos za duzo mi wachy bierze bo cos ok 12l nie mam lekkiej nogi ale ten wynik mnie powalil jak sobie wyliczylem :-/ w sumie nie wiem czemu tyle pali elektryka silnika praktycznie nowa filtry wszystkie nowe oleju praktycznie nie bierze no i nie tankuje na jakis tam tesco itp :-/

morieris 

Wysłany: 2011-02-02, 18:33   

co do spalania to nie wiem czy to nie kwestia tego zeby komp sie nauczyl ... a jak nie to jest spora szansa ze lambda umiera/umarla.

ELGregory 

Wysłany: 2011-02-02, 18:35   

no o sondzie tez pomyslalem ale nie wiem czy mi gdzies nie zasysa powietrza do uklad w sensie jakas uszczelka przy kolektorze albo pod pokrywa ?

Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2011-02-02, 19:04   

ELGregory, a wymieniałeś kiedyś krokowca? Mi o dziwo po wymieanie nie dość że równiej silnik chodzi, to i spalanie spadło - choć nie wiem czy to nie dlatego, że zaczął mi MID znów działać przy okazji wymiany linki i zaczęło się patrzenie na spalanie :P

A komp... może ma jakieś inne mapy? Ponoć programów w tym kompie były ze 3, więc może jest jakiś inny i stąd większe spalanie? Ale nie wiem, to tylko teorie.

Co do stukania, to też mi zaczęło stukać i mechanik powiedział, że to amorki już przy zimnie stukają - nie wiem czy kiedyś robiłeś zawiechę.

ELGregory 

Wysłany: 2011-02-02, 19:58   

zawieche z przodu wymienialem zaraz po kupnie takze ma jakies 3 lata dopiero razem z wachaczami sforzniami etc ale przy mojej obecnej pracy wszystko sie inaczej zurzywa wiec wszystko jest mozliwe
co do krokowca to kaslo mi sprawdzal i powiedzial ze w miare dobrze hula i komp tez aczkolwiek nie wspominalem mu o spalaniu przy najblizszej okazji mu pomarudze
co jeszcze moze miec wplyw na wieksze spalanie oprocz wyzej wymienionych rzeczy?

Ostatnio zmieniony przez ELGregory 2011-02-02, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

ELGregory 

Wysłany: 2011-04-03, 01:59   

od ostatniego posta zostaly wymienione hamulce komplet tyl
jakies 2 tyg temu jakis burak zostawil mi niespodzianke na parkingu pod robo i sp... uciekl :-x wybral chyba najlepsze miejsce

jako ze nadkole sie sypie i wlew takze wiec przy okazji i funduszy sie zrobi odrazu cala reperaturke

dzis astra wkoncu sie doczekala wiosenno letniego setupu w postaci alu i mycia pozimowego

na dzien dzisiejszy astra konczy z charówą gdyz zakupilem drugie auto licze ze w ten sposob skonczy sie awaryjnosc astry

pedro 

Model: Calibra
Pojemność: 2.0
Wysłany: 2011-04-03, 02:07   

Awaryjność zostanie podzielona między astrę a to drugie symetrycznie do udziału i rocznika, czyli pewnie jednak na korzyść tego drugiego...

A co sobie sprawiłeś?

ELGregory 

Wysłany: 2011-04-03, 02:16   

>> ślimak cc 700 <<
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez ELGregory 2011-04-03, 02:17, w całości zmieniany 1 raz  

VRx 

Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta
Wysłany: 2011-04-03, 10:18   

pedro, historia drugiego auta jest dosyć dobrze znana dzięki mechanikowi, więc nie powinno być niespodzianek.
A wtedy pozostaje doprowadzić astrę do porządku i posłuży.
Gregu, ja bym widział chociaż delikatną glebę, bo przy tych felgach aż się prosi.

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

morieris 

Wysłany: 2011-04-03, 11:27   

Grzesiek a odgiales ten blotnik ? bo niestety felga jest tak spasowana ze wchodzi na styk przy seryjnym ustawieniu blotnika i zeby sie nie skonczylo na tym ze potniesz opone na jakiejs nierownosc.

ELGregory 

Wysłany: 2011-04-03, 14:04   

oczywiscie ze odgialem inaczej wogole by fela nie weszla dodatkowo jeszcze ten rancik wyprostowalem zeby nie bylo niespodzianki
co do gleby to i ja chetnie bym widzial -20 lub -40 max bo cenie rodzinny komfort no ale wiadomo finanse :-/

Odpowiedz do tematu