Mazowiecki Klub Opla Strona Główna Zaloguj Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj

Poprzedni temat «» Następny temat

Wycofanie OC na czas remontu a rejestracja pojazdu
Autor Wiadomość
Jackass 

Marka: Opel/Renault
Model: Astra F/Scenic III
Pojemność: X14NZ/1.5 DCi
Wysłany: 2010-06-29, 22:38   

Gladi, niby to dział offtopic, ale nie chciałbym Ci robić syfu w Twoim temacie, także jeśli pytanie nie na miejscu, to powiedz, a usunę post. Nie chcę też pytać na gg, bo dobrze by było, żeby taka wiedza się znalazła na forum.

Ty się na tym raczej znasz, więc jakbyś znalazł chwilę czasu to bym prosił o odpowiedź.

Otóż zakładając, że kupuję sobie corse a, chcę ją pomodzić, ale wszystko robiąc legalnie. I sprawa wygląda teraz tak: kupuję samochód, chcę go wyrejestrować czasowo na czas remontu, przebudowy etc.

Zbiór pytań nr1: Co w tym momencie robię? Gdzie? Urząd i wydział ruchu drogowego? Ubezpieczyciel? Z jakimi opłatami się to wiąże? Czy czas jest jakoś urzędowo ograniczony, czy np. ja mówię, że remont będzie trwał 5 lat i na tyle dostaję papiery, czy na zasadzie, że jak skończę remont, to rejestruję znowu? Czy dowód rejestracyjny jest zabierany na ten czas?

Idąc dalej remontuję sobie samochód, wstawiam do corsy silnik c20xe, który tam fabrycznie nie występował. Załóżmy, że mimo iż samochód nie jest jeszcze opłacony przejeżdżam 50m pomiędzy jednym garażem, a drugim, albo jadę na przegląd diagnostyczny, ale akurat trafiają się miśki z kontrolą i mnie haltują.

Zestaw pytań nr2: Co mi mogą zrobić w takiej sytuacji gdy są zmiany względem oryginału i nie ma rejestracji, oc? Odholowanie? Zarekwirowanie? Zabranie dowodu rejestracyjnego? Grzywna? Nie wiem co tam jeszcze?

Załóżmy, że remont się zakończył, rozumiem, że jadę teraz na przegląd, na zwyczajną stację diagnostyczną.

Zestaw pytań nr3: Jak to jest w przypadku zmiany silnika, hamulców, pewnie jakiś elementów konstrukcyjnych? Samochód idzie jako składak, czy np. w tym wypadku w dowodzie jest zmieniane przykładowo z corsa 1.2 na corsa 2.0? Jak w ogóle rozpatrują taką zmianę? Jakoś nieprzychylnie są do tego nastawieni? Wiem, że kolega z ATT, właściciel zielonej AF sedan z wrzuconą V6 (nie pamiętam nicka :oops: ) musiał się trochę namęczyć, żeby zrobić przegląd i znaleźć odpowiedni zakład który to podbił, bo reszta nie chciała.

Mam już przegląd, chcę wznowić rejestrację.

Zestaw pytań nr4: Zgłaszam się do urzędu do wydziału komunikacji i do ubezpieczyciela i to wszystko? Czy nowe blachy będą wydane, czy można wznowić rejestrację na poprzednich? Jakieś dodatkowe opłaty, czy tylko tyle, że oc się podnosi ze względu na silnik?

Jeszcze takie pytanko: wiem, że w przypadku aut na żółtych tablicach na pewno jest taka opcja, ale czy w przypadku normalnych też jest... Otóż rejestracja i ubezpieczenie kwartalne, roczne? Zakładając, że nie jeżdżę tym samochodem zimą, bez sensu jest płacić ubezpieczenie i tego nie wykorzystywać. Jest taka opcja w normalnym samochodzie?

Generalnie temat nurtujący mnie od jakiegoś czasu, od kiedy zastanawiam się nad drugim samochodem-zabawką ;) Najbardziej odstrasza mnie fakt wykładania około tysiaka rocznie na ubezpieczenie. A tak jakby kupić coś za mały grosz, przez np. rok zrobić na prawdę na błysk, ubezpieczać sezonowo, to miałoby to jakiś sens. Wiadomo - opłacalne to nigdy nie będzie. Ale chodzi o zabawę bez zbędnych kosztów, ale za razem w pełni legalną.

VRx 

Marka: Opel
Model: Astra
Pojemność: akurat do miasta
Wysłany: 2010-06-29, 22:49   

Jackass napisał/a:
chcę go wyrejestrować czasowo na czas remontu

Samochód żeby wyrejestrować musisz mieć tablice, dowód i tabliczke znamionową więc tylko złom, Gladi napisał o wycofaniu OC na czas remontu, samochód jest zarejestrowany ale nie dopuszczony do ruchu.
Jackass napisał/a:
Załóżmy, że mimo iż samochód nie jest jeszcze opłacony przejeżdżam 50m pomiędzy jednym garażem, a drugim, albo jadę na przegląd diagnostyczny, ale akurat trafiają się miśki z kontrolą i mnie haltują.

Nie dopuszczony do ruchu na drogach publicznych nie masz prawa sie nim poruszać, tylko laweta, a jak Cie złapią to holowanko Cie czeka + nie wiem jakie konsekwencje finansowe.
Jackass napisał/a:
Mam już przegląd, chcę wznowić rejestrację.

Zestaw pytań nr4: Zgłaszam się do urzędu do wydziału komunikacji i do ubezpieczyciela i to wszystko? Czy nowe blachy będą wydane, czy można wznowić rejestrację na poprzednich? Jakieś dodatkowe opłaty, czy tylko tyle, że oc się podnosi ze względu na silnik?

Wznawiasz oc, nie rejestracje bo wyrejestrować go nie możesz od tak sobie.

[ Dodano: 2010-06-29, 23:51 ]
wydzialiłem temat, jak coś to podeślij Gladiemu linka na PW

www.driftsessionsrc.pl
RC Drift photos

Jackass 

Wysłany: 2010-06-29, 23:10   

vrx.pl napisał/a:
Samochód żeby wyrejestrować musisz mieć tablice, dowód i tabliczke znamionową więc tylko złom, Gladi napisał o wycofaniu OC na czas remontu, samochód jest zarejestrowany ale nie dopuszczony do ruchu.
Fakt, zapytałem wujka Google i od paru lat coś takiego jak wyrejestrowanie czasowe ponoć nie istnieje.

Gladi 

Model: CorsaA x3, KadettB Kadett D i inne
Pojemność: 18E, 20SEH, C20NE, X30XE, 30E, 30SE
Wysłany: 2010-06-30, 07:18   

ad1
jak vrx napisał - nie wyrejestrowujesz tylko zgłasz chęć odbudowy samochodu w celach pasjonata i prosisz o czasowe pozwolenie tzw zawieszenia pojazdu - samochód jest zarejestrowany ale nie musisz płacić OC i nie masz dopuszczenia a w systemie widnieje jako pojazd nie zdający się do poruszania, jest czas określony w urzędzie tzw widełki ale nie ma problemu zgłosić się i przedłużyć
Samochodem bez dopuszczenia i oc nie mozesz przekroczyć bramy posesji zamkniętej - też nie może taki samochód stać na terenie otwartym miasta czy drodze publicznej
ad2
nic nie zrobią bo pojazd nie moze uczestniczyć w ruchu - legalnie :)
ad3
nie zmieniasz konstrukcji zakładając wieksze hamulce zawias itp
chodź w naszym polskim prawie jest tak ze legalnie mozesz obnizyć samochód na tyle i ile przewiduje producent więc taka gleba jak u mnie jest nie legalna ale olewają to
co do silnika to jeżeli jestes taki nadgorliwy to idziesz na tzw przegląd rozszerzony bo XE nie było seryjnie w CA a jest to część zamienna wiec sprawdzają pod kątem bezpieczeństwa mocowania poduszki etc i wystawiają dokument na podstawie którego w urzędzie sa wprowadzane dane nowej pojemności do dowodu
nie wznawiasz rejestracji tylko dopuszczenie do ruchu i OC
ad4 jedynie większy koszt przez rozszerzone badanie techniczne
Co do ubezpieczenia okresowego dotyczy tylko aut na żóltych tablicach na zwykłych nie dotyczy

Jeżeli chcesz kupić coś za mały grosz i ograniczyć finanse na taki projekt to daruj sobie
na szybko podsumowanie zrobienia czegoś fajnego z CA

kupno zdrowej budy 1200 -2000 pln
kupno zdrowego XE na głowicy ks700 albo cossi - 2000 pln (ks500 bym sobie darował - pekają na potęge)
skrzynia 200 - 400 zależy jaką wybierzesz - najciekawiej z lanosa D16
hamulce 100 - 200 (zaciski) 256mm + nowe tarcze i klocki też zalezy jakiej firmy
zawieszenie 300 - 1500 tez od modelu stanu
dorobienie łapy i półosi 500 - 1000
wydech - 600
to takie małe zestawienie na szybko patrząc pod kątem zrobienia fajnego auta - możesz też kupić CA za 500pln silnik padake za 1000 złożyć pospawać zeby jako tako jechało - zamkniesz się w 2000pln ze wszystkim i ro!@#iesz na pierwszym lepszy drzewie...
Kadett B Kiemen QP - czeka na renowacje
Kadett D GTE Kombi (Pussy Wagon) dupowóz lansowóz :D
Corsa A GSI - swap z 20SEH na X30XE i montaż trąbek albo gaźniki
Corsa A GT - dłubane c14nz- plan swap na nudne 2.0
Corsa A goCArt - NE na codzień for sale
Plan:
Kadett D GTE i400 - Tor Edyszyn :)

xspeed 

Model: Vectra B
Pojemność: 1.8
Wysłany: 2010-06-30, 14:13   

gladi a to mi teraz cwieka zabiles :)

Na jaki okres mozna tak "zawiesic" pojazd?? Jak to pozniej wyglada z ubezpieczeniem??

Jakies koszty w urzedzie ??Ile to mozna tak przedluzac ??

Gladi 

Wysłany: 2010-06-30, 14:16   

to jest uwarunkowane jaki samochód - wiadomo ze zabytkowy mozesz remontować latami
pierwszy etap dają na rok chyba - nie jestem teraz pewny - koszty to smieszne - składa sie wniosek tylko i wyłącznie
Plan:

Jackass 

Wysłany: 2010-06-30, 14:42   

Gladi, dzięki za sprostowanie paru spraw.
Gladi napisał/a:
na szybko podsumowanie zrobienia czegoś fajnego z CA

kupno zdrowej budy 1200 -2000 pln
kupno zdrowego XE na głowicy ks700 albo cossi - 2000 pln (ks500 bym sobie darował - pekają na potęge)
skrzynia 200 - 400 zależy jaką wybierzesz - najciekawiej z lanosa D16
hamulce 100 - 200 (zaciski) 256mm + nowe tarcze i klocki też zalezy jakiej firmy
zawieszenie 300 - 1500 tez od modelu stanu
dorobienie łapy i półosi 500 - 1000
wydech - 600
to takie małe zestawienie na szybko patrząc pod kątem zrobienia fajnego auta - możesz też kupić CA za 500pln silnik padake za 1000 złożyć pospawać zeby jako tako jechało - zamkniesz się w 2000pln ze wszystkim i ro!@#iesz na pierwszym lepszy drzewie...
No niestety zdaję sobie sprawę z tego, że to kosztuje, ale przez rok co miesiąc odkładając jakieś 500zł to nie jest takie najgorsze do zrobienia, a przynajmniej ubezpieczenie nie leci.
Gladi napisał/a:
nic nie zrobią bo pojazd nie moze uczestniczyć w ruchu - legalnie
więc jeśli uczestniczy nielegalnie, to chyba coś jednak zrobić mogą?
Gladi napisał/a:
co do silnika to jeżeli jestes taki nadgorliwy to idziesz na tzw przegląd rozszerzony bo XE nie było seryjnie w CA
Hmmm... Powiadasz nadgorliwy... A ponoć w razie stłuczki czy coś jak się nie ma tego zarejestrowanego, a wyjdzie na jaw, to można stać się winnym, nawet jak stłuczka nie z Twojej winy?

Gladi 

Wysłany: 2010-06-30, 14:56   

Jackass napisał/a:
Hmmm... Powiadasz nadgorliwy... A ponoć w razie stłuczki czy coś jak się nie ma tego zarejestrowanego, a wyjdzie na jaw, to można stać się winnym, nawet jak stłuczka nie z Twojej winy?

kumpel miał kolizje z xe pod maską a w dowodzie 1.2 i nie miał zadnego problemu
co do tego to masz przepis ze musisz zgłosić w urzędzie zmiany a masz na to 2 tygodnie
zawsze mozesz powiedzieć ze 2 dni temu przełożyłes i testujesz :D
Plan:

mojo 

Model: Combo
Pojemność: 1.7 cdti
Wysłany: 2010-06-30, 21:56   

Poszukałem trochę w necie i raczej nie można zrezygnować z OC nawet na czas remontu:
http://www.e-podatnik.pl/...go_pojazdu.html

A to wklejony artykuł na wypadek jakby zniknął:

Obowiązek opłaty ubezpieczenia OC nieużytkowanego pojazdu
Jestem właścicielem samochodu osobowego, który od dłuższego czasu jest uszkodzony i wymaga skomplikowanej naprawy. Pojazd stoi w garażu, jest nieużytkowany i przez najbliższy czas nie będzie, ponieważ jego remont wymaga sporych nakładów finansowych. Za 3 tygodnie kończy mi się polisa OC. Czy w takiej sytuacji mogę nie opłacać ubezpieczenia OC?

Zgodnie z art. 23 ust. 1 ustawy z 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu. Obowiązek ubezpieczenia ma charakter bezwzględny i powstaje najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego. Posiadacz jest zwolniony z obowiązku ubezpieczenia samochodu z chwilą jego wyrejestrowania oraz w przypadku udokumentowania trwałej i zupełnej utraty jego posiadania w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza i zmian w zakresie prawa własności (kradzież). Tak więc w opisanym stanie faktycznym nie jest możliwe zrezygnowanie z ubezpieczenia OC na czas naprawy samochodu. Za okres naprawy powinna być opłacana składka OC. Ewentualnie, aby zminimalizować koszty, najpóźniej na jeden dzień przed upływem okresu ubezpieczenia posiadacz może wypowiedzieć obowiązującą umowę ubezpieczenia OC i przenieść się do zakładu ubezpieczeń, który zaoferuje niższą składkę.

Zgodnie z art. 84 ust. 1 ww. ustawy spełnienie obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia podlega kontroli wykonywanej przez organy do tego obowiązane lub uprawnione, czyli:

* Policję,
* organy celne,
* Straż Graniczną,
* organy właściwe w sprawach rejestracji pojazdów,
* Inspekcję Transportu Drogowego,
* Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny,
* inne organy uprawnione do kontroli ruchu drogowego.

Spełnienie obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia ustala się na podstawie polisy lub innego dokumentu ubezpieczenia, potwierdzającego zawarcie umowy tego ubezpieczenia, wystawionego ubezpieczającemu przez zakład ubezpieczeń.

Na żądanie organu obowiązanego lub uprawnionego do kontroli osoba kontrolowana obowiązana jest okazać dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego zgodnie z warunkami tego ubezpieczenia, ważnej w roku kontroli, lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie. Jeżeli kontrolowany nie okaże dokumentu potwierdzającego zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego albo dowodu opłacenia składki za to ubezpieczenie, organ przeprowadzający kontrolę zawiadamia o tym na piśmie Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny w terminie 14 dni od dnia przeprowadzenia lub zakończenia kontroli. Warto zwrócić uwagę, iż brak ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych wiąże się z koniecznością poniesienia opłaty określonej w art. 88 ustawy, która wynosi w przypadku:

* samochodów osobowych – równowartość 500 euro,
* samochodów ciężarowych i autobusów – równowartość 800 euro,
* pozostałych pojazdów – równowartość 100 euro.

Ostateczna jednak wysokość opłaty za brak ubezpieczenia OC zależy od okresu pozostawania bez ochrony ubezpieczeniowej w każdym roku kalendarzowym i wynosi:

* 20 proc. opłaty – gdy okres ten nie przekracza 3 dni,
* 50 proc. opłaty – gdy okres ten nie przekracza 14 dni,
* 100 proc. opłaty – gdy okres ten przekracza 14 dni.

Piotr Jeżewski
Autor jest radcą prawnym
PODSTAWA PRAWNA
art. 23 ust. 1 ustawy z 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. Nr 124, poz. 1152 ze zm.)
Piotr Jeżewski

Jeszcze odpowiedz PZU znaleziona w necie :
http://forumprawne.org/ub...as-remontu.html

W odpowiedzi na Pana pytanie informujemy, iż zgodnie z art. 23 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych:
„Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu.”

Na podstawie tego zapisu wyjaśniamy, iż dopóki pojazd mechaniczny jest zarejestrowany właściciel jest zobowiązany do zawarcia umowy ubezpieczenia OC nawet, jeżeli pojazd nie jest używany. Mimo, że nie stwarza on zagrożenia, ustawodawca wymaga zawarcia ubezpieczenia OC.

Z wyrazami szacunku,
Contact Center PZU
Ostatnio zmieniony przez mojo 2010-06-30, 22:03, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu